Buddhistisk Socialism // Kao

”Av alla de moderna ekonomiska teorierna, är marxismens ekonomiska system grundat på moraliska principer, medan kapitalismen enbart intresserar sig för lönsamhet och vinst. Misslyckandet för regimen i det forna Sovjetunionen var, för mig, inte marxismens misslyckande, men istället totalitarismens misslyckande. Av denna orsak tänker jag fortfarande på mig själv som halvmarxist och halvbuddhist.”

(Dalai Lama)

Annonser

12 svar till “Buddhistisk Socialism // Kao

  • Ja, det är vad jag alltid har tyckt. Buddhismen är den enda riktigt kloka religionen. Inte heller har de någon Gud, bara gurus, varav Dalai Lama själv är en. Det är hos sej själv människan hittar svaren på sina frågor om livet, rätt och fel, genom t.ex meditation. Enkelt uttryckt.

   Kram
   Kao

   • Alla anser inte att buddhismen är en religion.
    Finns det inte två olika inriktningar, där en kan betraktas som religion och den andra inte?

    /Skvitt

   • Nej, inte riktigt så. Men buddhismen tillhör ändå en av världens största religioner. Klassas så, men har alltså ingen Gud som man tillber. Hela grejen är att lära känna sej själv. Vi har ju de 7 dödssynderna, men buddhismen har i stället ”den åttafaldiga vägen”. Läs om den och se skillnaden. Påbud i st f straff och förbud…

    Kao

   • Det anser ju jag och de flesta andra. Att det är klassat som en religion är kanske för att buddhisterna är så många och att man utför vissa ritualer och meditation. Det är inte långt mellan meditation och bön i fråga om hur avslappnande och givande det är. Skillnaden är dock uppenbar då buddhismen inte tillber något högre väsen.
    Jag brukar kalla mej ‘kristen buddhist’ eller ‘buddhistisk kristen’. Måste inte alls välja det ena eller det andra. Är fri att tänka och tycka precis vad jag vill. :)n och det är verkligen skönt och befriande.

    Senast jag var i Thailand, i norra landet i djungeln och besökte jag ett tempel (gör ofta det). Jag mediterade och genomgick en kort personlig vattenritual ledd av en munk. Det var skönt och befriande – och jag orkade gå hela vägen upp till buddhastatyn på utkiksberget ;-). Tror jag har en bild på det stället, som min dotter tog. Hon var med, men genomgick inte ritualen. Buddhism är vänlighet och människokärlek för mej. Och att lära sej acceptera att andra är som de är och koncentrera sej på att SJÄLV bli en bättre människa. Det budskapet gillar jag.
    Kram
    Kao

   • Det kan säkert ge en hel del för individen och leda till att den blir ödmjuk. Jag är dock redan så ödmjuk man kan bli 😉

    Kram!
    /Skvitt

   • 😀
    Ja, det märker man inte minst då man reser i ett land där buddhismen är ‘statsreligion’. I t.ex norra Thailand är nästan alla buddhister. I södra är de flesta muslimer. I alla fall på fastlandet. Gissa var det är lättast för en kvinna att resa.

    Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s