Bankernas Omättliga Och Orättmätiga Snyltande På Sverige Och Svenska Folket // Kao

I dagens Aftonbladet 16/3-2017 skriver den utmärkta krönikören och journalisten Ingvar Persson följande:

Citat:

”Bankvinsterna är en samhällsfara

Det är bara drygt nio år sedan spekulationerna och kortsiktighet var en hårsmån från att tippa världsekonomin rakt ut i en avgrund. Väldiga insatser från skattebetalarna runt om i världen räddade oss, och på köpet bankerna, med nöd och näppe.

Just Nordea fick ett ägartillskott på 5,6 miljarder kronor från staten.

Att bankdirektörerna alls har ett jobb beror på samhällets räddningsaktioner, och på att bankerna har fått statsgarantier.Det borde föda en viss ödmjukhet, och kanske till om med leda till lite omprövning.

Är det vad vi ser?

Inte om vi ska döma efter dagens aktieutdelning i Nordea eller veckans utbrott från bankdirektör von Korskull, och inte om vi ska tro det den nederländske journalisten Joris Luyendijk.

I sin reportagebok “Simma med hajar” redovisar han slutsatserna efter hundratals intervjuer med handlare, siffernissar, och direktörer i Londons finansindustri. Det är PR-folk och HR-folk och varenda intervju måste göras mot löfte om anonymitet.

Och Luyendijks slutsats? I princip fungerar bankvärlden i London precis som före 2008. Det är samma kortsiktighet, samma extrema konkurrens och precis samma avsaknad av någon som helst moral som orsakade krisen för drygt nio år sedan.

Varför skulle Sverige vara annorlunda?

När en enda bank i Sverige kan dela ut 25 miljarder till sina ägare borde vi faktiskt bli oroliga. Och utdelningsfesten fortsätter.

Det har varit hög stämning i Folkets Hus konferenslokaler i Stockholm. Men det var varken fackliga kongressombud eller socialdemokratiska politiker som firade vunna segrar.

I dag hade den klassiska kongresshallen intagits av aktieägare och bankdirektörer. Storbanken Nordea höll bolagsstämma, och precis som planerat kunde aktieägarna klubba en utdelning till sig själva på nästan 25 miljarder kronor.

Bolagets vd, Caspar von Koskull, kan nog räkna med en eller annan uppskattande ryggdunk. 25 miljarder – till stor del insamlade från högbelånade hushåll – är fullständigt obegripligt mycket pengar. För den summan skulle Magdalena Andersson kunna förse försvaret med alla pengar ÖB önskat sig. Hon skulle dessutom kunna reparera alla landets viltstängsel och fördubbla hela mandatperiodens insatser för att förse glesbygden med bredband.

Och när allt det där var gjort skulle Magdalena Andersson ändå ha pengar kvar till en riktig storsatsning på LSS, äldrevården eller bostadsbyggandet. 25 miljarder till statliga reformer skulle förändra Sverige och det politiska landskapet.

Hotar flytta

Nu används den summan till aktieutdelning i ett enda företag, en enda bank. Och i veckan förklarade bankdirektör von Koskull att han minsann skulle ta sin bank och flytta om regeringen så mycket som funderar på att förändra bankernas mycket generösa skatteregler.

Så stora bankvinster är en samhällsfara.” (slut citat)


Att regeringen ens låter de här parasiterna få fortsätta att suga ut allt de an av landets medborgare och ur staten är obegripligt.


Annonser

7 svar till “Bankernas Omättliga Och Orättmätiga Snyltande På Sverige Och Svenska Folket // Kao

 1. Jag hållet med till 100 %! Helt obegripligt att bankerna förväntar sig hjälp med skattepengar när det krisar men dela ut miljoner när det går bra. Och att det går bra beror bl a på att man tjänar massor på den stora marginalen på bostadslån

  • Hej Gunnar.
   Ja, framförallt tjänar man på hushållens skulder, såsom bostadslån. Det är det de lever av. Det är fruktansvärt obehagligt att de ens får fortsätta med detta rofferi. Trots alla avslöjanden. Jag vill att Riksbanken ska sköta in- och utlåning. Inte privata aktörer. Dessa personer får heller aldrig nog i sin jakt på pengar och på mer och mer makt. Pengar ger makt. Makt kräver mer och mer makt. Wallenberg ”äger” lika mycket som 48% av BNP – Det säger en hel del om hur snedfördelade resurserna är i detta samhälle. Och alla andra stater som lever under kapitalismens parasiterande. För själva utför ju inte dessa personer något vettigt arbete. De lever av andras slit. Hur detta kan tillåtas och bortses ifrån är ju skandal. Ekonomiskt men inte minst moraliskt. Och lagarna är skrivna för deras skull…..

   // Kao.

  • Det är inte de själva som har arbetat ihop deras förmögenheter – det är ju vanligt folk som du och jag som har gjort det, och betalar skatt. Men det vi får höra är att vi är lata om vi förlorar våra jobb – som sker pga att finanseliten säger upp de anställda och/eller flyttar sina företag utomlands tlll låglöneländer. Helt otroligt att ett sånt resonemang får passera såpass lätt som det gör!

 2. Helt uppåt väggarna galet..man tappar mer än hakan när man förstår hur det går till.
  Det borde vara en omöjlighet att ha så stora utdelningar till sig själva.
  Man tappar ju helt förtroendet för bankväsendet.

  • Det har jag tappat för mycket länge sen.
   Ja, ingen enda människa är värd dessa pengar. Ingen borde tjäna över 50-60 tusen i månaden. Och såna löner ska de som pluggat länge och har stora studielån ha. Samt t.ex såna som gruvarbetare som arbetar under jord och andra som är utsatta för stora risker i sina jobb.
   // kao

  • Bara såna som gör ett starkt och svårt jobb för människor ska ha dessa löner. T.ex läkare och andra. All sjukvårdspersonal ska ha hög lön. Även byggarbetare och en del andra.
   // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s