Bankerna Spionerar På Oss – För USAs Räkning // Kao

Nu har bankerna gått alldeles  för långt. De har fått i uppdrag av USA (!!!) att fråga ut oss om saker de inte har med att göra. Vill man inte svara kan det innebära att man har svårt att få ut sina egna pengar. Hur långt får man gå i integritetskränkande aktioner mot oss? Dessutom på order av främmande makt? Det är ju helt absurt.

Räcker det inte med att det finns amerikanska tullare stationerade på Arlanda för att kolla de resenärer som ska till USA? ”Obehagligt” är ordet. Vad kommer härnäst?

Jag citerar SVT Nyheter Väst:

”Alla svenska bankkunder måste inom kort intyga att de inte är skattskyldiga i USA. Anledningen är ett nytt samarbetsavtal mellan USA och Sverige. Ett avtal som enligt kritiker både äventyrar både den personliga integriteten och kan bryta mot EU-lagar.

”Är du en person i politiskt utsatt ställning, har du eller har du tidigare haft en hög politisk post, hög statlig befattning eller nära familjemedlem till en sådan person?”

”Vad är ursprunget av det kapital som för närvarande finns på ditt Nordeakonto?”

”Vad är syftet med ditt nuvarande bankförhållande med Nordea?”

När ett brev från banken med de här frågorna damp ned hemma hos Janne Bengtsson i Alingsås blev han misstänksam.

– Jag trodde det var bedragare och tänkte gå till polisen, men på vägen dit tog jag svängen om Nordea för att fråga dem. De sa att det handlade om ett avtal med USA som Sverige tecknat och att jag skulle svara på frågorna, berättar han.

Struntade i att svara

Men han tyckte ändå det var obehagligt och tänkte att det inte kunde ske något allvarligt om han struntade i att svara på frågorna, eftersom han är kund i banken sedan länge. Det visade sig vara fel.

Anledningen till att Janne Bengtsson fick brevet finns på andra sidan Atlanten.

Efter den amerikanska finanskrisen införde USA en ny lag som skulle hjälpa dem att hitta skattesmitare i hela världen, även i Sverige. Så sent som i augusti tecknade Sveriges dåvarande regering ett avtal med USA, det så kallade FATCA avtalet.

Avtalet ligger till grund för ett lagförslag som finansdepartementet arbetar med just nu och som riksdagen väntas godkänna i vår. Lagstiftningen ska träda i kraft den 1 april 2015.

Samlar information

Nordea uppger för SVT att alla som blivit kunder efter den 1 juli 2014, samt ytterligare en del personer, får frågorna från banken. Trots att lagstiftningen ännu inte har trätt i kraft har man alltså samla in information åt USA. Nästa steg är att bankerna bryter banksekretessen och lämnar över kundernas uppgifter till Skatteverket, men för det krävs det en lagändring.

Enligt källor inom Finansdepartementet kommer banker i framtiden bli skyldiga att avsluta konton om kunder inte lämnar informationen som efterfrågas.

Svenskar i USA rapporteras

Debatten kring FATCA har varit ganska ljum, även om kritik från tunga instanser som Advokatsamfundet och Svensk Bankförening framförts.

Enligt Finansdepartementet är ett avtal mellan länder bättre än att den amerikanska lagen gäller över huvudet på svenska myndigheter. Nu får Sverige ett utbyte, eftersom USA i avtalet förbinder sig att i gengäld rapportera svenska skattskyldiga i USA.

Janne Bengtsson i Alingsås svarade till slut på frågorna, men först efter att Nordea upplyst honom om att han inte skulle kunna använda sitt bankkonto fullt ut om han inte svarade.

– Jag är beroende av att kunna föra över pengar, jag skickar pengar till vänner i Tanzania för att hjälpa till med sjukvård och mat, så jag var tvungen att fylla i. Men jag tycker att det känns som om Sverige sålt sig till USA, säger han,”

Annonser

7 svar till “Bankerna Spionerar På Oss – För USAs Räkning // Kao

  • Javisst är det så. Nu blir det jag som tar ut min sjukpension i cash hädanefter! Bankerna äger inte mej och mina ekonomiska eller andra förehavanden.
   // Kao

 1. Sjukt ja absolut.. Jag fattar inte vad som händer.. Vilket konstigt samhälle vi börjar få ungefär som att sitta och titta på en science fiction film och tycka när den är slut att vad skönt att det inte är på riktigt..

  Jag kommer att ta ut så mycket som möjligt av pengar som jag har på konton och ha dom hemma.. Men inte ännu, för tar jag ut för tidigt i bankomat så får jag fortfarande gamla sedlar som går ut juni 2017.. Och dom får jag inte växla in sedan som du vet.. skrev ju om det förut..

  Jag betalar mina räkningar via Nordea och får också mina pengar dit.. jag vet ärligt talat inte hur man betalar räkningar om man inte har ett konto..

  Men spara eller ha pengar hos dom eller någon annan bank nej tack..
  USA ja det landet börjar ju likna ett practical joke ska bli kul att se vem som blir president sen blir väl allt ännu värre det lär ju drabba även oss..

  Ska göra ett inlägg om mobilerna någon dag också..
  Bra inlägg du skrev.. Kram Nicki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s