Fermis Paradox? // Kao

Fermis paradox =  den italienske astronomen Enrico Fermis som byggde sina hypoteser om Universum på Copernicus läror, innebär enkelt uttryckt att sannolikheten att det finns liv i Universum  motsägs av att det (ännu) inte går att på något sätt bevisa att det existerar.

Om vi vill hitta något liv i rymden som liknar oss så måste detta eventuella liv ha en stjärna som liknar Solen. På rätt avstånd. Samt en måne som sköter  gravitationen. Vissa forskare anser att vi är så efterblivna att det kommer ta runt 1500 år innan vi får visshet därom.

🙂

Vill du veta mer om Fermis Paradox? Läs här:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fermis_paradox

 

 

2 svar till “Fermis Paradox? // Kao

 1. Någon har föreslagit att virus är en lite konstig livsform i jämförelse med andra livsformer på Jorden, och kan ha kommit utifrån. Eftersom vi inte vet hur liv ser ut ”därute” så är det ju svårt att förstå att det är liv vi observerar även om vi har det rakt framför näsan. Den fine polske science fiction-författaren Stanislaw Lem formulerade det ungefär som att ”snigeln möter ekorren”. Två livsformer som knappast bryr sig om varandra trots att deras vägar korsas därför att deras referensramar är väldigt olika.

  Om vi antar att ”någon” därute lyssnar på eventuell radiotrafik från vårt solsystem så måste denne lyssnare vara närmare än 100 ljusår, om vi antar att radiosändare blev vanliga under 1910-talet. 100 ljusår är ju inte mycket med kosmiska mått mätt. Det mest troliga för närvarande är väl att spår av liv hittas på Mars, eller kanske någon komet som möjligen kan ha ursprung i ett annat solsystem. Men då är vi nere på bakterienivån antar jag. Inga farliga typer med strålpistoler.

  • Helt riktigt.
   Vi här på Jorden förväntar oss kanske att vi nån gång ska möta en livsform som ser ut och agerar som vi själva gör. I detta livet. Så småningom. Det tror jag däremot inte ett dugg på.
   Det tror jag inte kommer att hända förrän vi kanske ”såsom i en spegel” möter vårt sanna jag i en helt annan dimension efter döden. Och det kommer inte ha med vanligt fysiskt liv att göra. Vetenskapen kommer aldrig att kunna knäcka den gåtan, för man är så upptagna av matematiska och fysiska teorier att man har glömt det som är viktigt.

   Det blir något helt annat. Kanske baserat på anledningen och kunskapen om varför vi egentligen finns här på Jorden. Och varför vi inte kan leva upp till det vi har fått oss tilldelat – utan i stället krossar vår egen planet med miljöförstöring och krig. Detta kommer bli uppenbart. Det är vad jag tror och känner mej trygg i.

   ”Inte förrän det sista trädet har huggits ner. Inte förrän den sista floden har blivit förgiftad. Inte förrän den sista fisken har fångats. Inte förrän då kommer den vite mannen att märka att pengar inte går att äta.”
   – Creeindianskt ordstäv

   /Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s