Sju Timmars Arbetsdag? // Kao

7 timmars arbetsdag är ingen utopi. Det finns dessutom en massa socio-ekonomiska fördelar med det ; färre sjukskrivningar är en av dem. En lättnad för småbarnsföräldrar är en annan. Men kostar det så smakar det. Man har räknat ut att en höjning av kommunalskatten med ca 1,5% (=25 miljarder) är vad det kostar. Men jämfört med Alliansens skattesänkningar, som kostade det 10-dubbla (ca 240 miljarder) så är det inte mycket. För vilka var det egentligen som vann  på skattesänkningarna? Inte var det de som bäst behövde det i alla fall.

Ska man ge löneförhöjningar eller skattesänkningar/höjningar så ska det inte ske i procent, utan i kronor. Annars blir det aldrig rättvist. Men ok. Alla vill inte ha rättvisa. Det anses vara kommunism så fort man talar om rättvisa eller solidaritet. Märkligt att man enbart ska tänka på sin egen plånbok.

Här är ett förslag från Norge hur man kan sänka arbetstiden. Sju timmars arbetsdag är ett delmål. Sex timmars arbetsdag är målet:

http://www.flamman.se/sju-timmar-vagar-folk-tro-pa

På Toyota har man gått ännu längre med mycket positiva resultat:

http://www.gp.se/ekonomi/1.2694272-sex-timmars-arbetsdag-succe-for-toyota

På ett äldreboende i GBG arbetar undersköterskorna 6 timmar. 14 nya har anställts för att täcka upp. Det är tungt att arbeta inom vården, både fysiskt och psykiskt men här är sjuktalen betydligt lägre än i övriga staden. Dessutom sjunker arbetslösheten. Inom industrin kan man nu arbeta 4-skift i.st.f 3-skift.:

http://www.dn.se/ekonomi/projektet-med-sex-timmars-arbetsdag-fortsatter/

(Tack SKVITT för de två nedersta länkarna.)

Annonser

29 svar till “Sju Timmars Arbetsdag? // Kao

  • Jag har nu gjort lite tillägg i slutet av inlägget.
   Tack för länkarna.

   I framtiden kommer det inte fungera med 8-timmarsdag, då allt fler slåss om allt färre jobb. Så arbetstidsförkortningen borde falla sej naturligt. Dessutom får medborgarna ett bättre, friskare liv. Men det förutsätter givetvis att lönen inte sänks!

   Kao

   • Arbetstidsförkortningen på Svartedalens äldreboende i Göteborg är ett projekt som ska utvärderas. Det är inte säkert att det kommer att permanentas. FP, numera Liberalerna, och M är emot. Blev du förvånad? Självklart inte!

    En M-politiker menade, i en intervju som jag tyvärr inte hittar, att det är mot vad facken vill, nämligen att alla ska kunna jobba heltid (sic!). Djävla idiot, säger jag bara. Men bättre argument hade hon inte förutom att det blir för dyrt. Men det blev inte för dyrt att sänka skatterna med 248 miljarder! Och det är ju inte så konstigt att det inte blev för dyrt. De pengarna hamnade ju till stor del i fickorna på de rikaste. Vanligt folk får gärna slita ihjäl sig. Dem ska man ju inte satsa på enligt M, utan bara utnyttja och mjölka så mycket som möjligt. Ska det satsas så ska det satsas på de som redan har mera än de behöver. Och då går det utmärkt att sälja ut offentlig egendom till vrakpris till hugade kapitalistspekulanter så de kan sko sig på våra skattemedel.

    Med tanke på hur många som inte tjänar ett skit utan tvärt om bara förlorar på högerpolitik undrar man ju hur Alliansen kunnat få så många röster. Men svaret är ju så klart att alltför många är politiska idioter. Det borde finnas körkort för att få rösta. Men då vann ju helt klart högerpartierna stort. De rika fattar politiken, men bland arbetarklassen är det skralt med medvetenheten. Det ser man ju klart och tydligt på att bland LO-folket är ju SD enormt stort.
    ”I Sifos augustimätning är Sverigedemokraterna större än Socialdemokraterna bland arbetarväljare.” Källa: http://www.svd.se/sd-storst-bland-arbetarvaljare

    Här har du en massa länkar till projektet med arbetstidsförkortningen på Svartedalens äldreboende:
    http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2466250-svartedalen-forst-med-sex-timmars-arbetsdag

    Vi har ju haft arbetstidsförkortningsreformer förr. Och även då var högerpartierna emot med motiveringar som att vi inte hade råd, företag och hela samhället skulle mer eller mindre gå i konkurs sa deras skrämselpropaganda. Men inte fan hände det. Och sak samma sa högerpartierna var gång semestern utökades.
    ”Den första semesterlagen instiftades 1938 och gav alla anställda två veckors semester.” Källa https://sv.wikipedia.org/wiki/Semesterlagen

    I augusti 2015 fick de öppet högerinriktade partierna tillsammans 57,9% av rösterna. Jag inkluderar självklart SD som fick 19,4%. Skulle enbart 42,1% tillhöra den delen av arbetarklassen som förlorar på högerpolitik i det här landet? Givetvis inte. Alltså är en djävla massa arbetare politiskt riktigt djävligt infantila.

    Kram!
    /Skvitt

   • (M) begriper inte (eller vill inte begripa) att folk inte vill jobba heltid pga dålig lön. Annars hade man ju inte valt 8timmars arbetsdag i.st.f till exempel 6 eller sju!!! Det är så dumt att man vill skrika rent ut :(.
    ———
    Senast igår kväll pratade jag med en gammal arbetskamrat. Hon tillhör det politiska totalt infantila gänget…..

    Kao

   • Och så finns ju ändå arbetare som röstar på M! Horribelt.

    Jag känner en person som var en höjdare inom ett företag och hade en lön på dryga 80 tusen per månad. Nu är han pensionär med cirka 40 tusen i månatlig pension.
    Han röstar M i riksdagsvalet för han retar sig på att behöva betala värnskatt. Fan! Det har han ju råd med. Men han tycker det är orättvist!

    I kommunvalet röstar han på V. Men tyvärr minns jag inte hur han motiverade det.

    Visst var han löntagare och alltså arbetare. Men han kunde och kan aldrig aldrig definiera sig som en sådan. Han var ju chef!
    Bevare mig!

    /Skvitt

   • För mej är det lika ofattbart som för dej att en arbetare röstar blått!

    Han som nu har 40 tusen i pension: vad gör han med alla pengarna? Har han ens en aning om vad det vill säga att leva på typ 10.000/månad? Hos de extremt högavlönade förvånar OVILJAN att ta till sej det faktum att det finns en massa människor som tjänar extremt LITE. För de blå väljarna existerar inte sånt som SOLIDARITET och OMTANKE för dem som har det sämst.

    Kao

   • Det jag vet är att han är en flitig krogbesökare, äter all mat på krogen och tar taxi vart han än ska, till och med när det bara handlar om promenadavstånd.

    /Skvitt

   • Det är väl ok i.o.f.s. Han gör vad han vill med sina pengar, men han har alldeles för mycket betalt jämfört med ”vanligt folk”.
    ———-
    Högern vill alltid se sånt som mitt (och ditt) resonemang som AVUNDSJUKA. Men det handlar inte alls om det – det handlar om rättvisa och solidaritet, men sånt förstår inte en sån person.

    Likadant med min egen bror – högavlönad men nu pensionerad sen ett par år. Nu gnäller han, för han har ju höga lån (vilket inte jag har). Han har väl en pension som motsvarar din bekant. När jag berättar för honom vad jag har att leva på per månad efter att räkningarna är betalda blir han alldeles tyst. Som om han inte tror mej. Han VILL INTE sätta sej in i hur andra har det. Det skulle – mot förmodan – kanske trigga igång nåt inom honom som han inte vill kännas vid.

    Det märkliga är att jag har mycket högre och fler utbildningar än han har. Men jag har arbetat med MÄNNISKOR (tärande) och han har jobbat med kunder (sjukhusfysik) som betalat bra (närande). Därför har han också haft hög lön.

    Inom yrken som arbetar direkt med människor är det nästan bara läkare och psykologer som har bra betalt. Resten räknas inte.

    Enbart under mina tre sista år i arbetslivet tjänade jag bra.

    Kao

   • Just det!

    ”Högern vill alltid se sånt som mitt (och ditt) resonemang som AVUNDSJUKA. Men det handlar inte alls om det – det handlar om rättvisa och solidaritet, men sånt förstår inte en sån person.”

    Det handlar om rättvisa och inget annat! Och rättvisa kan inte de besuttna stava till för det är ju orättvisan de lever så gott på.

    Men jag måste rätta dig. Varken läkare eller psykologer har särskilt bra betalt numera. Det hade de för 50 år sedan. Men inte nu.

    Vad gäller din bror får han väl skylla sig själv att han konsumerade framtiden genom att ta lån.

    Kram!
    /Skvitt

   • Du har nog rätt om deras löner numera
    ——-
    Min bror sa en gång för rätt länge sen att ”det är bra att ha lån, för då får man dra av räntorna i deklarationen”. För min egen del hade det varit katastrof för min ekonomi om jag hade haft lån att betala varje månad. Men han kan inte sätta sej in i sånt. Jag vet inte vad det är för fel på högavlönade. det är väl bara att ta fram papper och penna och räkna, så fattar man i.a.f DEN vägen hur mindre bemedlade har det. Att pengarna räcker till räkningar och mat. Absolut inget mer. Punkt slut.

   • När jag jobbade var det inget som skilde i lön mellan mig och min kompis psykologen och han hade nästan samma lön som läkare.

    /Skvitt

  • Självklart! I framtiden kommer vi dessutom behöva dela på jobben för att arbetslösheten ska sjunka – för att vi, som land blir alltmer oberoende av dem som verkligen knegar på ”golvet”.
   Kör man sen en högerpolitik (som jag tycker att även de fega strykrädda sossarna gör) så låter man det bara ske – och gnyr lite med nya löften i bakgrunden, men kapitalet kommer segra med den typ av politik vi nu har.
   Och ännu fler kommer få det ÄNNU sämre än nu.

   Kao

  • Klart vi kommer vinna på det, ur ett samhälls- och rättsperspektiv. Men då behövs det krafter som motar undan kapitalägarna och de som driver företagen och att de ändrar sin arbetarpolitik.

   Kao

 1. Håller också med och håller med. Har själv jobbat mig sjuk i vården. Jobbade natt de sista 5 åren. Frustration och arbetsbelastningen knäckte mig till slut.
  Sjuktalen blir fler och fler. Tänk om politiker kunde ta tag i orsaken av alla sjukskrivningar istället. Suck….

  • Här skulle en förkortad arbetstid göra att folk fick bättre hälsa. Fy vad man fick slita i vården! Jag jobbade natt 25 år på ett akutsjukhus. Något snille räknade ut att vi, sammanlagt, bar/lyfte flera ton per natt!

   • Precis och så fixade man mycket ensam. Vi var bara två på natten och skötte 2 avdelningar. Många döende som behövde mycket tillsyn. Utöver flera ton per natt hade man jämt dåligt samvete för att man inte räckte till. Fy farao…….

   • Ja, jag minns det också. Ibland kunde man ta sej tid att prata med någon som hade ångest på natten. Självklart. Vi hade många cancerpatienter (jobbade på kirurgen då).

    Ibland behövdes det bara att man pysslade lite med dem och pratade lite, men hur ofta hade man tid?
    Under operationsnätterna var det hyfsat lugnt. De var fortfarande dåsiga och relativt smärtfria efter operationerna, det var mest dropp och vätskebalanskoll. Man smög in på salarna med en liten pennlampa och kollade att allt var ok. Men de två nätterna efteråt var det full fart.

    Jag hade dock inte dåligt samvete. Kanske är det något fel på mej :-)?

    Kao

   • Nej, det är inget fel på dig. Man gör så gott man kan och mera kan man faktiskt inte göra. Jag fick inga psykiska problem av det utan diskbråck. Det var helt enkelt för tungt i längden 😦

   • Nu vill man ju att folk ska jobba längre upp i åren. Det är säkert ok för många. Men det talas ALDRIG om hur man ska göra då man jobbar i supertunga jobb, typ sjukvård och byggnads- och anläggningsarbeten. Facken tiger still.
    Kanske VILL man jobba längre, men kroppen orkar ju inte. Hur ska då vi ”grovarbetare” klara ekonomin och pensionen om det blir till norm, i stället för förslag, som det är nu? Det undrar jag.

    Kao

   • Tack.
    —-
    De har tappat greppet om verkligheten. Eller så bryr de sej inte. De har fullt upp att göra i sin egen krets av pampar och har inte tid med dem de företräder. Så ser det ut i mina ögon.

    Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s