Fejkad Fulforskning, Läkare Berättar // Kao

Att läkemedelsindustrin kör med rovdrift vet nog de flesta, men att man fejkar forskningsresultat som dessutom är orimliga är bara för mycket. Här berättar ortopediprofessorn Per Aspenberg om när läkemedelsföretaget Agnovas Healthcare försökte få med honom i bluffen. Men han  hade moral nog att stå emot locktonerna, men det gör inte alla läkare ska man ha klart för sej. Läs här:

http://www.netdoktor.se/allmant/nyheter/Lakare-avslojade-forskningsbluff/

Annonser

19 svar till “Fejkad Fulforskning, Läkare Berättar // Kao

 1. Mycket intressant. Men å andra sidan inget ovanligt. Vi vet ju att det vimlar av forskare som är köpta och visar falska resultat. Till exempel forskare som på olika sätt förnekar effekter och/eller orsaker bakom den globala uppvärmningen. Äldre fusk är forskare som påstod att det saknades samband mellan cancer och rökning. Det finns inget forskningsfält som inte är drabbat, men där det handlar om stora ekonomiska intressen är ju dessa falska forskare både vanligare och bättre avlönade.

  Tack för en bra länk!
  /Skvitt

  • Jag får massor med mejl från Netdoktor.se varje vecka. Det finns mycket intressant att hämta där.
   ——–
   När det gäller forskare litar jag bara på de som arbetar på/för universiteten. De som jobbar på Läkemedelsföretag, Tobaksindustrin och liknande litar jag inte på. Det är inte oberoende forskning och de ”får ett redan färdigt ställningstagande de ska söka svaren till” och alltså bevisa den tes ägarna redan lagt upp. Kart det inte kan bli seriöst.

   Kao

   • Nä, det är ju så förbaskat självklart att man måste se vems intressen de jobbar åt. Den forskare som är anställd av ett företag och presenterar ett resultat som säger att företagets produkter är farliga (t.ex freon för ozonskiktet) lär ju inte bli gammal där, inte.
    Kan det vara någon som inte fattar en så enkel sak?

    Kram!
    /Skvitt

   • Forskningen är skum och representanterna för den uppträder som en ulv i fårakläder.

    Det betyder också att man i allmänhet inte kan lita på vetenskapen. Men ok. En tes måste bevisas för att den ska kallas vetenskap och den ska kunna ifrågasättas. det var just vad den hedervärde ortopediprofessorn gjorde.

    Kao

   • I det stora hela kan man säkert lita på vetenskapen. I backspegeln brukar det dock visa sig att den har fel. Det kommer hela tiden nya rön som är sanna tills nästa gång de visar sig vara fel.
    Det ligger i vetenskapens natur att den bara är sann för stunden, alltså färskvara. Det är väl det som gör den så spännande.

    Men så finns ju falsk vetenskap också och därför gäller ju talesättet ”follow the money!”

    /Skvitt

   • Det är just när det finns beställare med en enbart ekonomisk agenda som vill ha ett resultat pga det, som jag blir misstänksam.

    Kao

  • Som mycket ung jobbade jag en period på internposten på ett storsjukhus. Där fick jag se hur olika läkemedelsföretag försökte smörja läkarna med tjusiga brakmiddagar och resor i samband med föreläsningar.

   Kao

 2. Det verkar finns mycket fulfuffens i denna bransch. Förstås, eftersom det finns så mycket pengar att tjäna där. Tyvärr var jag väldigt vuxen när jag förstod att mediciner inte skapas för att folk behöver dem, utan att det finns en marknad för dem. Tji fick ni, fattiga länder i Afrika.

  • Just precis.
   På fattiga länder vill man inte satsa. De ger inga pengar. Hade man verkligen velat det så hade både polio, mässlingen och malaria varit utrotat för länge sen.

   Plus att fattigdomen inte hade behövt existera om världens alla rikaste hade delat med sej. Men intresset för rättvisa och en bättre värld finns inte hos dessa individer. Samma gäller miljön.

   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s