Att Vägra Utföra Aborter // Kao

Det har varit stor uppståndelse gällande  aborträtten på grund av att en barnmorska i en rättegång hävdade att det borde vara hennes rätt att i sitt yrke vägra utföra aborter och tillhandahålla preventivmedel för att ”det strider mot hennes tro”! Sponsrad av militanta abortmotståndare från USA tog hon fajten i domstol. Tack och lov förlorade hon, men ska nu gå vidare till EU-domstolen. Svenska kvinnor har i decennier kämpat för rätten till abort och preventivmedel och så ska det förbli, anser jag.

För tänk om jag som undersköterska hade hävdat att jag i mitt jobb inte kunde ta hand om muslimer, feta karlar, blonderade kvinnor eller enbenta nazister för att det strider mot min tro?

Jag hittade en jättebra artikel skriven av en annan barnmorska och bättre än vad hon skriver kan man inte uttrycka sej i ämnet. Läs här:

http://www.expressen.se/debatt/jag-far-inte-valja-vem-jag-vardar/

10 svar till “Att Vägra Utföra Aborter // Kao

 1. Det är horribelt ..varför utbilda sig till barnmorska om man inte kan utföra alla arbetsuppgifter?
  Jag som undersköterska kan inte vägra att utföra arbetsuppgifter som jag är ålagd att göra ..även om jag skulle vilja slippa vissa så kan jag inte undgå dem.
  Denna barnmorska skulle inte kunna jobba någonstans inte ens som sjuksköterska ..för i alla yrken finns det saker man helst inte utför men gör ändå för vem skulle annars göra dem? Det är helt befängt att hon kan tror att hon kan slippa undan. Alla människor har rätt att bestämma över sin egna .. jag fattar inte hur hon tänker.

  • Religiös fanatism, anser jag.
   Hoppas verkligen att EU-domstolen kommer till samma slutsats som svenska domstolar har gjort, för annars är vi på en mycket dålig tillbakagång. Liksom bland annat Polen nu är.

   Självklart måste man utföra alla de uppgifter man är ålagd på sin arbetsplats.
   Om den där sköterskan nu är så förtjust i barn så kanske hon hellre borde ha utbildat sej till dagisfröken i stället :-)?
   // Kao

 2. Tar man ett jobb så får man göra de arbetsuppgifter som ligger i jobbet. Hur skulle det se ut om snabbköpskassörskan vägrar sälja köttprodukter eftersom hon är vegan? Eller polisen vägra ta fast fortkörare eftersom han anser att fri fart ska gälla?

 3. Ja det var nog det konstigaste jag varit med om hon borde byta yrke.. jag avskyr när det ska blandas in religiösa eller andra orsaker som inte har med saken att göra alls ge fruntimret sparken istället.. Som om jag skulle söka jobb som kock och sen upplysa om att jag avskyr laga mat och dessutom vägra.. ja knäppskallar finns det gott om..
  Kram Nicki

  • Hahaha! Att söka jobb som kock men sen vägra laga mat (eller en viss sorts mat?) var ett bra exempel :D.
   ——
   Allt blir krångligt och fel när en yrkeskategori har förbehåll för vad de vill göra för arbetsuppgifter eller inte. Såna personer kan man ju inte anställa.

   Läste du länken? En mycket klok kvinna. Barnmorska.
   // Kram från Kao

   • Ja jag läste länken och det var mycket bra skrivet av henne tycker jag.. Ska bli íntressant att se hur det går för den här så kallade barnmorskan…

   • I Europadomstolen, ja. Hoppas verkligen hon förlorar.Annars vore det ett steg tillbaks i utvecklingen för kvinnans rättigheter, som så många kämpat för så länge.
    // Kao

   • Det ska jag göra, men det kommer säkert ta ett tag innan målet går upp i EU-domstolen. Men jag har koll.
    // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s