Kommunal Festar Upp Medlemmarnas Pengar // Kao

Nu är fackförbundet Kommunal inblandat i en stor skandal.  Ledningen lever lyxliv för medlemmarnas pengar. På bara några år har ledningen spenderat 100-tals miljoner kronor av medlemmarnas pengar och betett sej på ett sätt  som en kommunalanställd aldrig ens skulle drömma om att ha råd med under sitt liv som anställda i de låglönejobb som Kommunal säger sej företräda.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/granskning/article22070298.ab

Pengarna som ledningen stulit från medlemmarna har i första hand gått till uberlyxiga resor runt om i Europa och svindyra restaurangbesök med viner i 32.000-kronorsklassen per pava. Man drar sej inte heller för att låta sätta upp en nakenshow med bland annat porrstjärnor, en show som man själva bevistar, trots att man säger sej motarbeta porr.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/granskning/article22070873.ab

 

 

 

33 svar till “Kommunal Festar Upp Medlemmarnas Pengar // Kao

   • Javisst är det. Du jobbar ju fackligt, men ändå har du noll att säga till om ifall du t.ex åker på kongress. Det du säger viftas bort, för det är endast de i toppen som slutligen bestämmer. Eller hur?
    Kao

   • Jag är inte så djupt insatt i det ännu, men samtidigt så är det ju faktiskt medlemmarna som väljer styrelsen. Det är sånt här som kan ske för att de flesta medlemmar bara är passiva medlemmar.

   • Har du säkert rätt i. Men efter att styrelsen har blivit vald verkar de ju bry sej mer om sej själva än medlemmarna. Det finns liksom inget riktigt engagemang för medlemmarna, såsom man tidigare kunde se hos facket.
    Kao.

   • Nej, så är det nog extremt mycket. Det är som att makten stiger dem åt huvudet.
    Jag får ibland höra på jobbet: ”Ja, men du som är klubbordförande nu, du kan ju liksom passa på…. o.s.v.” (eftersom en sådan sitter säkrare vid varsel bl.a.) Jag blir förbannad, för nu är det ju ännu viktigare att jag sköter mig. Hur ska nån annars ta mig på allvar och jag kunna bidra med att påverka förändringar?

   • Jag är inte ännu så väldigt insatt, men till stor del är det ju så. Men det många inte tänker på är ju att det är medlemmarna som väljer styrelsen. Sånt här kan ske för att de flesta medlemmar bara är passiva sådana. De engagerar sig inte i att se till att rätt folk hamnar på toppen.
    Ingen roll i facket är satt utan val gjorda av medlemmar.

   • Det är sant. Sen (nästan) alla människor skaffat dator blir det lättare att klaga via nätet än att gå ut på gatorna och protestera.
    Tyvärr har man genom denna skandal sett till att högerkrafterna blir ÄNNU starkare.
    Ska bli intressant att se hur det hela fortsätter.

 1. ”Även om många är arga och besvikna på Kommunal idag, så är det lika viktigt som någonsin att du och dina arbetskamrater fortsätter att vara medlemmar.” Det mailade Kommunals ordförande Annelie Nordström. Hon vill ju inte bli av med medlemmar som sponsrar ledningen med många sköna miljoner.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22085358.ab

  ”Aftonbladet har under hela dagen och kvällen sökt förbundsordförande Annelie Nordström för en kommentar. Men hon har gjort sig oanträffbar. Hon är varken på Kommunals huvudkontor eller i sin bostad i centrala Stockholm.” skriver AB (länk som ovan).
  Hon sitter kanske och dricker vin á 32.000:- flaskan, inne på den tredje (?). Kanske på fackpamparnas paradis – ön Marholmen i Stockholms skärgård som ägs av Kommunal – utan att betala för sig”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/granskning/article22070892.ab

  I slutet på 80-talet fick nog halva personalstyrkan gå när man lade ned det mesta av psykiatrin. Vad tror du Kommunal gjorde? Inte något för att streta emot uppsägningarna. Inte ett skit!
  Däremot startade man på en utbildning för alla som jobbade ”på golvet”. Tre dagars utbildning på internat och sedan en massa möten med diskussioner på de olika vårdavdelningarna där man studerade kursmaterialet och diskuterade det.

  Kursen hette ”Kom vidare i vården” och var en kompetenshöjande satsning. Inget ont i det, men en sådan satsning borde ju vården/arbetsgivaren betala, inte facket.

  Det finns inget klös i Kommunal. De har hela tiden vikit ned sig inför arbetsgivaren.

  Kram!
  /Skvitt

  • Tack. Bra skrivet.
   Anneli Nordström måste givetvis ha varit med i snyltandets upplägg. Hon är ju ordförande! Så nu uppmanar hon – eller ber på sina bara knän – medlemmarna att stanna kvar i förbundet 😦 . Blir lika förbannad av den anledningen. Vad tror hon egentligen? VARFÖR skulle medlemmarna stanna kvar där nu?

   Kram
   Kao

   • Vill de vara fackanslutna så har de SAC att gå över till. Mycket bättre, skulle jag tro.

    Jag är inte så hemma på det här med facket. Jag har aldrig varit med. Och det har de hotat mig för. Bland annat skulle de fixa så jag fick sparken. Givetvis var det tomt hot. Jag trodde inte en sekund på det. Jag sa ”Jasså, yrkesförbud som i Tyskland!”

    Facket ska vara en kamporganisation. Men så är det ju inte. Det är skälet till att jag aldrig gick med.

    Kram!
    /Skvitt

   • Jag var med i SAC under några år på 70-talet. Men SAC har tyvärr ingen förhandlingsrätt i konflikter.
    ——
    Kommunals excesser ger nu SD ytterligare framgångar, eftersom de flesta associerar facket med (S) och (V).

    Kao

   • Jag också. Men tyvärr tror jag att jag har rätt. Allting pekar på det om inte politiken tar en mycket radikal vändning. NU.

    kao

   • Folk måste vakna politiskt, men hur ska det kunna ske?

    ”Den värsta katastrofen! Vi förlorade mot Malmö FF! Jag har aldrig mått så dåligt! Det här är den värsta dagen i mitt liv!”

    Ser man så på verkligheten så är man förlorad. Om horisonten är så snäv så ser man ju inte vad som pågår runt ikring en.
    Men tyvärr är detta den inskränkta verkligheten hos allt för många. Och därför ser det ju ut som det gör.

    Bröd och skådespel för folket så tänker de inte på politik. Det är ett gammalt koncept som makten använder.

    Se nyheterna på SVT! Och trots att det finns en massa sportprogram så ska lik förbannat även sportnyheter ockupera tid i de vanlig nyhetssändningarna.

    Kram!
    /Skvitt

   • Ja, det är sorgligt att sport är viktigare än politiken, den vardag vi finner oss i. Man hör kommentarer som ”jag vill inte prata politik” så gott som alltid. Men när det blir problem i landet tar man första bästa förklaring som låter som man själv vill, det som passar ens verklighet bäst. Utan att reflektera. Särskilt om man kan skylla sitt trista liv på någon som har det sämre. Eftersom man inte vet något om det som sker sparkar man inte uppåt, för man förstår inte de politiska sambanden där uppe.
    —–
    Jag är också supertrött på all sport i vanliga nyhetsprogram. Jag vill se nyheterna, lokala nyheterna och vädret. Inte bli avbruten av en massa sport.

    Kram
    Kao

 2. Ping: Ko(rrupt)mmunal |

 3. Under bara ett dygn sa fler än 1400 medlemmar upp sitt medlemskap i Kommunal. Fler kommer det säkert att följa på det under veckan som kommer. Frågan är om svensk fackföreningsrörelse någonsin har varit i någon liknande situation än vad man befinner sig i just nu? Men det värsta av allt är att det är ingen annan än dom själva som bär skulden för det som nu har hänt. Och detta att Annelie Nordström till råga på allt elände varit med om att skriva på och under en rapport som vill försämra anställningstryggheten,det är så man baxnar.

  • Ja, det är fruktansvärt dåligt att A.N alls sitter kvar. Och hennes ljudband till medlemmarna är bara pinsamt. Det låter som om hon bara kommer med undanflykter och skönmåleri och låter medlemmarna ta fajten. Otroligt fult. Hon har inget att göra i en sån position hon har. Inte i rörelsen över huvud taget. Hon och de andra topparna har svinat ner fackets rykte. Allt sånt här skadar tilltron till rörelsen och ger SD vatten på sin kvarn.

   Kao

   • Det är nog mycket som talar för det ja, dessvärre. I dagsläget är det 5000 som nu har sagt sitt medlemskap, fler lär säkert att följa på det.

   • Så många redan? Igår var det 1400, vill jag minnas.
    Folk avskyr såna här ledarskapsfasoner och nu är det stor risk att medlemmar i andra fackförbund frågar sej hur det står till i deras förbundsledningar och att facket, som så väl behövs, sjunkar allt djupare ner i ett ingenstans-träsk och inte kan ta sej upp igen. Tyvärr, för facket är ju viktigt och det enda medlemmarna kan sätta emot då företagarna försämrar för de anställda.

    Kao

   • Som sagt. Vem tjänar mest på att facket urholkas och blir svagt i tidens längd? Samtidigt visar det här på att folk idag inte bara är medvetna på ett annat sätt än vad man var mot för ex antal år sen, det visar också på att man inte tolererar vad som helst vilket nu kommer till uttryck på olika sätt. Sen vad det kan tänkas att bli för kedjereaktioner på det här återstår att se, men 5000 som redan har sagt upp sitt medlemskap det lär dom nog få räkna med att det kan bli ännu fler innan det här har lagt sig.

   • Givetvis är det Högern som tjänar mest på att facket försvagas. Då kan de ju härja fritt med de anställdas löner och andra villkor. 😦 .
    Jag tycker att hela Kommunals ledning ska bytas ut och att alla de som varit med och festat med lyxmat och dito viner ska betala tillbaks sina mutor till Kommunal. Bland annat. För det är ju knappast den utslitna undersköterskan som varit med på partajen och inte heller på Marholmens konferensanläggning. Men hon och hennes barn är väl de som VERKLIGEN förtjänar att få en gratis semestervecka där.

    Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s