Ångest Koppat Till P-Piller Är Nu Bevisat // Kao

Själv undrade jag varför jag stundom mådde dåligt, kände mej låg och ilsken på den tiden då jag åt p-piller, men avfärdade det med att det var den sociala situationen jag befann mej i som orsakade detta. Och jag har alltid undrat varför det aldrig dyker upp p-piller för män…

Nu har det kommit följande rapport från http://www.netdoktor.se/ :

”Först nu får kvinnor som upplever psykisk ohälsa till följd av p-piller rätt av forskarna. En svensk studie, som ännu inte publicerats och som är den första i sitt slag, visar att upp till 10 procent av p-pilleranvändarna upplever att de mår psykiskt dåligt av sina p-piller. Det rapporterar SVT.

– Studien visar att kvinnorna som fick äta p-piller mår sämre gällande framförallt tre symptom: de får humörsvängningar, blir mer irriterade och får mer ångest, säger en av huvudförfattarna till studien, Inger Sundström Poromaa, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet.

Dock understryker hon att det endast är en del av alla p-pilleranvändare som får psykiska besvär och att en stor andel mår oförändrat eller bättre av sina p-piller. Men hon uppmanar de kvinnor som mår dåligt att ta kontakt med sin barnmorska, testa en annan typ av p-piller eller en hormonspiral som har en mindre dos hormoner i sig, alternativt testa hormonfria preventivmetoder.”

33 svar till “Ångest Koppat Till P-Piller Är Nu Bevisat // Kao

 1. Värst är väl ändå de hormonstörande effekterna på naturen. Men där är P-piller dock inte största boven. Många nya material har samma effekt och förekommer i större mängd.

  Kram!
  /Skvitt

  • Inte bara hormonstörande på naturen. På kvinnan också….och vad vet vi om effekterna på BEBISEN i framtiden?
   —–
   Den som kastar p-piller och andra mediciner i soporna av ren lathet gör sej skyldig till grovt miljöbrott, enligt mej. Ska det vara så svårt att gå till Apoteket med tabletterna?
   Tänk så många utsläpp i lönndom det förekommer från fabriker. När de blir påkomna behöver de inte, vad jag vet, betala ett öre i skadestånd. Typiskt för våra politikers mesighet och slapphet.

   Kao

   • Man mäter avståndet mellan skrotum och rektum på nyfödda gossebarn. Det är kortare i dag än det var förr. Det beror på kvinnliga könshormoner.

    Hos groddjur, bland annat, är det färre hanar numera och fler som är sterila. Det gäller säkert för fler djur, men det är bara om groddjur jag har läst om denna påverkan vad jag kan minnas.

    Att kasta p-piller i soporna är kanske inte så farligt för de går väl till förbränning. Men att spola ned dem på toa är definitivt att förstöra miljön.

    När fabriker läcker är det väl snarare ett fall för rättsväsendet. Det finns miljöbestämmelser, men sen ska det ju till kontroller och en åklagare som väcker åtal.

    Kram!
    /Skvitt

   • Så är det.
    Jag har länge haft aningar om att nedspolade mediciner i många fall har gjort oss för ‘veka’ för att reproducera oss. För att inte tala om fiskarna, där man ser den mesta miljöförstöringen med blotta ögat.

    Kao

   • Fiskarna måste reproducera sig, inte vi människor. Vi håller ju redan på att fiska ut bestånden.

    Kram!
    /Skvitt

   • Visst. Men antalet människor på Jorden är snedfördelade i allra högsta grad.
    —–
    PS. Varför kan inte du, som är bra på detta med internet, få in min kommentar till Vaken.se? Jag ser ju att andra kan det.

    Kao
    Kram // Kao.

   • inte jag heller. Verkade som att man skulle göra en massa inställningar för natt kunna komma dit.
    Tråkigt, eftersom han både är värd att. och behöver, en massa respons för sina utmärkta inlägg!

    Kram
    Kao

   • Jasså!
    Ja, jag hittade i vart fall inget fält. Finns det kanske ett inloggningsfällt? I sa fall måste man skaffa ett konto för att kommentera och då kan man säkert också skriva egna inlägg.

    (nya inlägg hos mig)

    Kram!
    /Skvitt

   • Har ingen aning om hur man kommenterar där. Trodde du skulle lista ut det. Åtminstone 3 andra hade ju gjort det, kunde jag se.
    ——-
    Ska kolla dina nya inlägg.
    Kram/Kao

   • Nej, den har jag inte sett. Tyvärr hänger jag inte helt med språkligt sett, så jag missar en del. Därför vore det intressant att se din uppfattning.

    För egen del tror jag fortfarande att det är amerikansk underrättelsetjänst som ligger bakom sprängningen av alla tre skraporna. Helt klart är ju att de sprängs på allra mest professionella sätt, vilket kräver månader av förberedelser och tillgång till byggnaderna för att placera ut sprängladdningarna. I och med det faller den officiella förklaringen platt till marken. Och därmed reses den mest självklara frågan: varför mörkar man och ljuger om händelsen?

    Sen, som alltid, krävs ett motiv. Och det har vi. Att starta ”kriget mot terrorism”, varmed USA sen destabiliserade allt från Afghanistan till Libyen, allt för att stärka sin makt i en oljerik region av världen. Det har man uppnått.

    Den som vet något om schack vet hur det fungerar; man flyttar fram sina positioner bit för bit tills man står som segrare. Särskilt uppenbart blir det om man förstår hur en schackdator ”tänker”. Varje möjligt drag analyseras och alla därpå tänkbara drag i tre eller fler steg och sen ges de en poäng. När datorn räknat ut dragen några steg framåt väljer den det drag som i förlängningen ger flest poäng. Sen gör datorns motståndare ett drag och datorn börjar räkna igen.
    Det är så USA:s utrikespolitik fungerar.

    Kram!
    /Skvitt

   • Du har naturligtvis helt rätt.
    —–
    Och var i världen USA än satt in sina trupper, ofta under täckmanteln att ”befria kvinnan” eller ”skapa demokrati”. Vilket ju bara är löjligt. Kaos och massdöd är vad de har skapat.
    ———
    Innan revolutionen i Iran 1979 ville man få bort den hårdhänte shahen Reza Palavi. Men kvinnorna var un gefär lika fria som vi kvinnor i Sverige är idag under shahens välde. När sen USA var inne och rörde om, så kom mullorna till makten. Och sen är det ju bara att titta hur det ser ut i landet nu. Det är så himla sorgligt.
    Kram
    Kao

   • Det var ett blandat motstånd inom Iran som tvingade bort Palavi, inte USA. Det var allt från kommunister och socialister, liberala och studenter, men det var också islamister. De senare leddes till stor del av Khomeini som spred sin propaganda med stor kraft.

    Shan var en hårdför typ, men västvänlig. Många oppositionella greps och torterades av den hemliga polisen Savak.
    Men samtidigt moderniserade samhället och kvinnor fick lika rättigheter.

    Folk trodde de gjorde sig av med en tyrann, men hamnade ur askan i elden när Khomeini tog över. Det var inget som USA önskade. Med Palavi hade de goda relationer. Med Khomeini blev det som du vet mer än frostigt.

    Kram!
    /Skvitt

   • Men samtidigt måste man komma ihåg att kvinnor i alla tider tvingats ta hormonsmällen med p-piller – och jag kan inte begripa varför det fortfarande inte finns p-piller för män. Eller, jo. Det är ju mest män som forskar om, producerar och sen låter kvinnorna vara försöksdjur.
    Kao

   • Det har sagts att det är mycket svårare att ta fram p-piller för män. Uppgiften är gammal. Säkert 25 år sedan, minst.
    Men kanske är det just så enkelt som att viljan inte finns.

    Kram!
    /Skvitt

   • Det kan ju vara så.
    Och en orsak kan vara rent affärsmässig. Det kostar en himla massa pengar och blir det sen ingen försäljningssuccé så är det ingen bra idé att satsa några pengar. Man utgår alltså från att män inte skulle skaffa pillerna för de oroar sig för att det kan ha negativ effekt på potensen.
    Man kanske skulle satsa på ett kombi-preparat, alltså ett som också innehåller lite Viagra 😉

    Lönsamhetsaspekten är ju A och O för alla företag och så också för läkemedelsföretagen. Därför satsas det oerhört lite på nya antibiotika. Risken för resistensutveckling innan investeringskostnaderna har betalat sig genererat tillräcklig vinst anses vara lite för stor.
    Och snart har vi inga verksamma antibiotika kvar som funkar. Då är vi tillbaka till tider som rådde för 100 år sedan då folk dog av sådant som vi i dag kurerar oss för som en självklarhet.

    Trots den risken är läkemedelsföretagen så giriga att de driver och har drivit våldsamma kampanjer för att övertyga livsmedelsindustrin att använda stora mängder antibiotika i förebyggande syfte. Därmed sågar de av den gren de själva sitter på när deras preparat snart inte längre biter. Men de tänker kortsiktigt. Mesta möjliga vinst så fort som möjligt. Kräng så mycket som möjligt så länge det bara går.

    Kram!
    /Skvitt

   • Att det skulle ha en oönskad effekt på potensen är en löjlig åsikt. Varför skulle det ha det om man forskat fram ett p-piller för män? Jag tror snarare att mannen inte skulle KÄNNA sej potent om han visste att han inte kunde göra barn vid varje ligg.
    Kao

   • Nähä. Vet inte vad jag ska tro. I alla fall anser man uppenbarligen att det endast är kvinnans sak att skydda sej. Ändå är det ju massor med män (liksom kvinnor) som bara vill ligga. Inte skaffa barn varje gång. Många män blir också väldigt upprörda när en kvinna berättar att hon är gravid. Om mannen är angelägen om att inte bli pappa och kanske inte just med den kvinna han legat med; då vore det ju alldeles utmärkt om han kunde styra ett eventuellt faderskap själv?
    Nå, varför vill då inte män ta p-medel (förutom kondom) om vi bortser från ditt dumma antagande att han är rädd om potensen?*
    Kao

   • Klart att båda har ansvar. Men jag är också medveten om att män inte tar sitt ansvar lika mycket som kvinnor.

    Det där med potensen är inte alls ett dumt antagande. De flesta (alla?) män har någon gång råkat ut för att potensen av någon anledning sviktar och det kan vara en hemsk upplevelse som sätter självförtroendet på svåra prov.

    Kram!
    /Skvitt

   • Jamen stackars karlar, då! Hur många värdelösa ligg tror du inte att många kvinnor har upplevt?
    😀
    Kao

 2. Jag slutade med p-piller när min läkare sa att jag inte mådde bra av dom. Så visst har man vetat. Även då för 25 år sedan.

  • Ja, så är det.
   Jag provade spiral med hade då mens 14 dagar i månaden. Det var helt omöjligt att leva så. Nu är det hög tid att man fixar p-piller till män!!! Att det inte har gjorts tidigare måste bero på att det är män som forskar och att det är män som bestämmer över kvinnans sexualitet. Och det är jättedåligt.

   Det har trots allt gått över 55 år sen p-pillret för kvinnor kom.Naturligtvis jättebra. Men jag kan inte förstå och har aldrig förstått varför just kvinnor ska behöva stå ut med biverkningar och hela skyddandet.

   kao

   • Många idag äldre kvinnor berättar hur p-pillren tvingade in dem i oönskade sexuella relationer. De kunde ju inte få barn så vilken rätt hade de då att säga nej? Fanns det inga konsekvenser så var det bara att köra. Tyckte männen.

   • Männen kanske tyckte så, men jag tror knappast att kvinnorna då kände sej tvingade att ligga. Några kanske, men de är nog i minoritet. Att säga att p-pillren tvingade in en i oönskad sex är att ju förringa kvinnlig sexualitet. Snarare var det väl en lättnad att slippa bli gravid om man bara ville ha sex. Ville man inte ha sex så kunde man ju faktiskt säga nej! Däremot blev det en väldig ökning av könssjukdomar, vilket inte alls var bra.
    Kao

    kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s