Fysiskt Tunga Jobb – Och Att Arbeta Tills Man Är 67 År // Kao

Till viss del kan jag förstå att man börjar se över hur länge människor skulle behöva vara kvar i arbetslivet för att statens finanser (alltså våra) ska gå ihop i framtiden.  Men då borde man tvinga arbetsgivarna ekonomiskt ersätta de anställda som slitits ut och skadats på arbetsplatsen och därför inte kan arbeta efter 65. Eller tidigare. Annars kommer de utslitna gamlingarna bli en ny ekonomiskt utsatt grupp i samhället. Jag fattar inte varför det ska vara så svårt för politikerna och facken att se detta. Eller också ser man, men blundar för problemet.

Självklart finns det en del personer som vill vara kvar på sina arbeten, men inom sjukvården, efter sammanlagt nästan 34 år, har jag inte träffat någon som fysiskt orkat med att ens arbeta fram till 65 år. Förutom en kvinna på -80-talet. EN person, alltså. Alla andra, inklusive jag själv, har blivit utslitna långt innan vi ens fyllde 65 år!

För vissa andra yrkesgrupper, till exempel byggarbetare gäller detsamma. Yrkesskador och allmänna förslitningsskador tär hårt på kroppen och jag kan inte fatta varför fackföreningarna inte ens nämner det i debatten om höjd pensionsålder. I media står det ju ingenting om det. Det verkar som man tror att alla jobbar framför en dator och/eller är arkitekter eller jurister. Eller journalister…..

För oss med tunga yrken kommer pensioneringen som en befriare från ett långt, slitsamt arbetsliv. För många andra också.

Om man nu envisas med att höja pensionsåldern, vilket jag innerligt hoppas inte kommer ske, så måste först arbetstidsförkortning med bibehållen lön träda i kraft.

Annonser

14 svar till “Fysiskt Tunga Jobb – Och Att Arbeta Tills Man Är 67 År // Kao

  1. Produktiviteten ökar kontinuerligt. Det betyder att varje person som arbetar skapar ett allt större värde. De som arbetar idag skapar alltså större värde än de som arbetade för 20, 30 och 40 år sedan. Ändå kunde få pension! Och alltså räcker pengarna nu också, även om vi lever lite längre. Det är alltså inte så att det inte finns pengar, men pengarna går till annat än pensionärerna.

    Kram!
    /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s