Trump Och Narcissismen // Kao

Donald Trump är en klockren narcissist och därför är det fruktansvärt och direkt farligt att han nu är president i USA. Mina iakttagelser grundar sej på mina tidigare kunskaper och utbildning  i ämnet och  här får du en kort beskrivning av en person med den personlighetsstörningen från Psykologguidens hemsida:

”Narcissism

En viss grad av narcissism anses sedan länge vara en förutsättning för en sund och hälsosam självbild – man behöver vara i stånd att älska sig själv för att kunna älska andra. För personer med narcissistisk personlighetsstörning har dock de här dragen blivit helt dominerande och skapar istället stora problem, inte minst i relation till andra.

Narcissistiska personlighetsdrag förekommer relativt ymnigt i befolkningen men fullt utvecklade narcissistiska personlighetsstörningar anses inte ens uppgå till en procent.

Det dominerande draget är en uppblåst självbild, där personen uppfattar sig själv som storartad, upphöjd och framgångsrik. Eftersom grunden för den upphöjda självbilden är väldigt bräcklig kommer personen också att vara mycket känslig för kritik. Till detta kommer också en påtagligt bristande inlevelseförmåga.

Grandiositeten och självöverskattningen leder lätt till ensamhet och rentav depression eftersom man inte kan få de höga tankarna om sig själv bekräftade av andra.

Personer med narcissistisk personlighetsstörning har påfallande ofta drag av antisocial eller borderlinekaraktär, som ytterligare komplicerar symtombilden och behandlingen.

Symtom

De mest påtagliga dragen är den orealistiska självbilden, där man ser sig som unik, höjd över mängden, och med rätt till särskilda förmåner. Vanliga regler gäller inte, de är för andra som ses som medelmåttor. Endast de främsta experterna på området duger om en sådan här person behöver konsultera en läkare eller jurist.

Narcissisten strävar att framhålla sig själv i alla sammanhang, vilket gör personen odräglig i andras ögon.

Kritikkänsligheten kan ställa till stora bekymmer i vardagssituationer, eftersom personen i alla lägen styrs av sin strävan efter makt, status och berömmelse. Det behöver inte nödvändigtvis vara materiella framgångar, utan det är den personliga makten som är viktigast.

Det blir givetvis så småningom obehagliga konfrontationer med verkligheten, och då ligger depressionen nära. Det är också den vanligaste anledningen till att personen söker hjälp.”

Annonser

13 svar till “Trump Och Narcissismen // Kao

  • Verkligen. För makten som president kommer inte räcka för honom. Han kommer vilja göra avtryck i historien – och som du skriver: det bådar inte gott.
   // Kao

 1. Vilken skrämmande läsning..Undrar hur allt kommer sluta.
  Jag begriper flortfarande inte varför dom röstade på honom kommer aldrig förstå det..
  Hans stackars fru ser ju aldrig glad ut,hankan inte vara lätt att leva med..
  Kram Nicki

  • Fru Trump får nog veta dagligen hur värdelös hon är, eftersom hon är kvinna. Ser inte glad ut? Nej, titta då på bilder av hans yngste son Barron. Han ser verkligen helt borta ut. // Kao

   • Ja det där med sonen har jag också märkt han verkar lite konstig.. och av trumpens sexistiska kommentarer att döma så måste han vara hemsk att vara gift med.. Kram Nicki

   • Att vara gift med eller vara barn till en narcissist kan inte vara roligt :(. Min äldsta kusin var gift med en sån man och jag avskydde honom redan som barn. Hans ständiga skryt gjorde mej illamående. Sen har jag givetvis stött på såna personer senare i livet också och det har säkert du också 😉
    /7 kao

   • Ja det har jag speciellt en han var läskig.. Jag förstår att trumpens fru och son vill bo kvar i New York undrar hur länge dom tillåts att gör det..

   • Själv väntar jag bara på att kongressen och senaten ska tröttna på Trump och att han begår ett ännu större misstag och ställs inför riksrätt och därmed blir avsatt. Liksom Richard Nixon blev en gång i tiden.
    // Kram från Kao

 2. Jo, tyvärr är narcissismen också troligen en medvetet inplanterad ”folksjukdom”. Psykologprofessor Jean Twenge har skrivit om narcissismepidemin som sprider sig som en farsot i samhället. Enligt henne är den kulturellt betingad in i människor genom framför allt media.

  Egentligen är det synd om narcissister då de bara kan se ”storheten” hos sig själv men inte hos sina medmänniskor. Ett perfekt redskap för makten för att få folk splittrade och egocentrerade mao. Och som du skriver; en narcissist på den absoluta makten är det samma som dansa på undergångens kant.

  • Alla har vi lite narcissism i oss, annars kunde vi inte gilla oss själva och därmed gilla andra människor. Men när det blir alltför påträngande och uppblåst, som bl.a hos Trump blir det i stället farligt. Då räknas det som en personlighetsstörning (då man uppfyllt ett antal kriterier). Till en narcissistisk personlighetsstörning hör alltid en brist på empati. Dvs psykopati.
   Tack för länken.
   // Kao

  • När man ser MR-kamerabilder på en normal hjärna och en psykopats hjärna så ser man stora skillnader i vissa områden på vänster sida. Man föds alltså med för låg eller ingen empati. Det har bl.a med överskott av vissa signalsubstanser att göra.

   Antingen blir man en antisocial kriminell buse eller så utvecklar man narcissism och blir en empatibefriad höjdarbuse och parasit i samhället. Alltså även det en kriminell buse men som aldrig åker fast pga att lagarna är skrivna till deras fördel.

   Många stora företag sätter helt medvetet in narcissistiska personer på ledande poster eftersom dessa inte tar den minsta hänsyn till de som arbetar för dem. Med ett pennstreck kan de göra tusentals personer arbetslösa bara för egen vinnings skull.

   Det finns mycket mer att skriva om detta och det har jag gjort förut och ska göra igen.

   // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s