Hur Kan Hedersmord Här I Sverige Få Fortsätta// Kao

Vem minns inte mordet på Fadime Sahindahl för 14 år sedan? Det var så upprörande och sorgligt. Ett så kallat ”hedersmord” som inte innehåller ett uns av det vi kallar heder. Många muslimska kvinnor kämpar för att såna här dåd ska dömas hårdare här i Sverige – och att de som hotas ska få ett mycket bättre skydd här och att deras högst befogade rädsla ska tas på allvar. Sveriges mesiga och ofta naiva lagar får inte tillåta att sånt här sker, men tyvärr gör de det. Tiden är oväsentlig för dessa hämnare. Deras hat och förvridna syn på rättvisa och sitt äganderättsbehov av kvinnan ligger ständigt och pyr och för gärningsmännen spelar svenska lagar och normer absolut ingen roll när det gäller sånt. 

Så idag 18/12-17 saxar jag följande ur Expressen;

”…den 45-årige mannen anhölls på söndagsmorgonen, på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat en 55-årig man kvällen innan.

För 14 år sedan erkände han mordet på sin kusin Fadime Sahindal – men dömdes i stället för att ha ljugit i rätten för att ha försökt skydda hennes pappa.

———–

Vid flera tillfällen har paret, där en man nu mördades, ansökt om kontaktförbud efter dödshot från den gripne – men nekats.

Det är inte första gången som 45-åringen blir omskriven för hedersvåld.
Mordet är kulmen på ett hedersdrama som har pågått under de senaste åtta åren, enligt uppgifter till Expressen. 45-åringen var fram till den tidpunkten gift med en kvinna som då valde att skilja sig från honom.
Under de senaste åren har hon bott tillsammans med den 55-årige mannen, mordoffret. Paret har vid flera tillfällen fått ta emot dödshot från 45-åringen och så sent som förra året dömdes han för olaga hot. Då kunde kvinnan och två socialsekreterare vittna om att 45-åringen hotat att döda hennes bröder, ”dricka blod” och sedan ta sitt eget liv. Påföljden blev 80 dagsböter.
– Han har hotat både henne och familjen flera gånger, vilket polisen inte har tagit på allvar, berättar en nära anhörig till kvinnan.
– Han har sagt klart och tydligt att han inte kan döda henne eftersom hon är mamma till hans barn. Då ska han i stället skada de i hennes närhet som hon tycker om mest.

Vid två tillfällen de senaste åren har paret begärt kontaktförbud för 45-åringen, men nekats av åklagare.

På lördagskvällen misstänks gärningsmannen ha varit maskerad och väntat utanför parets hus i Bollnäs. Bara minuter efter att kvinnan kom hem ska han ha brutit sig in i huset och gått till ursinnig attack mot hennes sambo som låg och vilade på soffan. Knivdådet ska ha bestått av flera hugg mot flera delar av kroppen, framför ögonen på den misstänkte gärningsmannens dotter, enligt uppgifter till Expressen.
Efter attacken ska 45.åringen ha sprungit ut ur huset. En och en halv timme efter larmet kom greps han under odramatiska former utomhus i närområdet.
Den nära anhöriga till kvinnan, som själv har blivit hotad av honom säger:
– Det har med heder att göra för hans del. Han klarade inte av att hon var med en man som kunde behandla henne på ett bättre sätt, som tog hand om barnen på ett bättre sätt. Som klarade av allt som han inte klarade av.

Mordet är kulmen på ett hedersdrama som har pågått under de senaste åtta åren, enligt uppgifter till Expressen.

Fadime, som vid tidpunkten för sin död 2002 var 26 år gammal, hade växt fram som ett språkrör för invandrade kvinnor som drabbades av en destruktiv hederskultur. Inför mordet hade både hennes far och hennes bror dömts för att ha hotat henne för att hon anammat en västerländsk kultur. Hennes liv tog slut när hon blev skjuten i huvudet med två skott utanför sin systers lägenhet.
Under rättegången – där Fadimes pappa stod åtalad – trädde den då 31-årige kusinen fram och tog på sig skulden för mordet. Rättegången fick tillfälligt avbrytas men i slutändan fästes ingen vikt vid erkännandet. Rätten slog fast att kusinen hade gett ett falskt erkännande för att skydda sin morbror, Fadimes pappa, Rami Sahindal. Pappan dömdes senare till livstids fängelse och kusinen för skyddande av brottsling.
Efter lördagskvällens knivmord är familjen i chock, berättar hennes nära anhörig som har träffat dem på sjukhuset.
– Hon måste få hjälp. Barnen måste få hjälp. De är helt förstörda.
Om den mördade sambon säger den anhöriga:
– Han var till hjälp för alla. Han var ganska ensam och kom in i en stor släkt som hade mycket kärlek. Vi accepterade honom. Vår släkting har haft det väldigt bra efter att tidigare ha befunnit sig i ett helvete.
Efter att ha blivit hotade flera gånger av exmaken försökte kvinnans familj övertyga paret att flytta till en annan stad, närmare dem. Den mördade mannen, som var uppvuxen i Bollnäs, hade konsekvent sagt att han ville stanna men under den senaste tiden hade de ändå övervägt att flytta, säger kvinnans nära anhöriga.
– De köpte en lägenhet nära oss och eventuellt tänkte de flytta dit i sommar, efter påtryckningar från oss. För att komma bort från honom.”


(Hade det hjälpt, undrar jag.)

 

3 svar till “Hur Kan Hedersmord Här I Sverige Få Fortsätta// Kao

  1. Låt oss ponera att sharialagar införs i Sverige, vad händer då? Och blir i så fall den här typen av handlingar straffbar? Vad tror du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s