Vänsterpartiets Vårbudgetförslag // Kao

Citat: ”

Hej,

Idag presenteras vårbudgeten. Tack vare Vänsterpartiet är det en budget som kommer att göra skillnad på många sjukhus, skolor och äldreboenden runtom i landet.

Jag reser mycket i Sverige men under den senaste hösten och vintern var det extra mycket. Inför budgetförhandlingarna åkte Ulla Andersson, jag och flera andra från Vänsterpartiet runt för att lyssna på människor om vad som behövs allra mest just nu. Vi var på Sahlgrenskas ambulanscentral i Göteborg och äldreboenden i Umeå. Vi träffade Kommunal i Växjö, socionomer i Malmö och förberedelseklasser i Bollnäs. Och vi besökte många, många andra arbetsplatser och organisationer.

Den svenska välfärden är överlag bra, men gång på gång ser vi att det behövs fler anställda. Fler undersköterskor som ger en bra vardag för de äldre och ser till att sjuka får en riktigt bra vård. Fler lärare så att varje barn får chans att lära sig det man ska och verkligen blir lyssnat på. Det behöver satsas pengar och det behöver vara långsiktigt så att man verkligen kan anställa.

Vårt huvudkrav inför budgetförhandlingarna med regeringen blev därför 10 miljarder kronor till fler anställda i välfärden. Vi krävde att det skulle vara ett permanent stöd, inte någon tillfällig satsning. Efter långa förhandlingar stod det så klart att vi fått igenom vårt krav. De 10 vänstermiljarderna blir nu verklighet. Det är den största permanenta höjningen av stödet till den svenska välfärden sedan början av 90-talet. Troligen är det den största satsningen någonsin som vårt parti fått igenom i en budgetförhandling.

De 10 vänstermiljarderna är också klockren feministisk politik. Nästan en miljon kvinnor arbetar i välfärden och drabbas av stressen som uppstår när man är för få anställda. Vi vet också att det främst är kvinnor som får täcka upp i familjen när till exempel äldreomsorgen inte räcker till. Där gör vi skillnad. För att få en bild av vad pengarna innebär så motsvarar de kostnaden för att anställa omkring 25 000 undersköterskor.

En del av pengarna kommer från att vi fick igenom vårt krav på bättre beskattning av bankerna. De gör enorma vinster samtidigt som det finns sjuka som borde få bättre vård och förskolebarn som borde få mindre barngrupper. För Vänsterpartiet är det självklart att sådana orättvisor behöver rättas till och därför blir det nu bankskatt och vänstermiljarder. För det är ju ett sådant parti vi är. Vi har värderingarna om rättvisa och feminism. Och vi ser till att utifrån dem göra verklig förändring. / Jonas Sjöstedt,  partiledare.” (slut citat)

12 svar till “Vänsterpartiets Vårbudgetförslag // Kao

 1. ”Den svenska välfärden är överlag bra, …”. Jaha! Har an inte koll på Kuba? Där är den bättre trots allt som USA försökt sätt käppar i hjulen för.
  Och det här med den dränerande privata vinsten i välfärden, glömde han det?

  Men visst är V det bästa riksdagsparti vi har. Bara synd att det inte är bättre. Och det borde satsa mera på att synas i media och alla debattforum.

  Kram!
  /Skvitt

  • Trots en bra politik har (V) en massa massmediala felgrepp – eller som du skriver: inte många alls. Dessutom satsar de ofta på fel saker, men nu tycker jag att deras val att satsa mot vinster i välfärden på skattebetalarnas bekostnad (skola, vård och omsorg) är helt rätt.
   Men kanske är det media som inte vill skriva så mycket om (V)? I alla fall har de ökat klart i opinionsmätningarna och ligger nu som klar 4:a i mätningarna.
   🙂
   Kram
   Kao

   • Jo, de har vissa svårigheter att få media att skriva om dem. Men de måste ligga på bättre. Skriva på debatt- och kultursidor, t. ex. Men också kalla till presskonferenser och offentliga uttalanden. Kanske till och med hitta på ett och annat jippo (så klart seriösa) som kan väcka uppmärksamhet.

    Kram!
    /Skvitt

   • Det håller jag verkligen med om. Men Jonas Sjöstedt har legat på bra nu och hade en helsida i AB till sitt förfogande härom dagen. Det var en bra artikel där han lyckades föra ut ett vänsterförslag (krav?) som borde tilltala de flesta. Utom högern, givetvis.
    Kao

   • Nej, det var inte den, men den var ju också bra! Det är så här (V) ska föra ut sin politik om man vill att folk ska läsa och förstå.
    Såg också nån statistik igår, där en majoritet av de som tidigare stödde regeringen nu vill att (MP) försvinner. Men i texten ville man visa att ‘flertalet’ vill att (S) ska ta med (L) i samarbetet. Förutom att skippa (MP). Men man nämnde inte med ord, men dock i diagrammet att de flesta ville att (V) skulle bli den nya samarbetspartnern.
    ——
    Tack för länken.
    Kao

  • Här får du en låt, som är lika aktuell idag som då den skrevs. Kanske ännu mer aktuell nu:

   —-
   Ps. nytt inlägg hos mej idag 23/4-16
   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s