I Tanzania // Kao

Tanzanias nye president, tillsatt i oktober, gick ut och städade gatorna tillsammans med andra medborgare. Det låter lovande. Ett jättebra initiativ. Hoppas det håller i sej och att han inte drabbas av hybris, som så många andra i samma ställning gjort före honom.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article21911957.ab

——-

I Gambia går folk ut en gång i månaden och städar i sina omgivningar. Men sen börjar de tyvärr direkt att kasta skräp igen. Det är så mycket sopor överallt att man blir beklämd. Jag var där då de hade en städdag. Åkte också jeep från Gambia genom gränsen till Senegal (genom djungel på landsbygden- en enda lång raksträcka på platt mark)  och det var en stor skillnad på sopor. Direkt efter tullen var det helt rent från sopor på den senegalesiska sidan. Hur det ser ut i Dakar vet jag dock inte.

Att röja upp och ta hand om sina sopor är en väg till god hälsa, då man slipper alla råttor och även smittspridning omkring sej. Men folket måste i första hand få tillgång till rent vatten innan de kan ta till sej budskapet.

PÅ 30-talet hade vi i Sverige journalisten och författaren Ludwig ”Lubbe” Nordström som talade om ”lort-Sverige” och fick alla i Sverige, genom sina radiotal,  att öppna ögonen och se hur det såg ut omkring dem. Det gav effekt.

När jag var liten  var det ingen som kastade skräp på gatorna. Det budskap som Lubbe Nordström och Hälsovårdsmyndigheterna präntade i folk höll i årtionden.Men nu vet jag inte hur det ser ut här i landet …..inte är det bra i alla fall.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lort-Sverige

 

 

Annonser

24 svar till “I Tanzania // Kao

 1. Konstigt det kan vara sådan skillnad mellan länderna.

  När kosovoalbanerna flydde på 90-talet tillskapades en förläggning några kilometer ifrån där jag bor. Det fanns en liten affär i deras närhet, men det fanns inte mycket att handla där. Därför gick de 3-4 kilometer till en annan affär. Kortaste vägen dit gick över ett gärde. Det var en liten privat grusväg som särskilt under höstregnen ofta svämmade över.
  Flyktingarna hade kanske inte pengar till busskort. Det var väl därför de gick istället. De hade antagligen inte heller pengar till stövlar. I vart fall drog de på sig vanliga bärkassar på fötterna när de skulle vada genom vattnet. Och när de hade kommit på torra land igen kastade de bara bort de här plastkassarna. De höll väl som mest för en enda vadning, om ens det.
  Det såg fördjävligt ut utefter den vägen, eller kanske bättre sagt, stigen.

  Jag tänkte på vilken skillnad det var på miljötänk mellan dem och oss. Mycket få av oss skulle bara kasta ifrån sig kassarna. Nästan alla skulle ta med dem och kasta dem i en papperskorg eller liknande.

  Plast är ett fantastiskt bra material, men samtidigt ett otyg som inte borde ha uppfunnits. När den kommer ut i naturen drabbas djuren och faktiskt också människor på sikt.

  All plast hamnar till slut i havet. Nästan samtliga fåglar av vissa havslevande arter har plast i magen. Det skapar en mättnadskänsla och därför svälter fåglarna ihjäl.
  Men det är inte bara fåglar som drabbas. Det är ett ganska stort problem även för havssköldpaddor. Antagligen för fiskar också, men om det har uppmärksammats så har jag missat det. Väl att märka, nu avser jag lite större plastföremål.

  Mycket små plastbitar vållar inte den sortens skada. Men det finns ett annat problem med nanoplast, som man kallar dessa småbitar. All plast har en tendens att binda föroreningar, ofta giftiga, på sin yta. Men ju mindre plastföremålen är dess större blir den relativa ytan. 1 kg plast av nanostorlek har alltså en enorm yta som kan binda stora mängder gifter som hamnar i magen på allt från de minsta djuren och till de största. Gifterna anrikas i alla led uppåt i näringskedjan och drabbar småningom oss när vi äter fisk. Frågan är vilken dag det kommer rekommendationer att inte äta alltför mycket fisk.

  Vissa nanopartiklar har bildats tack vare att större bitar plast har brutits sönder (men inte brutits ned – plast är nämligen osedvanligt beständigt). Andra partiklar är redan från början av nanostorlek. Dit hör mikrofibrer från t. ex. fleecetröjor.

  URK! Ja, fy som vi misshandlar vår planet!

  Kram!
  /Skvitt

  • Tack för en mycket givande och innehållsrik kommentar. Ja, man önskar ju att alla skulle ha ett bra miljötänk. Själv bidrar jag med allt mindre köttätande, ingen bil, ekologiska varor (om de inte är alltför dyra), kastar ytterst sällan mat och släcker lampan i det rum jag inte för tillfället vistas i. Köper ofta second hand-kläder och köper aldrig nya kapitalvaror om inte de gamla har tagit slut.Kastar aldrig skräp på marken, det sitter i ryggmärgen att inte göra det. När jag går till mataffären tar jag med mej en kasse dit (har räknat ut att jag spar ca 100-120kr/månad på det. Finns ingen anledning att göda dyra Coop med de pengarna i onödan. I mitt hus har vi tyvärr en usel sopsortering, bara papper-papp-glas-batterier. Det skulle mycket väl kunna vara mer finlir på hanteringen.
   Jag hoppas att nye presidenten i Tanzania kan ge folket ett bra liv och att de kommer kunna stoltsera med demokrati, miljötänk och en kamp mot korruptionen. Det sistnämnda är ju sånt som underminerar varenda stat som har det systemet. Tyvärr sitter det inrotat, inbyggt i varenda individ som är född i och lever i ett sånt system och genomsyrar hela samhället.

   Kram
   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s