Kriminella Infiltrerar Företag // Kao

Institutet För Mutor och BRÅ (Brottsförebyggande Rådet) berättar att kriminella mer eller mindre invaderar företag och att det hos företagen finns en tystnadskultur som gör det svårare att avslöja de kriminella aktiviteterna. Allra värst är det i kommuner och landsting. Företag är rädda om sina varumärken. Kommuner och landsting om sitt rykte. De vill inte förknippas med infiltration och tvivelaktiga affärer. Läs här hur det går till:
Citat från Sveriges Radio:

”Möjligheten att komma över stora summor pengar lockar organiserade brottslingar att ta sig in i företag. Nu har Brottsförebyggande rådet studerat hur infiltrationen går till. Näringslivsföreträdare varnar nu för att brottslingarna gynnas av en tystnadskultur i företagsvärlden.

– Ett företag ger helt andra möjligheter om man vill till exempel köpa varor på kredit, ta lån, utgöra en fasad för att låna andra genom olika fakturautskick och andra bedrägerier. Så företag kan användas som en plattform för brott och utnyttjas för brott, säger Lars Korsell som är forsknings- och utredningsråd vid Brottsförebyggande rådet.

Med färre kontakter i omlopp och med möjligheter att komma över exempelvis ROT- och RUT-avdrag, assistansersättningar och olika bidrag har intresset för att ta sig in i företag ökat bland organiserade brottslingar, enligt Brottsförebyggande rådet.

Kriminella infiltrerar företagsvärlden delvis på laglig väg, genom att bilda eller köpa bolag. Men man nästlar sig också in genom bolagskapning, där man med falska handlingar till Bolagsverket sätter in nya styrelsemedlemmar, genom utpressning och genom insiders.

På Institutet mot mutor har samtalen från oroade företagare ökat de senaste åren, säger generalsekreterare Helena Sundén.

– Det är alltifrån att man har upptäckt att man har en anställd som har en kriminell koppling till att man har känslan av att någon av tjänstemännen i organisationen blir utsatt för någon typ av påtryckningar. Helt plötsligt fattar man beslut på ett helt annat sätt än tidigare, men det är ingenting man kan ta på, för det är så känsligt att det är ingen som vill berätta om det, säger hon.

Ett sätt att minska infiltrationen av företag är att göra företagare mer vaksamma, menar Brottsförebyggande rådet.

Men då behövs ändring inom näringslivet. Där skyggar man för att prata om problemen, menar Andreas Åström, kommunikationschef vid Stockholms handelskammare.

– Jag tror att det är på det sättet att man inte vill att varumärket ska förknippas med eventuella problem med infiltration. Därför tror jag man undviker att prata om den här problematiken.”


När jag läste detta insåg jag att de gängse kriminella krafterna redan ÄR inne i samhällsapparaten eftersom de utan problem kan starta HVB-hem, flyktingboenden, skapa falska ersättningar från samhället genom assistentersättning för handikappade och mycket mycket annat. Där det finns stora pengar att tjäna.

Och ingen kontrollerar dem. Ingen tar ansvar. Är myndigheterna fysiskt rädda? Är de satta under utpressning?

17 svar till “Kriminella Infiltrerar Företag // Kao

 1. Jag tror att ärliga och renhåriga människor har garden nere och sen när de väl märker att de är lurade så skäms de och håller käft. Och är det stora företag och offentlig sektor så är det ju ingen som känner sig personligt drabbad.

  I Mölndal för ganska många år sedan var det en mycket välskött och välrenommerad fotobutik som såldes på ett helt normalt sätt, så där var det så långt inget fuffens. Men köparen var skum och så korkad att det var helt solklart att han skulle åka fast ganska kvickt.

  Butiken sålde en hel del via postorder och folk anade självklart ingen oråd utan köpte kameror och betalade i förskott. Men några kameror kom aldrig.
  Eftersom polisens kvarnar mal långsamt hade tusentals kameror sålts utan att en enda levererades. Men sen blev det tvärstopp när polisen till slut slog till och den tidigare så uppskattade butiken slog igen så klart.

  Kram!
  /Skvitt

  • Ett talande exempel.
   Men ingripanden måste gå MYCKET fortare och misstanke om ev.brott måste följas upp blixtsnabbt. Annars fortsätter ju bedrägerierna. Eller att skurken hinner sopa igen spåren.
   På många sätt måste beslut och lagarnas tillämpning ske mycket snabbare än idag, men viljan och modet att agera snabbt verkar ju vara minimalt. Inte minst från polisen. Man verkar tro och tycka att det alltid är någon annan som ska agera, så att man slipper själv.

   Kao.

   • (Nytt mycket kort inlägg hos mej)
    ——–
    Såg du Dokument Utifrån idag 1/5-16 kl. 22.00? Ett mycket bra program.
    Dock handlar inte mitt inlägg om det. Men kanske jag skriver nåt om det så småningom. Har tänkt länge på detta.
    ——–
    Idag kunde jag och min dotter gå med en liten, liten bit i V:s demonstrationståg. Vi hängde på en bit då de passerade mitt framför ögonen på oss 🙂

    Kram
    Kao

   • Jag såg inte programmet, men det finns ju att se på Play.

    Som du vet så läser jag allt du skriver, så jag går in och kollar.

    Kram!
    /Skvitt

   • Ja, det måste du göra.
    Det är ett deprimerande men upplysande program, nödvändigt att se för att förstå de detaljerade sammanhangen.
    Det är nästan märkligt att man kan vara så giriga. Vem ska köpa deras produkter när de har gjort alla till slavar?
    Kram
    Kao

   • Kapitalismen är inget eftertänksamt eller ansvarskännande system. I kapitalismens idévärld ska andra lösa deras egna problem och tyvärr sker det ju just så.

    Kram!
    /Skvitt

   • Hade jag haft kraft och kropp att gå med i V:s tåg 1a maj så hade jag haft en skylt där det stod ”förstatliga bankerna”. Det är A och O och måste ske snarast.
    Samt att håva in pengar från de största skattesmitarskurkarna, bedragarna, och beslagta deras tillgångar här i Sverige.Helst även deras tillgångar utomlands.
    I topp av skattesmitarna ligger porrkungen Milton. Han är skyldig nästan en miljard i skatt, men tillåts ändå att leva på god fot utomlands. Stötande!!! Han (bland andra )är ju en storkriminell bedragare och ska sitta i fängelse. Punkt slut.
    Kao

   • Det borde vara en självklarhet med samhällsägda banker, särskilt som de ju skapar pengar ur intet.
    Gärna också konfiskering av skattesmitares egendom. Om de tycker det är så underbart att ha sina pengar i skatteparadis kan de ju flytta dit, vilket skulle kunna påskyndas med att ta ifrån dem medborgarskapet och utvisa dem.

    På sjuttiotalet var det en bekant till mig som praktiserade på ett privat sjukhus. Han berättade att det där fanns en svensk förmögen patient som hade bott länge i Spanien av skatteskäl. Min vän frågade honom varför han flyttade hem till Sverige igen och svaret var att han ju blev sjuk. Då passade det plötsligt med Sverige!

    Kram!
    /Skvitt

   • Javisst är det svinaktigt! Det passar att lura staten = medborgarna och bo i skatteparadis. Men när slutet närmar sej vill man tydligen hem till vår sjukvård, som man tidigare har svikit å det grövsta. Fattar inte varför de ens får ha kvar sitt svenska medborgarskap.

    Varför ska vi andra betala för svin som svikit oss alla och varit med om att utarma vårt land? Sveriges folk hade alla haft ett bra liv om inte dessa grisar stal en så stor del av våra gemensamma tillgångar. Även nysvenskarna. Då hade vi haft råd med dem, vilket vi inte har nu.

    Det är ju så viktigt att även fattigpensionärer inte bluffar med, eller glömmer en enda krona i deklarationen. Medans de rikaste går fria. De som har mest. Usch och fy!

    Att inte folk riktar sin eventuella ilska åt rätt håll är för mej ofattbart.

    Kao

  • De kriminella aktiviteterna riskerar att fullständigt urholka samhället inifrån. Åtgärder måste sättas in SNABBT!
   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s