Kristna Förföljs Av IS Och Talibanerna I Egypten// Kao

Bildresultat för kopterna i sinai bilder

(Bild: Google. Koptisk by)

De kristna koptisk-ortodoxa, ca 9 miljoner av Egyptens 90 miljoner invånare får det allt svårare att leva och många har nu mördats och kyrkor vandaliserats. Flickor rövats bort och tvångsislamiserats. Kopterna fanns långt innan ens islam existerade.

Det är ju märkligt att folk inte kan få tro på det de vill trots att de inte utsätter andra för våld, diverse tvång eller förföljelse. I stället blir de själva förföljda.

Jag besökte en koptisk by i Sinaiöknen i början av 2000-talet och förundrades av bland annat deras smarta lösning att skaffa färskvatten åt både människor och boskap där ute i Ingenting och fick ökenområdet där de bodde att blomstra. På den tiden levde de förhållandevis fredade. Men nu, sen den egyptiska revolutionen 2011, har folk fått det allt svårare. Kristna minoritetsgrupper förföljs obarmhärtigt i hela Mellanöstern. Inte minst i Egypten, Libanon och  Irak. I de flesta andra länder i Mellanöstern.

Jag tycker det är oerhört sorgligt att man förföljer dem när man själv har problem med religiöst tvång. Men så är det ju; att hålla utbildningsnivån nere och det religiösa förtrycket uppe så kan man få folk att tro vad som helst. På vilket sätt de fredliga kopterna skulle utgöra någon fara för islamisterna är för mej en gåta.

Läs mer här ur Aftonbladet 26/2-17:

”Kristna kopter flyr Sinai

EGYPTEN. Kristna kopter i Egypten flyr Sinai efter en rad IS-dåd i området. Ett stort antal familjer har kommit till staden Ismailia för att söka skydd.

Tre kristna har skjutits ihjäl under den senaste veckan i staden El-Arish på Sinaihalvön. Kristna har tidigare attackerats i området men attackerna har eskalerat sedan IS för en vecka sedan uppmanade till våld mot minoriteten, i en video.

Presidenten har beordrat myndigheterna att hjälpa kopterna som flyr.”

Bildresultat för koptiska kyrkan i sharm-el-sheikh

(Bild: Google. Koptiska kyrkan i Sharm-El-Shejk, Egypten)

4 svar till “Kristna Förföljs Av IS Och Talibanerna I Egypten// Kao

    • Ja och så var det alltså inte före den s.k revolutionen 2011.
      I årtusenden har kopterna klarat sej rätt bra. De bor ute i öknen mellan Kairo och Alexandria. Det var lärorikt att vara där och se byn med egna ögon.
      // Kao

  1. Kristna förföljs för sin tro i hela världen idag. Organisationen Open Doors berättar om förskräckliga dåd. Vi riskerar inte livet. Men särskilt populära är inte vi heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s