Våra Försvarsmekanismer // Kao

Alla människor använder sej då och då av så kallade försvarsmekanismer. Det är ett sätt för vårt Jag att mota bort ångest och oro och normalisera tillvaron.

Vissa personer använder sej av försvarsmekanismer så gott som hela tiden. Ju mer ångest man har desto oftare använder man dessa. Personer med Borderline personlighetsstörning är ett typexempel på personer med mycket stark ångest.

Projicering är ett exempel på en försvarsmekanism som många människor använder sej av. Enkelt uttryckt innebär det att man överför sina egna (upplevda) tillkortakommanden på andra personer. Tillskriver andra sina egna fel och brister, helt enkelt.

Det finns en annan försvarsmekanism som inte finns med i texten här nedan som  kallas  projektiv identifikation  och den är ganska svår att både förklara och förstå  och ingår ofta i terapeutiska sammanhang. Jag gör ett försök och lägger den sist i texten.

Hittade en länk som jag tycker är bra och som på ett enkelt sätt förklarar både projicering och andra försvarsmekanismer. Det är intressant eftersom vi alla någon gång har stött på – eller kommer stöta på – dem. Texten är hämtad från sajten https://lattattlara.com/


”Bortträngning

Saker som händer oss, våra egna tankar och önskningar kan ibland uppfattas av jaget som icke hanterbara eller opassande vilket orsakar ångestkänslor. Dessa saker kan då förpassas till det omedvetna, där vårat medvetna jag inte kommer åt det.  Grundtanken är om vi inte känner till det så kan det inte heller skada oss. Bortträngning är en metod som även ingår i flera andra försvarsmekanismer.

Förnekande

Ibland händer saker som vi inte har kapacitet nog att hantera just nu eller som är alltför obehagliga. Då kan vi försvara oss själva genom att förneka, även för oss själva, att det är sant. Ofta händer detta då någon nära oss har dött, då vi har ett missbruk eller själva drabbats av en svår sjukdom men det kan också vara enklare delar i vår vardag som vi förnekar exempelvis att vi börjar bli gamla.

Dagdrömmeri

När våra egna liv är problematiska så kan vi ibland fly undan i våra egna tankar. Att fly från den fysiska världen är ofta svårt men att förflytta sig till en inre värld är alltid möjligt. Det kan vara så enkelt som att vi sätter på tv:n ett tag och lever oss in i en film för att slippa tänka på en jobbig redovisning som vi ska ha i skolan imorgon.

Humor

Ett skratt förlänger livet sägs det och kanske har det att göra med att skrattet ger oss en tillfällig fristad från rädsla, ångest och sorg. Ibland kan man tycka att människor är hemska som skojar om allt från naturkatastrofer till mord men skrattet fungerar ångestdämpande och skyddar oss från saker som annars skulle upplevas som allt för hemska.

Regression

Ibland känner vi att vi inte får tillräckligt med intresse och vänlighet från vår omgivning vilket ger oss ångest. För att då få mer uppmärksamhet kan vi utan att vara medvetna om det gå tillbaka till ett tidigare utvecklingsstadium då vi behövde mera hjälp. Ett barn vars mamma precis börjar jobba igen efter att ha varit hemma kan regrediera och behöva hjälp med sådant han tidigare själv klarat av.

Förskjutning

Ibland kan situationer och personer göra oss upprörda utan att vi har möjlighet att påverka detta. Vi kan bli utskällda av personer med makt över oss så som vår chef eller vi kan bli orättvist behandlade av myndigheter. När ilskan av någon orsak då inte kan riktas mot det korrekta målet så är det vanligt att vi tar ut den på andra människor och ting. Ett barn som blivit utskälld av sina föräldrar kanske får utlopp för ilskan genom att vara vresig mot hunden eller ett yngre syskon.

Projicering

Ibland finns det impulser och önskningar inom oss som inte går ihop med våra egna normer och krav, egenskaper som vi bara inte kan acceptera hos oss själva. Vanligt är då att vi tillskriver andra människor just dessa egenskaper. Personer som själva är rädda kallar andra för fegisar eftersom de kan identifiera känslan men medvetet inte kan acceptera att den finns inom dem själva.

Rationalisering

Ångest kan vi känna om vi vårt ego fått sig en törn eller om vi gjort något som inte riktigt matchar bilden av den vi önskar att vi vore. För att då behålla sin självkänsla och undvika ångesten kommer vi på bortförklaringar som får oss att må bättre. Om vi inte blev bjudna på festen vi ville gå på så var det ändå inga roliga personer där och när vi inte orkar springa lika långt som våra vänner så är det för att vi just ätit. En person som just ätit upp sin sambos godis utan att fråga gjorde det för att hämnas alla de gånger han/hon ätit upp det gemensamma godiset.”

PROJEKTIV IDENTIFIKATION:

Projektiv identifikation är en psykologisk  process mellan två individer där en person överför sina egna känslor till någon annan.

Har en person  svårt att hantera en viss känsla kan denna använda sig av projektiv identifikation för att få viss kontroll.Omedvetet uppför sig då personen på ett sådant sätt gentemot en annan person att samma känsla framkallas hos den andra.

I t.ex terapi innebär det att klienten framkallar det känslomässiga tillstånd som han eller hon söker hjälp för i terapin. Om terapeuten kan härbärgera (typ: själv känna in) och  hantera känslorna på ett positivt sätt och ge tillbaks dem i ”omstöpt”, mer adekvat  form så blir det värdefullt i terapin. Klienten får se att det faktiskt går att kontrollera de känslor som till en början verkade hotfulla. I värsta fall klarar terapeuten inte själv av att hantera känslorna och utför eventuellt en projektiv identifikation riktad tillbaka mot den hjälpsökande, vars negativa känslor då förstärks, samtidigt som terapeutens oförmåga att hantera känslorna blir ett nytt orosmoment

Annonser

8 svar till “Våra Försvarsmekanismer // Kao

 1. Om detta läste jag då jag läste till undersköterska ..mycket intressant.
  Alla använder sig av försvarsmekanismer utan att man tänker på det så undviker vi både det ena och det andra och kommer på olika strategier för att göra det enklare för oss själva.
  En del kontrollerar och manipulerar sin omgivning för att själv komma upp sig ..och växa som människor…fast nu är jag nog mer inne på socio och psykopati.Fast jag tycker att de använder sig av olika strategier och skyddsmekanismer för att ta sig fram och få som de vill. jag vet människor som hittar på historier och ljuger om det mesta …mytomani..kan ta tid att komma på..jag fattar inte att de orkar hålla på och att de kan hålla reda på allt de säger..för ofta så ändrar de sin historia beroende på vem de talar med.
  Det går ut på att själv vinna andras förtroende och få dem att blint tro på vad de sagt.
  Till slut så blir de på komna med någon lögn och då spricker bubblan.
  Då hittar de ett annat offer att manipulera och så är det igång igen..det är läskigt.
  Jag prokastinerar för att slippa göra viktiga saker och det är ganska så jobbigt för man måste ju ändå ta tag i det någon gång..oftast i sista stund och då man fixat det känner man en otrolig lättnad och undrar varför man inte fixat det tidigare.
  Har skrivit ett inlägg om just prokastinering ..först då förstod jag att jag var en prookastinerare och att det är sjukligt tillstånd.
  Först då kunde jag ta itu med det .och bättra mig.
  Jag kan skriva hur mycket som helst om detta som du nog märker för psykologi intresserar mig..

  • Intressant. De exemplen du drar här liknar mest en psykopats sätt att tänka och agera. Lögner. Manipulationer. Men vi alla använder, som du så riktigt påpekar, då och då försvarsmekanismer för att klara oss ur kniviga eller oönskade situationer. Inget konstigt med det. Men om man ständigt lever på det sättet i alla sina ‘göranden och låtanden’ – då är det något som är allvarligt fel.
   Kan du ge mej en länk till ditt inlägg om prokastinering?
   // Kao

   • Tack. Jag googlade på ordet och har nu läst en hel del i ämnet.Visste inte att det var DET som var prokastinering!
    Du vet väl vad det står på Fritiof Nilsson Piratens gravsten, apropå det? 😀
    Ka

   • Det är bra med google..ska googla på hans gravsten ..ok allt kan man inte skjuta upptill morgondagen..men mycket som inte är livsnödvändigt just nu kan man det med 🙂

   • Det gör jag också. Nu som sjukpensionär har jag dessutom all tid i världen till att göra som jag vill. När jag vill.
    😉
    Kao

 2. Attans hinner inte läsa allt nu ser att jag har mycket att ta igen nästa vecka.. Ska göra mig iordning nu och åka iväg att handla.. ha en fin helg Kao så härs vi.. Kram Nicki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s