Hedersvåldet Blir Allt Värre // Kao

Enligt de muslimska kvinnor som arbetar för att deras medsystrar (och -bröder) ska få den frihet de ska ha :
”Ökat hedersförtryck i förorten

SAMHÄLLE. Hedersförtrycket i utsatta förortsområden har hårdnat, enligt föreningar som jobbar mot hedersproblematik. Tjejer begränsas hårt och får till exempel inte sporta, inte umgås med killar eller själv välja partner.

– Vi blir uppringda dagligen av flera stycken som vill ha hjälp, säger Azam Qarai på Linnamottagningen

Mottagningen stöttar ungdomar som utsatts för hedersrelaterat förtryck och våld. Verksamhetschef Azam Qarai ger exempel på hur en gymnasietjej kan ha det

– Hon får absolut inte ha någon killkompis, hennes tjejkompisar måste vara godkända av familjen, hon får bara gå till skolan och sedan direkt hem. Så inleder hon en kärleksrelation, vilket familjen upptäcker. Då planerar pappan att gifta bort henne, för att undvika utvecklingen att hon inte underkastar sig. Det här är jättevanligt, säger Azam Qarai.

Förra veckan visade en rapport från föreningen Varken hora eller kuvad på ett utbrett hedersförtryck bland unga i Göteborgs utsatta förorter.

Blivit värre

Även i Stockholm försöker starka krafter påverka flickor och kvinnor både privat och offentligt – och förtrycket har hårdnat de senaste åren, enligt flera föreningar som jobbar mot hedersproblematik.

– Om du åkte till exempelvis Bredäng eller Rinkeby för 15 år sedan, det var en blandning, det fanns olika sätt att vara – du kunde se tjejer i hiphopkläder. Nu dominerar mer extrema strömningar, säger Azam Qarai.

– Det har utvecklats en machokultur med moralpoliser överallt som kontrollerar vad tjejer gör. Rykten sprids fort och alla håller ihop, säger Zeliha Dagli, ordförande i Kibele kvinnoförening på Järvafältet.

Kontrollen sträcker sig från begränsningar i vardagen – hur man klär sig och vem man umgås med – till livsval som utbildning, jobb och vem man gifter sig med.

– Det finns massor av attityder här som inte finns i svenska områden. Klädseln måste vara anständig, smink är inte tillåtet. Tjejer begränsas från barnålder och livet ut, säger Zeliha Dagli

Många av dem som lever under hedersförtryck utsätts också för hedersbrott. Men få av dessa brott kommer till polisens kännedom, enligt Bernardita Nuñez, verksamhetsledare på kvinnojouren Terrafem.

– Det är väldigt svårt att bryta med sin familj. För många som bor hos oss, som utsatts för våld i hederns namn, har det gått så långt att de har gifts bort, de har levt med mannen i två, tre eller fler år – innan de lyckats samla styrka och mod att fly, säger Bernardita Nuñez.

Klarar inte ensamma

Alla tre anser att politikerna gör för lite.

– Sätt i gång och ta på allvar vad kvinnor säger. Vi klarar det inte ensamma, vi behöver stöd. Men tyvärr kommer inte stödet. Myndigheterna pratar för oss, men inte med oss, säger Zeliha Dagli.

– Det handlar både om att stoppa det pågående våldet och parallellt göra förebyggande arbete. Min oro är att politikerna populistiskt försöker att samla poäng, men utan att komma med konkreta, konstruktiva förslag, säger Azam Qarai.”

Faktaruta nedan:

Många drabbade

Här är några av svaren i ”Varken hora eller kuvads” färska enkätundersökning kring hedersförtryck.

78,4 procent av tjejerna anser att de är hårt kontrollerade i sitt privatliv av föräldrarna, jämfört med 16,9 procent bland killarna.

76,8 procent av tjejerna får endast umgås med tjejer, medan 93,2 procent av killarna får umgås med personer av bägge könen.

41,1 procent av tjejerna får inte ha ett förhållande för sina föräldrar, jämfört med 15,5 procent av killarna.

39,1 procent av tjejerna får gå på fritidsgården, jämfört med 82 procent av killarna.

32,2 procent av tjejerna får alltid delta i sportaktiviteter där bägge könen är med, jämfört med 95,8 procent bland killarna.

Studien baseras på svar från 1 200 ungdomar mellan 12 och 18 år i några av Göteborgs socialt och ekonomiskt utsatta förorter.

Rapporten är inte publicerad i sin helhet ännu och exakt vilken metod och vilket urval som använts är därför inte känt.

Källa: Varken hora eller kuvad

(Källa: Aftonbladet 2016-11-06)


Hur kan det här  ens få fortsätta här i Sverige? Killar i yngre tonåren leker moralpoliser i förorterna och släkt och även grannar håller koll på varandras döttrar.

Man ska vara väldigt rädd om de demokratiska fri- och rättigheterna, men religionsfriheten behöver revideras. Den fungerar inte som det var tänkt när den skrevs. Den utnyttjas för att förtrycka snarare än att befria.

Annonser

4 svar till “Hedersvåldet Blir Allt Värre // Kao

 1. Ja det var bra sagt förtrycka istället för att befria stämmer helt..
  religion står mig upp i halsen ärligt talat den ställer till mycket..
  Kram Nicki

  • I sin iver att alla ska få ha sin religion och kultur, hur snurrig och människofientlig och samhällsfrånvänd den än är, så har man i stället hjälpt förtryckarna att förtrycka sina offer – dvs kvinnorna.
   Kram från Kao

  • Här har vänstern gjort fel, anser jag. Man har blundat för de problem som medföljer att man ska tillåta allting. Religionsfriheten i sin nuvarande form behöver revideras. Religion bör man sköta hemma eller i för ändamålet avsedda lokaler. Då menar jag ALL religion. Det är bara idiotiskt och kontraproduktivt att alla ska få göra vad de vill på gator och torg och på arbetsplatser i rreligionens eller sin kulturs namn – och sen kräva att alla ska acceptera det.
   // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s