”Svart Dag I Vita Huset” // Kao

Om du har några minuter över; läs då denna krönika av Göran Greider:

Citat:

”Göran Greider: Donald Trump är resultatet av 30 års doktrinär marknadsliberalism

Donald Trump avlägger eden som USA:s 45 president i dag. Den ovärdigaste i landets historia, skriver Göran Greider.

Donald Trump avlägger eden som USA:s 45 president i dag. Den ovärdigaste i landets historia, skriver Göran Greider.Foto: John Locher / AP TT NYHETSBYRÅN
KULTURfre 20 jan 2017
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

För mer än fyrtio år sedan, under pågående Watergateskandal och mot slutet av ett omoraliskt krig i Vietnam, skrev Paul Simon sina underbart sorgsna rader i American tune:

”And high up above

my eyes could clearly see

the Statue of Liberty

sailing away to sea”

Den sången har jag spelat den senaste Trumpveckan. Den fångar känslan av ett officiellt Amerika som många plötsligt har svårt att känna minsta samhörighet med. Och det är fascinerande att se hur borgerlighet och liberaler i Sverige och världen nu ser sin världsbild kantra när USA:s anseende sjunker; påminner de inte om maoisterna som plötsligt såg Kina bejaka kapitalism? Vem ska man nu lita på?

Nyss sansade människor beter sig helt förvirrat: När det inte går att lita på USA:s president så måste vi alla fall lita på CIA, världens mäktigaste underrättelsetjänst, trots att organisationen har otaliga statskupper, övergrepp och felaktig information (Irakkriget) på sitt skuldkonto. Men CIA bråkar i alla fall med Trump, den ovärdigaste presidenten i USA:s historia. Liberal amerikanism har hittat en annan institution än presidentmakten att ty sig till.

 Nej, jag tycker inte det är svårt att förstå att Trump (snart) sitter där i Vita Huset; hans seger var chockerande men knappast förvånande. Han är det slags högerpopulist som alltid riskerar att dyka upp när inget etablerat parti längre kanaliserar missnöjet i en alltmer avreglerad, otrygg och ojämlik kapitalistisk värld. Jag brukar säga att bakom varje högerpopulist står en ovetande marknadsliberal. Amerikansk populism, ständigt pendlande mellan höger och vänster, har en lång historia: Från Peoples party som mot slutet av förrförra seklet organiserade fattiga farmare mot järnvägsmonopol och ett manchesterliberalt Washington som vägrade ge minsta hjälpande finger till utsatta bönder – till trettiotalets USA då den auktoritäre vänsterpopulisten Huey Long drev på en mycket motvillig Franklin D Roosevelt att sjösätta en New deal som delvis riktade sig mot mäktiga banker och de allra rikaste.

Populismen får vi känna av när något har gått riktigt fel i våra samhällen. Den kommer efter djupa kriser – börskraschen 1929, finans-kraschen 2008 eller eurokrisen något år senare. Ibland går den till vänster, som Podemos, ibland till höger som i fallet Donald Trump (och tidigare Ross Perot, Pat Buchanan eller Georg Wallace). Under perioder när politiker aldrig lovar någonting, därför att de accepterat dogmatiska budgetrestriktioner eller överlämnat investeringsbesluten enbart till marknaden, kliver populismen fram och avger löften. Därmed blir den en ohanterligt omstörtande kraft i tider då den politiska kulturen ständigt försöker lära väljarna att skruva ner sina anspråk nästan till noll.

 Donald Trump är en motsägelse. Han förkroppsligar nyliberalismens idé om politik när han vill ersätta den med antipolitik, med ”the art of the deal”, alltså affärsskicklighet och inte ideologi. En före detta vd för ett oljebolag tar nu självklart hand om utrikespolitiken.

Samtidigt rider Trump på den våg av missnöje som pressade medelamerikaner och många arbetare känner. Men kom ihåg: det är inte ”globaliseringens” förlorare bland arbetarklassen som la sina röster på Trump – det var kapitalismens förlorare. Och det är en jävla skillnad, ty kapitalismen har i motsats till det konfliktfria begreppet globalisering en minoritet av svinrika vinnare. De översta procenten i USA har tjänat enormt på de avregleringar, skattesänkningar och försvagandet av fackföreningar som skett sedan åttiotalets Reaganera – medan vanligt folks levnadsstandard stått stilla.

Absolut frihandel är sedan länge, från Nafta till TTIP, det heligaste mål som västvärldens eliter håller sig med. Nationalisten Trump gjorde det som Hillary Clinton aldrig förmådde, eller ville: tala om det pris för frihandeln som många amerikaner betalat i form av ödelagda bygder och förlorade jobb. Att lite lägre, men mer klimatvänlig tillväxt genom en mindre fri världshandel vore bra för planeten är i dag en förbjuden tanke. Och nu, efter Davos, ser det ut som om diktaturen Kina i stället välkomnas av eliterna som frihandelns väktare i världen.

 Demokraterna i USA har mist kontakten med den breda arbetarklass där lägre medelklass och givetvis även minoriteter med de sämsta jobben ingår. Över hela västvärlden ser vi samma fenomen när de partier som under efterkrigstiden bar upp en idé om reformer för ökad trygghet har försvurit sig till marknadsliberala dogmer. Aldrig ska jag komma över det faktum att så många ledande socialdemokrater grinade så illa när Bernie Sanders kom på tal.

Efter kraschen på Wall Street hade Obama chansen att gå till attack mot de finansiella intressena. Det gjorde han inte. Han skyllde i stället krisen till lika delar på Wall street och Main street. Energin hos Occupy Wall streetrörelsen nådde aldrig Obamaadministrationen. Miljardären Donald Trump bråkade under valkampanjerna däremot med Wall street på ett sätt som ledande demokrater inte förmått sedan trettiotalet.

 Och Trumps valseger blåser ända hit. Häromdagen stod jag och skrek i en halvtimme i telefon med en bygg-arbetare som hatade tanken på en moské i bruksorten Borlänge. Det kändes att han hade Trumps valseger i ryggen. Sedan gled samtalet in på andra spår. Jag undrade om inte han, liksom jag, misstänkte att de ekonomiska eliterna nog är mycket nöjda med att arbetare är förbannade på invandrare i stället för på kapitalägare och arbetsgivare. För en sekund tystnade han. Trumpvinden la sig en stund.

Högerpopulisten Trump slår i retoriken uppåt och i praktiken nedåt, mot en syndabock, immigranterna. Men vad världen just nu behöver är en vänsterpopulism som enbart slår uppåt och – i USA:s fall – kan få det Demokratiska partiet att flytta några steg till vänster.

Jag vet inte om jag orkar se installationen av Donald Trump. Denne man är en livsfarlig bedragare. Men han är en bedragare som uppdagar vart trettio år av doktrinär marknadsliberalism har fört västvärlden. Jag tror jag skruvar ner tv-ljudet och spelar American Tune.” (slut citat)

21 svar till “”Svart Dag I Vita Huset” // Kao

  • Så tänker jag också. Men samtidigt måste jag undra hur många valberättigade idioter det finns i USA som röstar fram en typisk populist och en så uppenbar narcissist till president….
   // Kao

 1. Ojojoj! Vad spännande massa läsning jag har nu👍😊 Mamma 90 år frågar mig varje dag så här” men hur kunde de rösta på honom när han visade så tydligt hurdan han är?”
  Jag svarar att de skulle nog ha röstat på ett kylskåp eller utedass då de till varje pris vill ha nåt annat än etablissemanget. Helt knäppt och lika knäppt är det med Brexit. Dock kanske det finns en chans nu då de måste mangla frågan i englands….amen nu har jag glömt vad det heter,men kanske samma som vi kallar riksdag? Underhus och överhuset sammanlagt? Då,kanske majoriteten röstar för ej brexit? Vad tänker du om saken?

  • Tror du har rätt i dina antaganden. Det är lätt att lura okunniga människor med populistiska uttalanden och valfläsk. Därför är det så viktigt att eleverna får lära sej att tänka kritiskt i skolan så de inte går på första ”bästa” budskap.
   Du har en klok mamma 😀
   // Kao

   • Hej! Jag har ingen site förutom ett par bloggar och en hemsida där jag slarvat bort menysidan. Ska fixa det när jag blir friskare.
    Jo jag försökte starta en politisk blogg och använda mitt domännamn, men det verkar kosta pengar? Har wordpress på mitt webhotel så jag provar där sen. Har diabetes och tre andra tillstånd och just nu har jag ödem i halva kroppen och så ont i ryggen att det varit svårt att gå och orka nåt över huvudtaget. + adhd model grav. Men jag jobbar på att optimera tillvaron så orken återkommer lite grand åtminstone. Ha det gott! P.S Jag hojtar till när nån sida av mina uppdaterats. D.S

   • Fy vad jobbigt för dej med så många problem. Fysiska och psykiska- Om du får hjälp för din ADHD så kommer du kanske kunna hantera de andra problemen bättre. Eller vad tror du själv? Kul att du också gillar politik. Märker att du är insatt 🙂
    ———-
    Ja, hör av dej så jag kan komma in på din sida utan krångel.
    // Kao

 2. Ja trumpen verkar mer än lovligt galen nu förbjuder vi aborter och ska bygga mur mot mexico och sen påstår vi att mexico betalar.. Facit mexicos president nobbar helt och ställer in besök.. Vår käre trump har åstadkommit mycket på en vecka eller hur 😦
  men förutom det så hoppas jag att du får en fin helg och framför allt att du mår bä’ttre.. Kram Nicki

  • Trump är narcissistisk, oförutsägbar och helt galen. Kvinno- och människofientlig. Man kan bara hoppas att hans stab är bättre, men det verkar ju tyvärr inte så…..han har ju satt in sina bästa polare från näringslivet i de viktigaste posterna. Det är jättefarligt.
   ———-
   Ja, nu mår jag bra. Äntligen frisk. Och rökfri sen 2 veckor idag. :-)( och just nu i skrivande stund kliver min dotter och hennes kille på ett flyg till Kenya, där de ska vara i 2 veckor.)

   Ha en fin helg.
   Kram från Kao

 3. Jo, Trump är bara en till marionett åt finanssystemet och den 0,1% som styr allt (han är ju själv en del av den lilla klicken).

  Har varit upptagen med massor. Såg nu att du varit sjuk. Bättre? Hojta till om du behöver hjälp (om du vågar 🙂 )

  //Micke

  • Nu kommer samma taktik förmodligen användas i det förestående franska valet så att Marin LePen kommer till makten…..
   ——-
   Nu är jag frisk och dessutom rökfri sen 16 dagar 🙂
   // Kao

   • Jo, brunskjortorna kommer vara nyttiga idioter och lägga skulden på invandrarna och flyktingarna. De 0,1% parasiterna i toppen är helt beroende av att söndra och härska samt förskjuta den moraliska skulden så långt från dem själva som det bara går.

    Skönt att du blivit frisk! Och dessutom rökfri!
    //Micke

   • Tack.
    Kommer vara? De krakar som fortfarande inte inser att de går fascisternas ärenden genom att rösta på såna som exempelvis Trump, LePen eller (SD) kommer så småningom bli varse att de endast kommer bli fascistelitens springpojkar. De kommer inte få det ett dugg bättre med såna ledare i toppen. Här kan man tala om politiska skygglappar.
    // Kao

 4. Hej Kao, Jag undra rom du är intresserad av och vara med i ett nytt nätverk #Viärsamma. Vi finns på Facebook och vårt primära mål är att förmå Sverige att följa FN konventionen om att förbjuda rasistiska och nazistiska partier och organisationer. Du kan radera denna kommentar om du vill när du läst och bestämt dig.
  Trerk

  ”Stoppa organiserad rasism – följ FN konventionen.

  Denna grupp är partipolitisk obunden, vilket är en mycket principiellt viktig sak eftersom de frågor vi har att göra med här är mänskliga frågor och inte partipolitiska.

  Vi behöver som medmänniskor förenas under gemensamma saker. Det är demokratin, humanism och våra mänskliga rättigheter. Därför skapar vi en sådan plattform. En partipolitisk obunden politisk kraft för demokrati och medmänsklighet.

  Den högsta politiska skiljelinjen går vid demokrati och antidemokrati och rasism kontra humanism. Det är värdeladdat, det är sakfrågor rasister inte kan vinna, det är humanism och det är någonting som är aktuellt hela tiden. Mänskliga rättigheter och demokrati är därför de frågor som är en sådan politisk kraft måste bygga på.

  Vilka är då exempel på sådana frågor? Jo folkrätten, internationella lagar som reglerar vad statens rättigheter och plikter är. Det är staternas skyldigheter mot varandra och mot befolkningen. Dvs oss medborgare. Det som enar oss kan inte vara polariserande mot människor. Det ska bygga på humanism och demokratiska värderingar. Folkrätten gör just det, mänskliga rättigheterna är staternas ansvar. Att vi ställer krav på staten att följa FN-konventionen om mänskliga rättigheterna är att driva krav om demokrati och mänskliga rättigheter. Det är dessutom aktuellt och det finns viktiga värden, men även faktiska sakfrågor som alla humanister och demokrater kan stå bakom.

  Texten är framtagen i samarbete mellan We Are och #Viärsamma!
  Vi rekommenderar även rörelsen #Aldrigmer!

  FN:s deklaration om Mänskliga Rättigheter : http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=swd

  Vi vill samla den största demonstrationen i Sveriges historia och vi inbjuder alla som bor i landet Sverige att deltaga.

  Eventet skall täcka hela Sverige och demonstrationen skall vara vänlig och varm samt full av kärlek till andra människor, vi skall stå upp för allas lika värde och för demokratin.

  Välkomna!

  #Viärsamma är ingen debattgrupp, här samtalar vi med och om fakta.

  #Viärsamma är en partipolitiskt och religiöst oberoende grupp.

  #Viärsamma! är en politisk grupp utan partigränser, därför samtalar vi inte om partipolitik.

  #Viärsamma! är en religiöst obunden grupp, så vi debatterar inte olika religioner eller förordar någon religion framför den andra.

  #Viärsamma är en antirasistisk grupp, inga rasistiska uttalanden kan accepteras.

  #Viärsamma är ett nätverk förkärlek mellan människor, personliga angrepp inom gruppen accepteras inte.

  #Viärsamma är en grupp för allas lika värde, nedlåtande kommentarer om andra människor accepteras inte.

  #Viärsamma är en grupp för gemenskap, negativa uttalanden om gruppen ,utanför gruppen, kan leda till omedelbar uteslutning

  #Viärsamma är en grupp som med politiska medel vill förändra politiken för att säkerställa ett varmare samhälle som inkluderar och inte exkluderar människor för deras egenskaper.

  • Hej Trerk.
   Det låter ju bra i första läsningen. Det är viktiga frågor. Men om man inte får ha egna åsikter – och vädra dem emellanåt, ge och ta kritik – så blir det väldigt platt och konstigt.
   Jag klickar helst inte på okända länkar, men ska fundera på saken.
   MVH
   // Kao.

   • Vår huvudmotståndare är SD och deras arme av fotsoldater Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront.
    Givetvis får man tycka till om saker, men vi vill inte att man anklagar andra partiers anhängare för olika politiska beslut. SD släpper vi inte in om det inte smyger med nåt troll, men dom brukar snabbt bli avslöjade.
    Förresten vet du om Skvitt finns kvar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s