Rättspsykiatrisk Undersökning (RPU) // Kao

En s.k liten rättspsykiatrisk undersökning, så kallad P7:a, görs väldigt ofta på personer som misstänks ha en psykisk  sjukdom i samband med speciellt grov brottslighet mot person/personer eller bestående. Medan en s.k ”Stor Sinnesundersökning”, alltså en RPU, inte görs lika ofta. Benämningen är, med hjälp av ytterst kunnig personal och pågår i  flera veckor, ibland avgörande för om en person döms till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Men då ska man veta att de flesta som begår allvarliga brott såsom grov misshandel, mord, dråp eller liknande oftast har en eller annan störning (främst typ antisocial eller  narcissistisk personlighetsstörning) med låg eller noll empati. Dessa personer är alltså medvetna om vad de gör.

I vissa fall hör även borderline personlighetsstörning dit, men ofta är dessa personer  tvärtom överväldigade av känslor som de förstnämnda saknar och kan i vissa mycket upplevt trängda lägen begå handlingar de är medvetna om att de utför, men kan inte stoppa dessa när de är i affekt. Men de är inte psykiskt sjuka! Det finns massor med personer med borderline som inte är det minsta farliga för andra personer, de allra flesta. Det är viktigt att veta det om man ger sej in i diskussioner i ämnet störning eller sjukdom. (Eller om s.k psykopati, för den delen… kolla http://www.psykopati.se/ för att ta reda på mer i ämnet))

Personlighetsstörningar räknas INTE till avdelningen psykisk sjukdomar, som är något annat. Till psykiska sjukdomar räknas bland annat paranoid schizofreni, övriga psykossjukdomar som kan vara akuta eller övergående och ibland återkommande av olika anledningar. Men dessa personer behöver inte alls vara farliga för andra om de tar sin medicin som de ska. I vissa fall även svår bipolär sjukdom där den drabbade inte heller tar sin medicin som de ska (av olika anledningar) och hamnar i svåra lägen där kontakten med verkligheten är begränsad.

OBS!

Jag har märkt att vissa personer verkar tro att psykopater är detsamma som psykotiska personer, vilket alltså är helt fel ! ! ! En s.k psykopat vet exakt vad den gör och är inte sjuk i klinisk/psykiatrisk mening. Denna är född sådan och är vad vi i dagligt tal kallar OND eller som utför handlingar som alltid gynnar dem själva, är manipulativa, hänsynslösa, känslokalla, egennyttiga och saknar moral och empati, bland annat…och de lider inte själva, tvärtom, men deras omgivning gör det i allra högsta grad.

Men en psykotisk (svårt psykiskt sjuk person) som inte lever i det vi kallar verkligheten, alltså har hallucinationer och hör tvingande röster som befaller dem att utföra vissa handlingar kan i trängda lägen bli mycket farliga. Men i grunden lider de mycket svårt av sin situation. Sin sjukdom.


Här är en faktaruta från Rättsmedicinalverket:

Rättspsykiatrisk undersökning

Omkring 550 personer genomgår varje år en rättspsykiatrisk undersökning (RPU), som genomförs av rättspsykiatriker, psykolog, forensisk socialutredare och vårdpersonal i ett team. Undersökningen tar normalt fyra veckor i de fall den misstänkte sitter häktad.

Över 95 procent av dem som genomgår en RPU bedöms ha någon form av psykisk störning. Men bara i knappt hälften av fallen anses denna störning som så allvarlig att rekommendationen blir rättspsykiatrisk vård.

Begreppet allvarlig psykisk störning är snarare juridiskt än medicinskt. Det innefattar i första hand psykotiska tillstånd, depressioner med självmordsrisk och starkt tvångsmässiga beteenden.

Efter domstolsbeslut kan även Socialstyrelsens rättsliga råd avge utlåtanden om den rättspsykiatriska statusen.

2 svar till “Rättspsykiatrisk Undersökning (RPU) // Kao

 1. Ja du men den här kvinnan är hon klassad som psykopat nu och döms en sådan till fängelse eller blir det tycka synd om med psykvård..
  Nicki

  • En psykopat döms ej till rättspsykiatrisk vård eftersom psykopati inte räknas som sjukdom. Det är en del av en störning, t.ex narcissism eller antisocial personlighetsstörning. Psykopati är den empatibefriade delen av störningen, enkelt uttryckt. Kan de inte påvisa psykos vid gärningen så blir det fängelse. Det skulle förvåna mej mycket om hon döms till vård. Vi får hoppas på att teamet som sköter undersökningen vet vad de gör, vilket jag tror. De är vana med psykopater….
   En människa under psykos kan inte planera, de är helt verklighetsfrånvända.
   // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s