Valet I Burma Och Rohingyafolket // Kao

Terror och brända byar, brända människor.Ständigt på flyktValets vinnare

Valet i Burma är en framgång för fredspristagaren och oppositionspolitikern  Aung San Soo Kyis parti NLD.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21726625.ab

De verkar ha fått runt 75% av rösterna som kommer att vara färdigräknade om runt en vecka. Det låter ju bra att de pensionerade höjdargubbsen i militärregimen nu till och med erkänner sej besegrade. Men: Genom grundlagen som de själva instiftat får de alltid 25% av platserna i Burmas parlament och med dessa 25% har de också vetorätt mot att NLD nu kan ändra grundlagarna samt att militärerna behåller presidentposten själva. Så hur NLD nu än gör så kommer de inte längre än så här. De kommer inte kunna verka fullt ut.

Aung San Soo Kyi har tyvärr ‘glömt bort’ eller struntat i 800.000 personer i valet. Som inte varit röstberättigade. Där har vi bland annat det utstötta rohingya-folket, en muslimsk folkspillra i det annars buddhistiska landet. Sällan har en folkgrupp varit så utstött som denna. Vad och hur de än gör jagas de fram och tillbaks mellan olika länder de flyr till och från. (Känns det igen från dagens Europa?) De rohingyas som finns i Thailand och Malaysia behandlas lika illa och tvingas till slaveri  och prostitution. Att mörda en rohingya ses inte ens som ett brott. De som flyr till Thailand skjuts i sina båtar av thailändsk militär på öppet vatten.

Inte ens i sitt ursprungsland Bangladesh är dessa människor välkomna. De jagas med vapen och påkar, mördas i massor. Massgravar med rohingyas har hittats vid minst ett tillfälle.

Orsaken till utstöttheten är att rohingyas på den tiden stod på den brittiska kolonialmaktens sida och det glömmer inte burmeserna, trots att dagens rohingyas inte har ett dugg med det att göra.

Man försöker helt enkelt utrota dem som folkgrupp. Läs vad Amnesty har att berätta om rohingyas:

http://www.amnestypress.se/artiklar/reportage/24248/de-bortglomda-flyktingarna-fran-burma/

9 svar till “Valet I Burma Och Rohingyafolket // Kao

 1. Om det finns nåt positivt med det här, vilket i det närmaste är nästintill omöjligt så är det att Aftonbladet skriver om grymheterna, plus att du gör det. Svårt att ta in sånt där.

  • Fint. Det är bra att du gör det.
   Jag har under många år följt burmesernas kamp för frihet och hela tiden haft vetskap även om rohingya-folket. Buddhisterna ses ju allmänt som fredsälskare och människors rättigheter, så detta är en skam för dem och Burma. Munkarna gör inte ett smack för dessa människor.

   I södra Thailand på gränsen till Malaysia, har det varit bråk i evigheter. Men rohingyas där har inga vapen vad jag vet. Men thailändska militären jagar dem och skjuter utan att fråga….Rohinyas vill bara överleva och få lugn och ro och försörja sej och sina barn.

   Kram
   Kao.

   • Ser tydliga likheter med den usla behandlingen av rohinya i Asien och hur särskilt romer behandlas och har behandlats i Europa i alla tider. Enda skillnaden är väl att vi inte skjuter ihjäl dem just i Sverige. (Även om detta förekommit fler än en gång i både Ungern och Rumänien.)

    Kram
    Kao

   • Visst. Men vet hur det slutar om främlingsfientliga grupper och partier får härja fritt? Det lutar ju tyvärr åt det hållet nu i europeisk politik och bland folket.

    Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s