I Kapitalisternas Tomteverkstad // Kao

En ny bok, skriven av Joris Lujendijk, beskrivs bankernas totala makt över både stater och människor. Aftonbladets Martin Aagard beskriver i länken nedan vad som händer i den av irrgångar uppbyggda bankvärlden, som har förskansat sej så väl att de blir nästan omöjliga att komma åt.

Att ‘bonusar’ nu ges även till de som förstör samhällsekonomin vet vi ju redan. Tidigare var det ‘malus’ som gällde, dvs man fick betala för sina misstag.

Det är bankerna och deras omättliga krav på mer och mer pengar och makt i kapitalismens namn som äter upp samhällen inifrån. När de krisar är det våra skattepengar som går in och räddar dem…..Läs här:

http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article22213968.ab

Läs även denna wikipediatext nedan om vårt kapitalistiska banksystem och inse vilka de gynnar, för inte är det oss medborgare….:

Sveriges banksystem

Sveriges banksystem är ett kreditbaserat ekonomiskt system där ett antal aktörer säljer bank- och finanstjänser med vinstsyfte och förutom detta även gör affärer ”för egen räkning”. Systemet består huvudsakligen av privata affärsbanker med storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank som dominerande aktörer. Antalet sysselsatta i finanssektorn, där förutom bankerna även försäkringsföretag, fondbolag och bostadsinstitut inkluderas, är antingen runt 85 000 eller över 140 000 personer, beroende på hur man räknar.

Sektorn svarar för över fyra procent av Sveriges BNP.[1][2] Storbankerna, eller de stora bankgrupperna, har sedan mitten av 1990-talet utvecklats till finansiella koncerner med betydande internationell verksamhet. Vid sidan om den traditionella bankverksamheten har livförsäkring, fondförvaltning och bolån fått allt större betydelse för dessa dominerande aktörer.

De har även expanderat internationellt, speciellt inom Norden och Baltikum. 2010 fanns totalt 114 banker i Sverige, varav 33 svenska bankaktiebolag, 3 utländska bankaktiebolag, 26 utländska bankers filialer, 50 sparbanker och två medlemsbanker.[3] Riksbanken, Sveriges centralbank, ansvarar för att Sverige har ett stabilt penningvärde och att betalningssystemet är säkert och effektivt.

Kärnan i betalningssystemet är RIX, ett system med digitala kontanter på Riksbanken. Basel III är det internationella regelverket för banker, vilket också Sverige lyder under. För tillsyn, regler och övervakning av bank- och finanssektorn svarar Finansinspektionen.

Enligt Svenska Bankföreningen är bankernas kärnverksamhet att ta emot inlåning och lämna krediter, genom detta främjas tillväxt och sysselsättning. Andra teman i debatten är banker och finanskriser, banker och privat skuldsättning samt utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle. Framträdande spartrender under 2000-talet är att fondförmögenheten ökat och pensionssparandet likaså.

 

Annonser

25 svar till “I Kapitalisternas Tomteverkstad // Kao

 1. Bra inlägg!

  ”Det som fascinerar är hur mycket i samhällsdebatten som handlar om pengar, men hur lite vi pratar om något betydligt mer grundläggande: var kommer alla pengar ifrån?

  Om världens experter inte ens kan enas på denna punkt, är det kanske inte så konstigt att det blir lite problem med ekonomin här och där.

  Som rapporterats tidigare pekar mycket på den förklaring som kanske är svårast att acceptera: att nästan alla pengar skapas av privata banker i princip ur tomma intet.
  http://blog.svd.se/cervenkaspengar/2013/02/05/det-stora-mysteriet-pengar/

  Finanskapitalismen, vars diktatur hela världen nu krossas av, är världshistoriens mest destruktiva ekonomiska system. Det är väl bara Nordkorea som på sitt sätt numera kommer undan. Sen må man ju tycka vad man vill om den regimen, men det är en annan sak.

  Kram!
  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s