Tigern Har Ökat I Antal // Kao

Vladimir Putin är mycket engagerad i naturvård. Här är han tillsammans med ett viltvårdarteam som undersöker en av Rysslands tigrar:

”Den dystra trenden för tigern har vänt. Nu har antalet ökat för första gången tack vare ett framgångsrikt skyddsarbete.

Antalet tigrar är på väg upp i Asien. Mest ökar de i Indien, Ryssland, Nepal och Bhutan.

– För första gången på kanske 100 år har vi sett en ljusning, säger Ola Jennersten, tigerexpert på Världsnaturfonden.

Lyckat skyddsarbete

Botten nåddes 2010 då man uppskattade att det bara fanns vilda 3.200 tigrar i hela Asien. Då gick Ryssland, Indien och de andra stora tigernationerna ihop i en gemensam plan att rädda tigern med målet att dubbla antalet till år 2022.

Bättre skydd och kanske också bättre inventeringar visar nu att arbetet lönat sig. Antalet har nu ökat till omkring 3.900 tigrar. Det visar resultat av inventeringar som ska presenteras 12 april i Indien på ett toppmöte med de flesta av tigerländerna.

Då har man inte heller räknat ungdjur under ett år eller de cirka 100 tigrar som lever i Burma.

– Det är fantastiskt. Det är ett kvitto på att det arbete som har gjorts av de här tigerländerna och deras regeringar, lokala människor, och naturvårdare efter mötet i Ryssland har satt fart på att skydda den här fantastiska arten, säger Ola Jennersten.

Oviss framtid

Även om bilder ser ljusare ut för närvarande finns inga garantier för att ökningen fortsätter. I Kambodja utrotades nyligen den sista tigern.

– Jag hoppas ju att det kan fortsätta det men det finns många, många utmaningar. Fler tigrar betyder fler konflikter med lokala människor och fler vägar skär av tigrarnas vandringsvägar. Det finns också en efterfrågan från främst Kina på tigerdelar som är väldigt besvärande, och den har vi inte fått ordning på än, säger Ola Jennersten.

Blir inte som förr

Mellan 6.000 och 10.000 är ett möjligt maxantal enligt en ny studie. Fler finns det inte plats för. En gång i tiden fanns det 100.000 tigrar, men det är inte realistiskt i dag med fler människor och mindre skogar.

– Helt otänkbart, bedömer Ola Jennersten.”

————

Här kommer en länk (video) om tigrar från Eaqchan/skvitt:

http://www.natursidan.se/nyheter/kraftig-okning-av-antalet-tigrar-for-forsta-gangen-pa-artionden/

Annonser

5 svar till “Tigern Har Ökat I Antal // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s