Orangutanger På Borneo 2007 // Kao

När jag och min då 17-åriga dotter  var på den malaysiska nordvästra delen av Borneo i december 2007 ville vi naturligtvis se orangutangerna. Vi bodde i huvudstaden Kuta Kinabalu i nordväst, men åkte sen vidare till staden Sandakan i Saba-provinsen i norr där jag raggade upp en bra guide, Gilbert,  till bara oss två.

Han tog oss med på en ca 4 timmar lång resa i jeep genom djungeln, som delvis tyvärr var avverkad av palmoljeindustrin. Men sen kom vi in i den djupare delen av urskogen och vägen tog slut. Där fanns ”Orang Utan Sanctionary Park” där man tog hand om övergivna orangutangbebisar. Varje unge hade två skötare som arbetade i skift. De bar ständigt omkring på de bedårande söta ungarna. En del volontärer, mest från England, arbetade där för mat och husrum.

När orangutangen är 7 år räknas den som tonåring och släpps successivt vidare ut i djungelreservatet och det är främst dessa du kan se på våra privata bilder här:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lite Swing I Djungeln, Kanske?Till Dej. (Särskilt tillägnat Maria De Suede)

En gång om dagen kommer två skötare med bananer och en slags mjölkvit vätska i hinkar till en plattform. Det knakar och brakar i djungeln – och då kommer orangutangerna svingande på ett uppspänt rep. Skötarna undviker nu ögon- och kroppskontakt med orangutangerna, eftersom de ska involveras med naturen och bli vilda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

oOLYMPUS DIGITAL CAMERA

På julaftonskvällen åkte vi långbåt på en av alla de tiotusentals floder som finns på Borneo och då såg vi bland annat de här näsaporna. Tyvärr fick jag ingen bild på hannen med sin stora sladdriga näsa, men jag hörde honom knaka och braka omkring i djungeln bakom honorna:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En liten bit av fören på långbåten – och vår underbara guide Gilbert. Ett nygift sydamerikanskt par var med på båten:OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lite Swing I Djungeln, Kanske?Till Dej. (Särskilt tillägnat Maria De Suede)

Babianer gör nya babianer. Honan ser tämligen frånvarande ut :-):

En 'Liten' Söt Komodovaran. "Don't Go To Close, Madam'....:) //Kao En stor varan.


bat cave sepilok borneo 3           bat cave sepilok borneo 2   bat cave sepilok borneo  Droppstensgrotta med 100-tusentals sovande fladdermöss och ännu flera 5-6 centimeters kackerlackor på väggarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovan: Skyddsande utanför långhus / trädhus på Borneo. Den ser inte så snäll ut, kanske, men den hälsar trevliga gäster välkomna – och skrämmer bort de mindre trevliga…..

Nedan: solnedgång utanför Kuta Kinabalu.

Hur Lång Är Evigheten?(En liten saga i repris)

borneo, skövl.av regnskog              borneo palmoljeindustrin lastbil

Så här ser det ut när storbolagen, palmoljeindustrin,  får skövla orangutangernas och de andra djurens naturliga habitat, som blir allt mindre. Den här vägen som vi åkte på har betalats till hälften av företaget och till hälften av malaysiska staten. Här fanns tidigare bara tät regnskog och massor med djur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bild:Mount Kinabalu är drygt 4000 meter högt och anses som heligt. Bilden är tagen av min dotter från flygplanet.

Vi gjorde en hel del annat också. Till exempel så latade vi oss i solen en hel del och reste ut till småöar över dagen då och då för att bada. Har flera bilder men väntar med dem. Temperaturen låg runt 40-45 grader och luftfuktigheten på 90-95% – så Borneo är inget för folk med andningsproblem….

Efter 11 dagar på Borneo flög vi till Kuala Lumpur, en trevlig stad tyckte vi. Kommer att visa några bilder vid ett senare tillfälle. I KL  var vi några dagar innan vi slutligen flög hem till vintern i Sverige.

 

 

17 svar till “Orangutanger På Borneo 2007 // Kao

 1. Kao.. Vad spännande det måste ha varit Borneo suck .. jag har varit i nästan hela Europa men aldrig utanför.. blir riktigt avis.. Alla dina bilder är jättefina och mycket intressanta.. tack för att du ville visa oss i bloggen.. Hoppas allt är bra med dig.. Stor kram Nicki

  • Tack.
   Om man inte redan lever på eller under existensminimum så är det bara att sätta igång att spara till en utomeuropeisk resa. Men då måste man naturligtvis försaka en hel del annat.Dessutom åker jag aldrig charter så långt bort. Det skulle bli alldeles för dyrt. Jag snickrar ihop resa och boende på internet och är inte beroende av tjusiga hotellrum med havsutsikt. Det får bli lodge/bed-and-breakfast. Jag resonerar som så att på hotellrummet sover man bara. Eller duschar och byter kläder. Så varför lägga en massa pengar på sånt? Mina krav är rena lakan, rent och snyggt och dusch.
   Allt är ok.
   Kramar
   Kao

  • Europa är fantastiskt att resa i. Här har vi kulturhistoria och natur så det räcker och blir över. Jag har både liftat, åkt med interrail och åkt Harley Davidson genom Europa. Sen ville jag vidare ut i världen och det första landet blev Indien….och Sri Lanka under tre månader 1981.
   Tyvärr är många ställen i Europa överturistade, men jag har en storfavorit: Elafonissos på västra Kreta – ett paradis med rosa sand. Inte en massa stora hotell nära stranden. När vi var där var det inte många andra personer där. De som bor och lever där är rädda om sin miljö. Förstår dess värde. Man kan ta bussen till Elafonissos från Xania (Chania) på slingriga bergsvägar. (inget för höjdrädda)
   Kram
   Kao

   • Det låter som om du haft/har ett mycket spännande liv.. jag har ju kuskat europa runt många gånger men det låter absolut inte lika spännande som dina resor så jag säger tummen upp.. Kram Nicki

   • Europa har också sina pärlor. Man måste nödvändigtvis inte åka utanför, men det är kul med helt nya kulturer och inget man känner igen. Spännande.
    Kram / Kao.
    Kram
    Kao

   • Håller med men jag vet inte vilket land jag har tyckt mest om kanske Tyskland och Österrike för naturen men samtidigt så är ju Norge lika fint.. men alla länder har sina fördelar kram Nicki

   • Norge står i en klass för sej med sin dramatiska natur. Österrike har jag besökt på somrarna ett par gånger. Väldigt vackert. Algarvekusten i Portugal är också fint med sina stenformationer. Sen har vi ju alla fina städer, där Barcelona och Lissabon har en speciell plats i mitt hjärta. Plus en del städer i norra Spanien såsom t.ex San Sebastian och Figueres. Men ingen stad i världen slår Stockholm 🙂
    //Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s