På Flykt (bild & text) // Kao

Bildresultat för båtflyktingar medelhavet 2016 I överfulla livsfarliga båtar…

65,6 miljoner människor befann sig på flykt vid utgången av 2016, enligt den senaste upplagan av UNHCR:s rapportserie ”Global Trends”. Det är nytt rekord, och 300 000 fler än den tidigare rekordnoteringen från utgången av 2015. Sammantaget är världens flyktingpopulation nu större än Storbritanniens befolkning.

Minst 10,3 miljoner människor tvingades lämna sina hem under 2016. Samtidigt kunde minst sju miljoner flyktingar återvända till sina hem, ofta under vad UNHCR kallar ”omständigheter som inte är idealiska”.

Flest flyktingar tas emot av länder som gränsar till krigszoner och oroshärdar. I västvärlden är det endast Tyskland, som vid utgången av 2016 tagit emot knappt 700 000 flyktingar, som platsar bland världens tio största mottagare. Dock intar Sverige en femteplats på listan över antalet mottagna flyktingar per capita, med runt 30 flyktingar per 100 000 invånare.

——————–

Sverige ligger på femte plats med att ta emot flyktingar, räknat på vår folkmängd. Tyskland har tagit emot 700.000 personer de senaste åren, men flest flyktingar finns i grannländerna till de krigshärjade länderna. Bara i Turkiet finns 2,6 miljoner och i Libanon är över 30% av befolkningen flyktingar……att jämföras med om vi hade tagit emot drygt 3 miljoner, alltså…..

———————

Krig och svält hotar människor och i grunden handlar det alltid om individer som vill bestämma över andra. Betvinga dem med religion, kulturella orsaker, korruption, nepotism genom den egna klanen och fattigdom. Sen har vi ju de miljömässiga orsakerna med torka och utbredning av öknarna och därmed stark hetta och vattenbrist.

Ännu vanligare är att något helt annat land vill åt deras naturtillgångar och/eller bestämma av geostrategiska skäl och då sätta in en lydregim i landet. Inte minst USA och Ryssland gör så, men vi är inte heller oskyldiga. Vi har deltagit i krigshandlingar i andra länder, t.ex i Afghanistan.

Människan är en grym varelse.

4 svar till “På Flykt (bild & text) // Kao

    • Ja och det är fruktansvärt. Allt för snöd vinnings skull, men man försöker inbilla oss att det beror på annat när man invaderar ett land som inte har gjort oss någonting…..t.ex att man vill ”befria kvinnan” eller ”ge dessa länder demokrati” osv. Vår tjusiga västerländska form av demokrati kanske inte passar alla, då den nu även hos oss visar sej börja naggas i kanten. Våra fri- och rättigheter. Det har visat sej att demokratin är tämligen bräcklig mot hot både utifrån och inifrån.

      // Ko

  1. Ja vet inte vad jag ska tycka om någonting längre mer än att världen håller på att bli galen.. Kanske början på människans undergång 😦
    Kram // Nicki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s