Sårbarhet Och Psykisk Ohälsa // Kao

Älskad, Beundrad, Hatad, Avskydd, Föraktad ? //Kao (Skriet av Kaj Munch)

Personer med psykiska besvär, men även de med fullt utvecklade personlighetsstörningar(som alltså är psykiska störningar, INTE psykisk sjukdom) lever med ett stort lidande. Tyvärr är vården usel, köerna långa till bedömning och behandling.

Varför drabbas vissa av psykisk ohälsa och andra inte? Där spelar den s.k ”sårbarhetsmodellen” en viktig roll. Antingen föds man känslig eller robust. Ett robust barn klarar en taskig barndom bättre än ett känsligt, såbart barn. Efter många diskussioner och ett långt forskningsarbete har man kommit fram till svaret på varför vissa råkar mer illa ut i livet än andra. Läs här:

https://lattattlara.com/klinisk-psykologi/stress-sarbarhetsmodellen/

…..och här:

Citat från M. Niklasson, Akademiska Sjukhuset:
”Ingen kan idag ge ett klart och säkert besked om orsakerna till psykisk sjukdom Det sker idag mycket forskning om schizofreni och andra psykossjukdomar och deras orsaker. Nästan alla är överens om att orsaken till sjukdomen är en kombination av olika faktorer.

Alla människor har olika styrkor och svagheter. De bestäms av tidigare livserfarenheter, det genetiska arvet och fysiska egenskaper i nervsystemet. Det går därför inte att hitta en enda tydlig förklaring till psykosen. De flesta är idag överens om att insjuknande i psykossjukdom beror både på en biologisk och psykologisk sårbarhet.

Den biologiska faktorn förklarar schizofrenisjukdomen som resultat av förändringar i hjärnans utveckling. Det kan också vara en kemisk obalans eller förändringar i vissa delar av hjärnan. En rubbning i hjärnans signalsystem innebär att exempelvis dopamin som är en signalsubstans, inte fungerar normalt.

Forskning visar även att det finns ärftliga faktorer som kan påverka uppkomsten av sjukdom. Det finns alltså en ökad risk att få schizofreni om sjukdomen finns hos någon eller båda föräldrarna.

Stress och sårbarhetsmodellen menar att människor har olika sårbarhet, vissa är mer känsliga och andra tål större påfrestningar. Psykossjukdomen kan förklaras utifrån denna modell som att man har en ökad biologisk sårbarhet som vid påfrestningar och stress kan orsaka psykoser. Exempelvis att förlora någon närstående, flytta hemifrån, börja studera eller få barn kan utlösa en psykos hos den sårbara människan.

Även droger kan utlösa psykossjukdom. Att använda droger innebär alltid en risk för att få psykiska besvär och hjärnskador.” (slut citat)

67 svar till “Sårbarhet Och Psykisk Ohälsa // Kao

 1. Om målningen skrev Munch ”Jag gick längs vägen med två vänner – så gick solen ned – himlen blev plötsligt blodröd – jag stannade, lutade mig mot staketet utmattad – över den blåsvarta fjorden och staden låg blod och eldtungor – mina vänner gick vidare och jag stod där darrande av rädsla – och jag kände hur ett högljutt, ändlöst skri genomträngde naturen.”</em

  Men den ångest han kände kom sig av himlen vars starka färger överträffade allt han (och andra också) hade sett. Han visste inte vad de kom sig av. Men vetenskapen har en förklaring. 1883 sprang vulkanen Krakatau i luften i en av de värsta utbrotten i modern historisk tid. Vulkanens aska spreds i stratosfären med en global utbredning. Och det var inte bara Munch som målade röda solnedgångar. Här en målning av Claud Monet, som ju också levde under denna tid:

  1815 fick Tambora ett utbrott som var ännu större än Krakataus. Det fick bland annat William Turner att måla sina mörka tavlor. http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/konstverk-avslojar-historiskt-klimat

  Det är tragiskt att rättsväsendet fick sätta termen när psykisk sjukdom tas upp i juridiska sammanhang. Plötsligt kallar man det (allvarlig) psykisk störning! Det medför att allmänheten har svårt att skilja det från personlighetsstörning. Det underlättar ju inte för allmänheten att förstå att psykopater inte är psykiskt sjuka i psykologisk mening trots och kanske just för att deras gärningar (av de som lyfts fram i media, film och litteratur) i sig anses vara synnerligen sjuka.

  Just när det gäller schizofreni löper invandrare 3 ggr högre risk än svenskfödda och flyktingar hela 66% högre risk än invandrare från samma regioner. Undersökningen publicerades i British Medical Journal.

  Kram!
  /Skvitt

  • Har också läst det där om tavlan. Minns inte var.

   Intressant det där om schizofreni och invandrare/flyktingar. Många har ju växt upp i krig och levt med en ständig ångest och rädsla. Inte konstigt då om en sårbar person utvecklar den hemska sjukdomen. De som har schizofreni lider svårt.

   Kram
   Kao

   • Att ha paranoid schizofreni måste vara den värsta mardrömmen. Dessa personer lever i en ständig psykos, som enbart kan lindras med medicin. Som i sin tur ger mycket tråkiga biverkningar. Sen får de mediciner typ Disipal mot biverkningarna – vilket OCKSÅ ger biverkningar. Jag känner ett par personer som har schizofreni och de lever INTE ett gott liv, endast med livets nödtorft, om man så säger.
    Kao

   • Ytterst få klarar ett arbete och lever alltså i små ekonomiska omständigheter.
    Nästan lika få klarar att upprätthålla en relation. De som fixar det har oftast ihop det med någon som också har en psykisk sjukdom.
    Många tvingas också till att ha skyddat boende, gruppboende. Då slipper de i alla fall en total isolering.

    /Skvitt

   • Så är det. Många hamnar ju tyvärr på gatan eller i osäkra boenden och skrämmer livet ur grannar och andra..
    Men vad ska psykvården annars göra med dagens s.k vård?
    Förr fanns ju mentalsjukhus – och vad man än tycker om dem så fanns det många ställen där de svårt sjukaste kände trygghet – och då kunde även allmänheten göra det. Nu finns det många svårt psyksjuka som ‘går lösa’ och KAN vara farliga för andra. Det har visat sej vid flera tillfällen. Många mord skulle aldrig ha begåtts om de sjuka hade fått en bra vård. En sån vård som de behöver. Man kan inte ha psykotiska människor som går omkring på stan. Det handlar ju inte bara om dem, det handlar om alla andra människor runtomkring.Tickande obehandlade bomber man inte har koll på och som inte har kontroll på sej själva.
    ——-
    Psykiatrireformen på 80-talet = enmansutredningen av Anders Milton, var en katastrof för de sjukaste. Men det sparade ju pengar åt staten….det var väl det viktigaste för räknenissarna och förståsigpåarna då, kan jag tänka.

    Kao

   • Man ska också veta att många har psykiskt sjuka till grannar utan att ha en aning om det.
    Psyksjuka är inte farliga generellt sett. Det är sannolikt inte större risk att utsättas för en psykiskt sjuk som för en som inte är det. Det är viktigt att komma ihåg. Men när det händer blir det mera uppmärksammat.

    Kram!
    /Skvitt

   • Det har du ju naturligtvis helt rätt i. Men jag talar om svårt psykiskt sjuka, som får fruktansvärd ångest och därefter går in i en psykos. Då kan vad som helst hända. En psykos kan vara som ett slags ‘skydd’ mot ångesten, då psyket inte orkar med den.
    Det är helt fel att neka dessa personer att få komma in på psyket för medicinering och samtal. Att få lugn och ro för en tid. Väl inne på psyket fungerar ju vården på ett godtagbart sätt.
    Kao.

   • Det är nog vanligare att ångesten kommer med psykosen än tvärt om.

    Men som sagt, vill jag poängtera, allvarliga brott i samband med psykoser är ovanligt.
    Men när det trots allt sker beror det på imperativa röster eller en paranoia som tvingar dem till inbillat försvar för att rädda sitt eget liv. I sällsynta fall kan det ligga en svårartad vanföreställning i botten.
    Ett sådant fall inträffade för ganska många år sedan på Öland. En man och hans hustru attackerades med kniv. Hustrun avled.
    Gärningsmannens vanföreställning handlade om att han, för att rädda världen från undergång, var tvungen att begå ett mord.
    Världen gick ju inte under, så i hans vanföreställningsvärld ansåg han ju att han gjorde helt rätt och uttryckte ingen ånger ens efter medicinering. Men så är det ju så att mediciner inte rår på vanföreställningar. De måste mötas med KBT.

    Kram!
    /Skvitt

   • Psykoser ÄR vanföreställningar. Alltid. Det är därför de är farliga för andra personer. Även om de är relativt sällsynta. Men många mord har skett pga andra personers vanföreställningar och det borde inte få hända. Då har psykvården brustit!
    ———-
    Vanlig KBT kan inte bota vanföreställningar. Där har du fel. Där behövs ”det tunga artielleriet”
    Glöm inte att jag har en 3-årig utbildning i KBT. Men jag vet ju inte vad du har för utbildning i detta, förutom det du harläst.
    Varför berättar du inte inom vilken bransch du har arbetat, och med vad? Eller om du skaffat dina kunskaper via internet eller genom utbildning och arbete med såna här frågor.Det gäller inte bara psykiatri, det gäller det mesta där du är tvärsäker.
    Kao

   • De vanligaste symptomen vid psykos är rösthallucinos, vilket inte räknas som vanföreställning.

    När jag talade om KBT menade jag inte några få sessioner i fall som dessa, så klart.

    Redan som barn var jag mycket intresserad av vetenskap i olika former och det har bara fortsatt. 😉

    Kram!
    /Skvitt

   • Är jag osäker brukar jag markera detta med ”jag tror” eller något liknande.

    Mycket går ju lätt att kolla upp också, nu när Internet finns. Jag brukar göra det med olika detaljer, för sådant lägger jag sällan på minnet. Det är mera de stora svepen som är viktiga att ha klart för sig, så man vet vad det handlar om och vad man ska söka efter. Det går ju inte om man inte vet hur saker och ting hänger ihop.

    Kram!
    /Skvitt

   • …t.ex de vanliga män i Rwanda/Burundi som kunde slakta så många människor (nära en miljon) i det vidriga kriget 1994 var i många fall, redan som barn traumatiserade. Sen tvingade att mörda sina egna föräldrar och våldta sina egna systrar för att själva få leva. Och ansluta sej (tvångsansluta sej) till mördargängen. Därefter hade de förlorat all ”heder” som personer och hade inget mer att förlora. De blev då självklara offer för dem som ledde kriget.

    Inget ovanligt när det gäller krig, men detta i Rwanda/Burundi 1994 var extremt i modern tid. Innan det fanns ju kriget i forna Jugoslavien där extrema grymheter tog plats.

    Vi kan ju ta ALLA nutida krig som exempel på hur vanliga människor kunde begå fasansfulla handlingar.Usch!

    Jag tror att hjärnans kemi ändrar sej utifrån de levnadsförhållanden man har. Alla är inte predestinerade att begå såna brott, men de blir oftast dödade i ett tidigt skede, om de inte vill delta under en grym regim.

    För många av barnsoldaterna och de lite äldre i Afrikas grymma krig fanns inga val.

    Kunskapen om hur ondska och onda handlingar uppkommer är både ruskig och intressant.
    Man kan ju förlora tron på mänskligheten för mindre än så…..

    Kram
    Kao

   • Vi ska kanske inte heller glömma lynchningarna i amerikanska södern. Tidningen Världens Historia skrev om det i senaste numret, 8/2016. De har väl tidningen på bibban, fall du vill läsa det gratis. Artikeln är inte utlagd på nätet.

    Videon som jag inte hittade kanske du vet vad den heter. Då kanske jag hittar den.

    Kram!
    /Skvitt

   • Men man kan inte vara tvärsäker bara för att saker och ting – inte minst vetenskapliga rön – inte passar ens egen uppfattning. Antingen tror man alltid på vetenskapen, eller också ställer man sej tvivlande till även den. Men då ALLTID.
    Bara för att inte saker stämmer överens med min egen uppfattning så betyder det inte att jag har rätt.
    Dessutom: tro på en högre makt kan ALDRIG bevisas vetenskapligt. Det är en känsla som ligger högt över vetenskap och annan klokskap. Sen kan folk tycka och tro vad de vill för min del.
    Tyvärr klagas det på kristendomen i Sverige men när det gäller islam så verkar man tro att det är helt ok.
    Kao

   • Det är mycket vetenskapliga ”rön” jag har ställt mig tvivlande till. Ibland har jag sen fått rätt. 😉

    Att vetenskapen inte kan bevisa några religiösa dogmer beror ju på att religion inte är vetenskap, undantaget religionshistoria.

    Kram!
    /Skvitt

   • Måste fråga: erkänner du bara vetenskapliga rön som stämmer överens med dina egna tankebanor och dina politiska åsikter, eller?
    Vill inte vara dum. Är bara nyfiken.
    Kao

   • Vetenskapliga rön utvecklar mitt kunskapsförråd och jag anpassar mig ju hela tiden. Men jag värderar dessa rön också. Det händer att jag tvivlar och det är inget konstigt med det.
    När en teori lanseras ifrågasätts den av andra kollegor och även om jag inte är en kollega har jag också rätt att ifrågasätta, eller tro på den nya teorin.

    Kort sagt, jag köper inte saker hur som helst. Man ska vara skeptisk.

    Kram!
    /Skvitt

   • Kolla helst hela videon, men om du inte orkar eller har tid så kan du ju se från ca 26-27 minuter in i filmen. Om brutaliseringsprocessen bland unga män i Kongo. Grundorsaken ligger (som alltid) i den vita mannens brutala härjningar i regionen.
    Sen kan vi prata om arv eller miljö, gällande psykopati 😉
    Kao

   • Jag har nu kollat hela videon.

    Det är bara en liten del som handlar om psykopati.

    Personer i en grupp som begår vidrigheter gör det utifrån en grupptillhörighet, men som du vet så är psykopater ensamvargar och utför sina hemskheter utifrån en inre lust, om de nu är den sortens psykopater. Alla är ju faktiskt inte sadistiska psykopater, även om många offer ändå far illa rent psykiskt.

    Ondska är inte lika med psykopati, lika lite som att psykopati är lika med ondska.

    Psykopati är, som du vet, avsaknad av empati, avsaknad av skuld- och skamkänslor och avsaknad av ånger. Det leder till att de kan tillfredsställa sina behov på andras bekostnad och vara väl tillfreds med sig själva trots att de vet att de har gjort sina offer illa.

    Under särskilda omständigheter, som filmen visar, kan nästan alla begå hemskheter. Men psykopater gör det inte på grund av omständigheter. De funderar ut dem helt på egen hand och är sin egen drivkraft och regissör till dem. De är födda så.

    Den intervjuade våldtäktsmannen vill jag inte klassa som psykopat, men jag kan ju ha fel eftersom jag inte vet något om honom. Jag tror istället att han drivs av ett behov att dominera som en kompensation för barndomens maktlöshet. Det är där hans fantasier har sin upprinnelse och att leva ut dessa fantasier lättar på hans ångest. För honom är det terapi och terapi är inget som en psykopat har minsta behov av. Den dag har ännu inte setts där en psykopat säker hjälp för sin abnormitet!

    Psykopati kan inte förvärvas. Vill vi slå samman förvärvad och medfödd ondska får vi använda en annan diagnos, annars förlorar man en term som enbart rör renodlad personlighetsstörning. Det handlar alltså lika mycket om språkhygien som diagnos!

    Sen kan man ju tycka att termen ”psykopati” är illa vald. Det betyder ju själsligt lidande. Och psykopater lider sannerligen inte av sin själsliga abnormitet.

    Barnsoldaterna kan mycket väl komma att lida psykiskt när tid har gått och de har fått distans till vad de har utsatt andra för. Samvetes dom! Och bödlarna i tysk tjänst drabbades säkert av ruelse småningom. Det vore intressant om filmen hade visat det också, för sådan ruelse och samvetsplåga drabbar aldrig psykopater. Det är skillnaden.

    Kram!
    /Skvitt

   • Självklart har du helt rätt.
    Ondska och ondskans ursprung är intressant. Liksom många andra speciella ”egenheter”. Inte minst sadism, mashocism och mytomani. Samt vanlig återfallsbrottslighet = ‘criminal mind’.
    Kram
    Kao

   • Om vi bortser från psykopaterna bland återfallsförbrytarna kan man säga en hel del om vad de återstående har gemensamt utan att generalisera alltför mycket.
    Och hur man löser problemen med dessa. Psykopaterna kan man inte göra något åt. Det är lika bra att bura in dem för gott, så dem berör jag inte nedan.

    De återfallsförbrytare som inte är psykopater kommer från familjer utan studievana. Föräldrarna är såldes lågutbildade och lågavlönade. I vissa fall och av olika skäl saknar de till och med arbete. Procentuellt överrepresenterade för sin grupp är invandrare utan eller med dåliga kunskaper i svenska.

    Redan i lågstadiet har deras barn försummat skolan och det blir bara värre ju äldre de blir. Utan kontroll från föräldrarna vars förmåga till kontroll av barnen är ringa dras barnen in i redan etablerade asociala ungdomsgäng där de äldre redan är väletablerade inom den kriminella världen. Narkotikamissbruk är inte ovanligt och mycket av deras inkomster kommer från affärer med narkotika, vilket i sin tur leder till våldsamma uppgörelser mellan olika gäng om revir, marknader, för deras affärer.

    När de straffas försämras deras redan usla chanser att komma in på arbetsmarknaden ytterligare och därmed återstår bara en sak, att fortsätta med kriminalitet. Det är det enda de kan och det enda som ger dem inkomster. Och därmed har de etablerat sig som återfallsförbrytare, en roll de svårligen tar sig ur.

    När man har detta klart för sig så inser man givetvis vilka åtgärder som krävs för att förhindra att fler dras in. Alla berörda myndigheter och politiker vet det. Men politikerna ger inte utrymme ekonomiskt för att samhällets olika organ, främst skola och socialtjänst, ska kunna vidta de nödvändiga åtgärderna.

    Vad krävs?

    Först och främst att resurser tas fram så att föräldrar kan ta hand om sina barn. Och de föräldrar som inte har arbete måste hjälpas in på arbetsmarknaden. De som har dåliga språkkunskaper ska utbildas i svenska och eftersom kunskapen om det svenska samhället är bristfällig måste även det ingå i deras utbildning.

    Barnen måste få särskilt stöd i skolan. På fritiden måste de ha fritidsgårdar att gå till och där ska välutbildade pedagoger och socionomer arbeta, inte lekledare. Därutöver krävs satsningar på ickekommersiella mötesplatser av skiftande slag.

    Asociala ungdomar ska avföras från samhället så att de inte kan rekrytera nya gängmedlemmar. De ska kunna förvaras på obestämd tid och ges utbildning och träning och först då de har socialiserats och fått en yrkesutbildning ska de slussas ut till egna lägenheter och ges ett jobb. Det kan låta tufft, men är den enda humana behandling man kan ge dem.

    Jag tror det krävs ett helt annat samhälle för att sådana här åtgärder ska lyckas. Inom ramen för ett kapitalistiskt samhälle är det svårt. Det ser vi ju mitt framför ögonen på oss.

    Kram!
    /Skvitt

   • Tack för din innehållsrika kommentar. Det mesta håller jag med dej om. Och som du skriver: vi ser det ju mitt framför våra ögon, dagligen.
    Självklart kan många vara handlingsförlamade av krig varifrån de har flytt och barnen har svårt att koncentrera sej i skolan. Det måste sättas in ordentliga stödinsatser redan i lågstadiet för dessa barn så de inte kommer ohjälpligt efter.
    Kram // Kao

   • Det är inte bara krigstrauma det beror på.
    Barnen lär sig snabbt svenska och föräldrarna kan helt enkelt inte följa med i vad de sysslar med på fritiden. Istället blir de helt beroende av sina barn för att alls lotsa sig fram i vardagen. Det blir som att en blind leder en blind. Barnen saknar vuxnas erfarenheter och vuxna vet inget om samhället och språket. Klart det går åt helvete.

    På förortsskolorna råder kaos. Många barn, redan på mellanstadiet, hotar dagligen lärarna. Disciplin existerar inte. Och det får fortgå. Det finns inga handlingsplaner. Och skötsamma elever får sin skolgång saboterad. Inte konstigt att vi får usla PISA-poäng.

    Det krävs alltså rejäla krafttag och störande elever måste omhändertas.

    /Skvitt

   • När du ser de tyska neurologerna intervjua de kongolesiska ‘krigarna’ i videon så måste du väl ändå se att ‘våld föder våld’? En annan video jag inte hittar just nu visar också att dessa män inte kan tolka vanliga ansiktsuttryck…de kan t.ex inte skilja ett ansikte som är argt mot ett som är rädd…..och det kan inte heller en svensk psykopat göra….bara genom det han/hon har lärt sej att förstå i terapi – och just terapi gör bara psykopaten ÄNNU starkare, ger denne mer kunskap om människors ”ynklighet” – och ännu bättre tips om hur denne ska gå till väga för att finna ÄNNU fler offer/metoder att dölja sina egna bristfälligheter.
    Så? Är dessa plågade men ytterst grymma personer inte ett resultat av miljö, menar du?
    Kao

  • När Tambora fick ett utbrott: det var väl det året (mitten av 1800-talet??)man kallade för ”året med evig vinter”. Utbrottet påverkade länder över hela världen och många såg inte solen på flera månader. På vissa platser såg man effekterna efter utbrottet i flera år efteråt.
   Det är både intressant och skrämmande att ett vulkanutbrott kan ge så enorma effekter. Jag undrar just vad ett sånt utbrott idag skulle ge för konsekvenser för oss starkt el-beroende i väst.
   Kao

   • ”Året utan sommar”, brukar man säga. Men jag hörde särskilt när jag var barn uttryck som ”Det har väl inte hänt sen artonhundrakallt” och liknande. Det måste ju hänga samman med de här stora utbrotten, antingen Krakatoa eller Tambora 1815, kanske båda.

    Den stora klimatkatastrofen år 536 får väl i dag betraktas som slutligt bevisad berodde på vulkaner. I Norden beräknas mer än halva befolkningen ha dött av svält. Läs mer här: http://www.svd.se/katastrofen-ar-536-visar-sig-i-myterna

    Kram!
    /Skvitt

   • Jag vet inte hur den påverkade klimatet 79. Men jag kan lova att det blir fullständigt förödande för mänskligheten när Yellowstone far i luften. Det är en så kallad supervulkan.

    http://www.svd.se/supervulkan-storre-an-forskarna-trott

    http://www.nyteknik.se/innovation/jattevulkan-kan-utlosa-ny-istid-6450940

    Jordens och kanske solsystemets största vulkan är antagligen inte aktiv, men supervulkaner brukar ha långt mellan utbrotten.
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17417701.ab

    Annars är det Olympus Mons som brukar äras med rollen att vara den största i solsystemet. http://www.astronoo.com/images/planetes/mars/mars-mont-olympus_315.jpg

    /Skvitt

   • Det blir slutet för hela Californien. Minst. Men där kommer det ske. Förhoppningsvis försvinner såna som Trump i kaoset 😉
    —-
    Island har ju också flera aktiva vulkaner, eh…hela ön är ju full av vulkaner…

    Tack för länkarna.
    Kao

   • Yellowstone skulle kasta oss in i en istid och sannolikt medföra att 90% av mänskligheten svalt ihjäl. Och som alltid vid svältkatastrofer klarar de rikaste sig bäst, så Trump kanske klarar sig bra, bara han hinner undan med sitt privatplan.

    Island drabbades hårt när vulkanen Laki vaknade 1783. Omkring 25% av befolkningen dog, de flesta av svält. Övriga Europa drabbades också, men mildare. Ändå är inte de isländska vulkanerna så vitt jag vet att klassa som supervulkaner. Sådan står i en helt annan klass.

    /Skvitt

   • Stämmer nog. Men Yellowstone KOMMER ATT få ett utbrott inom en inte alltför lång framtid, läste jag för ganska länge sen.
    Med just Californien är det nog större risk att kontinentalplattorna som löper under delstaten förskjuts och halvön sjunker ner i havet.
    Kram
    Kao

   • Det man vet från Yellowstone är att marken rör på sig. Bland annat är det en sjö som lutar allt mer, vilket alltså betyder att stranden ökar i ena änden och minska i den andra, så det är egentligen marken som lutar – inte sjön i sig (så klart). Man har också kartlagt magmakroppen under vulkanen och den är gigantisk.

    Vad man inte vet är när utbrottet kommer. Det kan komma inom hundra år, men det kan också dröja tusentals år. Att det skulle ske de närmaste åren är det ingen som tror.
    Å andra sidan, japan hade en vulkan som exploderade utan förvarning.
    http://natgeo.se/natur/vulkaner/vulkanutbrott-i-japan-darfor-gick-det-saa-illa

    En mycket bra sida om Yellowstone, som ett slags bildspel, finns här: https://prezi.com/ym2pehotqb4d/yellowstone-volcano/

    När det gäller Kalifornien så är det ju Stillahavsplattan som glider förbi Nordamerikanska plattan och skapar San Andreas-förkastningen. Det lär inte leda till att delstaten sjunker i havet 😉

    https://sv.wikipedia.org/wiki/San_Andreasf%C3%B6rkastningen

    Kram!
    /Skvitt

   • Tack för länkarna! Har läst om förkastningen under Californien flera gånger – och det hot som ligger under halvön.
    Kao
    ——–
    PS. Av någon outgrundlig anledning måste bjag fortfarande godkänna dina kommentarer. Även andras – men bara ibland. Dina? Alltid.

    Kram
    Kao

   • Du har ju två alternativ.
    Adminpanel > Diskussion >
    ”Innan en kommentar visas”
    1.måste godkännas manuellt
    2.måste författaren ha en tidigare godkänd kommentar

    Kryssa bort alternativ 1 och kryssa för alternativ 2

    Kram!
    /Skvitt

   • Den här gången ska jag se om det fungerar med inställningen. Det visar sej när nästa kommentar kommer.
    🙂
    Kao

   • PS. Igår tvingades jag åka till just området runt ”Eurovision” i ett viktigt ärende. En plats jag aldrig skulle besöka annars. Eftersom jag har dålig koll på sånt som Melodifestivalen så blev jag väldigt förvånad över den upphetsade stämningen i området. Det tog ett tag för min hjärna att koppla….för i vanliga fall ser jag aldrig sånt.
    ——
    Nu märker jag att t.o.m nyheterna har inslag därifrån. Trots att det inte ens har startat ännu.
    Något säger mej att det kommer hända något tråkigt där i helgen. Trots alla vakter redan nu. Fruktansvärt om det händer något i en stor folkmassa.
    Nyligen hände ju ett stort bombdåd i Bagdad med många döda. Undrar om det uppmärksammades här i Sverige…..
    Kao

   • Vi får avvakta och se och hoppas att inget händer. Men för terrorister är det det säkert lockande, vilket skrämmer.

    Kram!
    /Skvitt

   • Visst är det så. Folk som gillar såna här spektakel måste ju få festa utan att nån dåre kastar in en bomb. Det vore fruktansvärt. Vad man än tänker om Eurovision och deras låtar. Jag har inte hört en enda av låtarna. Har du?

    Kao

   • Nej, jag har inte hört en enda och kommer inte att lägga manken till för att höra någon heller.

    Kram!
    /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s