Klimathotet Och Flyktingströmmen // Kao

(Bild: Smog i Beijing)

Är det inte onda, maktfullkomliga människor och stater som förtrycker sina egna eller andras medborgare så är det det rådande klimathotet, som hotar hela Jordens existens. Man samlas till stormöte för att – återigen- komma till ett beslut om att man drastiskt ska minska sina utsläpp och ledarna dunkar varandra i ryggen. Vi ska äta mindre kött och spara på elen.

Samtidigt accelererar utsläppen i länder som kommit upp sej ekonomiskt, såsom till exempel Kina. En omöjlig ekvation om klimathotet ska tas på allvar. Peking är en stad med 20 miljoner invånare och den är så förorenad av utsläpp från bilar och industrier att invånarna varnas för att gå ut och de knappt kan se solen för all smog och skolorna stängs. Och de är, som sagt, inte de enda. Arktis hotas av den globala uppvärmningen och därmed djurlivet där och att vattennivån höjs här.

Dessutom: Flera låglänta länder och öriken i bland annat Asien och Stilla Havet, Nederländerna och Bangladesh och Maldiverna hotas nu och det kommer innebära många klimatflyktingar. Till detta ska tilläggas alla som flyr krig och förtryck. I USA och Europa hyllas den heliga, evinnerliga ”tillväxten”. Hur länge kan man kräva tillväxt utan att det tär på folken, till kapitalets fromma?

Hur ska det här gå ihop för att inte vår jord ska gå under?

Här är en krönika av Aftonbladets Eva Franchell. Läs den:

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article21855070.ab

TILLÄGG 1/12-15:

I Beijing idag; smogen tvingar flera fabriker att hålla stängda. Föroreningsnivåerna är katastrofala och folk uppmanas hålla sej inomhus:
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article21862262.ab

17 svar till “Klimathotet Och Flyktingströmmen // Kao

 1. Det är ju helt klart att det är den på 1800-talet framväxande kapitalismen som har skapat klimatsituationen. Faktiskt inte industrialismen i sig. Det är ju så att kapitalismen endast är inriktad på en sak, profit till varje pris.
  När således de första larmrapporterna kom förnekades de av kapitalet och det satte igång motpropaganda stödd på falsk forskning av av korrupta vetenskapsmän. Likaså har kapitalet visat tröghet till förändring var gång myndigheter försökt genomdriva åtgärder.
  Det här pågår fortfarande och det är icke att förvåna att republikanerna i USA inte ville att Obama skulle resa till Paris.
  Vad gäller Kina är problemet att de måste förlita sig på kol eftersom de knappt har någon olja, samtidigt som de har strävat efter att resa sig ur en extrem fattigdom. Kina gör vad de kan. storsatsar inte minst på solkraft och är världsledande på billiga solpaneler. Nu straffar EU Kina med strafftullar på dessa för att skydda europiska tillverkare som inte kan hålla samma låga priser. Det innebär att europeisk utbyggnad av solkraft hämmas. Bakom tullkraven ligger europeisk solkrafts-lobby.
  så visst är det kapitalismen som är problemet.

  Kram!
  Skvitt

  • I KIna är man helt medvetna om problemet och jag är övertygad om att de kommer att och tar itu med problemet nu när sanningen gått upp för dem. De har inga ambitioner att gasa ihjäl sitt eget folk, men däremot att uppnå europeisk/amerikansk standard. Men det har gått alldeles för fort och på fel premisser. Det begriper de ledande i Kina. Vi kommer se en förändring där snart – och att de slutar trampa gasen i botten för att efterlikna oss.

   Kao

   • Kina är ett fascistiskt och kapitalistiskt land och det är inte bra. Men gott är ändå att de privatkapitalistiska företagen måste rätta sig efter vad regeringen beslutar. Här i väst är det ju tvärt om, att regeringarna rättar sig efter företagen.
    Skillnaden blir att det går att driva igenom beslut som inte passar företagen. Därför tror jag Kina kan lösa energifrågan och miljöfrågan samtidigt och bättre än väst. Men jag kan ha fel.

    Skvitt

   • Jag tror också att de kan leda landet i rätt riktning.
    Jag tror inte att de styrande uppskattar populistiska politiker.

    Hoppas, i alla fall.

    Kao

   • Jag är inte så förtjust i Kinas regim, men det finns i alla fall inget utrymme för populister, däremot för maktmissbruk, särskilt på landsbygden.

    Skvitt

   • Håller med till 100%. Ska bli intressant att följa deras utveckling. Det är inga okunniga dumskallar som sitter vid makten där, de vet hur saker och ting förhåller sej. In i minsta detalj. De vill ha råkoll på allt och det har de också. Ett uppror skulle inte ha en chans där. De styrande har byggt upp tredubbla murar runt sej själva i ett sinnrikt system inte jämförbart med något annat. Otroligt och förskräckande.

    Kram
    Kao

   • Lagen om offentlig upphandling är bara löjeväckande när politiker sitter i samma bastu på logerna och kliar rygg och utbyter info.

    Kao

   • Klart jag kollar in det!

    Själv kanske jag gör ett inlägg om min nya keyboard. Samma märke, en lyxig variant men tyvärr mycket sämre. Ändå den bästa som fanns att få.
    Jag fattar inte varför Logitech inte kan upprepa sig och ta fram ett lika underbart tangentbord igen. Ett som har samma magnifika känsla som man har på en laptop.

    /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s