Omedveten Inkompetens // Kao

 Från Vetandets Värld/SR

Psykobabblarna: Neuromyter och omedveten inkompetens

Om hur den pseudovetenskapliga läran kommunikologi sprids inom företag, kommuner och landsting – trots att den i viktiga delar bygger på felaktigheter och motsätter sig en oberoende granskning.
Psykobabblarna – en serie om hur pseudovetenskap sprids i Sverige. Bild: Marcus Hansson

Kommunikologerna säger att de genom att ha sammanfattat forskning från flera olika områden har identifierat så kallade framgångsnycklar. Genom att använda nycklarna inom allt från personalutveckling och klassrum till terapisamtal kan användarna få ett lyckligare och mer välbalanserat liv. Nycklarna påstås hjälpa mot så gott som allt.

De som gått kurserna är lyriska. Andra jämför det med en sekt. Men trots att kommunikologin påstås bygga på forskning så motsätter sig grundarna en oberoende granskning. När seriösa forskare inom psykologi söker svar får de veta att de inte förstår – eftersom de inte är gått kurserna i kommunikologi.

Peter Malmsjö och Hans Revenhorn på stadsbyggnadskontoret i Norrköping kan inte tala om vad kommunikologi är för något, men köper ändå in det för stora belopp. Psykologen och forskaren Mattias Lundberg är kritisk till hur skattepengar läggs på oseriösa metoder. De två grundarna av kommunikologi, Truls Fleiner och Jorun Sjöbakken, förklarar varför oberoende forskare inte kan granska kommunikologin

Annonser

8 svar till “Omedveten Inkompetens // Kao

  • Javisst är det så. Och alla dessa privatiseringar inom både det ena och andra området är rena rånet då vi betalar deras excesser med våra skattepengar.

   Sånt som dessa kurser och andra ‘mindfulnessgrejer’ är bara bullshit. Men det är däremot inte yoga och meditation, som har tusenåriga traditioner. Men vem som helst varken kan eller ska leda såna kurser.

   Kram
   Kao

  • 😀
   Det låter och har alltid låtit oerhört korkat i mina öron. Liksom ”feminism” där intelligentian sitter i toppen och säger sej företräda arbetarkvinnorna, såna varelser de inte ens har sett på film. Jag är en RIKTIG feminist i så fall, då jag står för jämställdhet.

   • Jag stödjer gärna kvinnokampen, tänker på Suffrageterna och kvinnorna som brände sina brösthållare.
    .. Var var jag???, just det.
    Ordet Feminist är kidnappat av maktfullkomliga idioter.
    Lite som när dagens antifascister beter sig som facister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s