”Det Är Flickorna Som Far Illa När Vi Skyddar Förövarna”. Det Handlar Om Hedersproblematiken // Kao

Sara Muhammed är en kvinna som vet precis vad hon talar om när det gäller hedersvåld och förtryck eftersom hon själv har upplevt det, men hon ses ändå alltför sällan i media, anser jag. Här i Sverige är politikerna livrädda att framstå som kultur- och religionsförtryckare och det förhållningssättet spelar förtryckarna i händerna och  klavbinder flickorna och kvinnorna.
Religionsfrihet i all ¨ära men som fri- och rättigheten är utformad nu så gör den mer skada än nytta.

Citat: ”Sara Mohammad var 17 år när hennes bror satte ett gevär mot hennes huvud och sa: “Gift dig eller dö“. Kort därefter flydde hon till Sverige och har sedan dess vigt sitt liv åt att hjälpa unga tjejer som blir utsatta för hedersförtryck. 2007 blev hon svensk hjälte i kategorin eldsjäl.

 

Sara Mohammad vet hur det känns att fly för sitt liv.När hon var 17 år vägrade hon gifta sig med den man som hennes familj bestämt åt henne. Hon slogs medvetslös, men stod på sig. På bröllopsdagen rymde hon. Och efter att ha levt gömd i Irak flera månader lyckades hon till slut lämna landet – och ta sig till Sverige.

Sen dess har Sara vigt sitt liv åt att hjälpa unga kvinnor som lever i hederskulturer – bland annat har hon varit med och grundat GAPF (Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime).

– Mitt liv handlar om det här, säger hon. Det finns enormt många som är utsatta. Bara i Sverige bor i dag omkring 100 000 ungdomar som lever under samma förhållanden som Pela och Fadime gjorde.

Unga tjejer hörde av sig

Efter att Sara blivit utsedd till Svensk hjälte 2007 öppnades flera dörrar.

– Tack vare all publicering fick jag ett utökat utrymme att prata om de här frågorna. Efter Svenska hjältar började också fler unga tjejer höra av sig, och från att ha jobbat ideellt arbetar jag idag heltid med att informera om hedersproblematik.

GAPF som från början drevs som en lokal förening i Stockholm är nu en rikstäckande organisation och remissinstans för justitie- och socialdepartementen i frågor som rör våld i nära relationer och hedersproblematik.

Men det finns mer kvar att göra, menar Sara.

– Så länge välvilliga svenskar inte förstår att de skyddar förövarna genom att inte lägga sig i, kommer unga flickor att råka illa ut. Även den som flytt ett krig har ett ansvar att behandla kvinnor väl, men i Sverige är vi rädda för att bli kallade rasister om vi säger ifrån.

Ifrågasätta sexistiska beteenden

Sara Mohammad menar att vi måste bli bättre på att trampa på ömma tår och ifrågasätta sexistiska beteenden.

– Vi måste sluta tro att alla människor har ett lika värde i alla kulturer. Så är det inte. När religionen kommer i konflikt med de mänskliga rättigheterna måste vi ta ansvar och säga ifrån. Att sexualisera små flickor genom att låta dem bära slöja till dagis, är en sån sak som inte borde få förekomma. Det handlar om kvinnoförtryck, inget annat.” (slut citat)

När ska de ansvariga politikerna och lagstiftarna begripa detta och göra något åt det?

4 svar till “”Det Är Flickorna Som Far Illa När Vi Skyddar Förövarna”. Det Handlar Om Hedersproblematiken // Kao

  1. Hedersproblematiken är tyvärr underbyggd av den vänsterextrema radikalfeminismen.
    Den skulle kunna hanteras mycket bättre om man bortsåg från PK och istället fokuserade på fakta. 😉

  2. Ping: Vänsterns Rädsla Att Kallas Rasister // Kao | kaos nya lya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s