Yggdrasil – Lite Nordisk Mytologi Innan Kristendomen // Kao

Människor har i alla tider i alla länder och i kulturer och religioner behövt att tro på någon högre kraft de kan förlita sej på när tiderna är svåra och/eller då fienden lurar runt hörnet och när folken  skapar sina samhällsnormer och sin kultur runt omkring detta för att över huvud taget kunna leva tillsammans. Mycket vidskepelse följer naturligtvis med sådant. I vilken religion eller kultur i världen man än lever i.

Människorna behöver något ”högre” än sej själva. Något stadigt de kan/ kunde lita på.

På vikingatiden runt 1000-11000-talet innan kristendomen kom till Sverige (det tog mycket lång tid innan den fick ordentligt fäste) och i  Europa var det säkert inte lätt att leva på den tiden, varken för de män eller kvinnor som hade valt att bosätta sej här i kalla Nord.

Det finns hur mycket som helst att skriva om vikingatiden, men jag nöjer mej idag med att berätta om trädet Yggdrasil, runt vilket det mesta hände.

Här är en förklaring om den livsviktiga asken (trädet) Yggdrasil:

(Bild: Google)

Vad man bland annat trodde på i vikingavärlden var asken Yggdrasil, som var en slags medelpunkt i Universum, befolkat av gudar, jättar och andra varelser. Under trädet samlades gudarna varje dag för att hålla rådslag.

Vid en av rötterna bodde de tre nornorna Urd, Skuld och Verdandi som vattnade trädet så det inte skulle dö. Samtidigt satt de också och spann Livets Tråd och bestämde längden på människornas liv.  Därför kallas de också för ödesgudinnorna.

Ekorren Ratatosk sprang upp och ner längs stammen och förmedlade budskap mellan ärkefienderna örnen  Hräsvelg, som satt i toppen av asken och skapade vinden med hjälp av sina vingars slag  och draken Nidhögg, som gnagde på Yggdrasils rötter.

Enligt asatron skapades den förste mannen på jorden av en ask. Han fick namnet Ask. Den första kvinnan skapades av en alm och fick namnet Embla. Alltså ursprungsmänniskan som i Bibeln heter Adam och Eva.

 

 

12 svar till “Yggdrasil – Lite Nordisk Mytologi Innan Kristendomen // Kao

  1. Intressant inlägg Kao..
    Kände igen lite av det om trädet Yggdrasil, och ja människan behöver något större att tro på, alla önskar det på olika sätt..
    Kram Nicki

  2. Intressant läsning ..Ask och Embla..Embla salva/änglasalva kommer jag att tänka på en salva som bedövar huden inför nålstick på barn som är spruträdda. Undrar om dess namn är taget från den nordiska mytologin?
    Kram och ha en trevlig helg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s