Den Italienska Maffian Gjorde Likadant… // Kao

De missnöjda sopåkarna i Reno Norden säger upp sej i massor. Konsekvenserna kan bli ödesdigra. Drar mej till minnes att Neapel i Italien råkade ut för samma sak för många år sen. Där var det maffian som styrde sopåkarnas organisation och konsekvenserna blev stora sopberg på gator och torg, en vedervärdig stank och en väldig massa råttor när chaufförerna la ner arbetet. Dessutom hotades andra företag som i stället skulle hämta soporna, så dessa blev liggande. Minns inte hur det slutade, men det var ren utpressning.

En sopåkare arbetar ca 30 timmar/vecka och tjänar runt 40.000 – 45.000:-/månad. Ett tungt och skitigt jobb, ja. Men det är det flera än dem som har.

Ska bi intressant att följa hur det går.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EVq25/sopakarna-sager-upp-sig–i-massor

TILLÄGG 13/7-17:
Det var just detta jag begrep skulle hända och vad som ligger bakom i denna skitiga bransch och hur vissa där kör med rena  utpressningsmetoder mot både samhället i stort och mot olika entreprenörer, särskilt inom restaurangbranschen:

http://www.aftonbladet.se/debatt/a/JaM68

26 svar till “Den Italienska Maffian Gjorde Likadant… // Kao

 1. Just Neapel. Finns tydligen en del mindre laglydiga element bland sopåkarna i Stockholm också. Några har avslöjats som utpressare på sista tiden, och slagit sönder saker för offren för att understryka sina synpunkter. Samtidigt är det ju ett viktigt och krävande samhällsjobb, så det gäller att inte släppa in företag som missköter sig vad det gäller hanteringen. Det företag som det gäller nu i Stockholm uppges hänga på konkursstaketet pga av att man tog kontraktet på ett för lågt anbud utan att köparen reagerade.

  • Det förvånar mej inte ett dugg.
   Jag kände den här typen av sopåkare redan på 70-talet, så jag vet hur det var…..
   // Kao

  • Svenska myndigheter är alldeles för naiva när det gäller att sälja ut viktiga samhällstjänster till privata intressen. Det gäller inte bara renhållningen, utan även” mjuka värden” såsom skola, vård och omsorg. Ingen människa kan inbilla mej att ett företag gör ett bättre jobb när de endast har ekonomisk vinst för ögonen.
   // Kao

   • Om vinsten är ledstjärnan är medlen att nå den just bara medel, och de skall vara så billiga som möjligt. Då blir gamla, sjuka, elever etc. inte mål för omsorg, utan just medel för att uppnå den där vinsten. En modern version av äldre tiders fattigauktioner.

   • Javisst är det så. Jag blir illamående av girighet och total avsaknad av hyfs och empati mot dem som är basen i detta samhälle – = arbetarklassen.
    // Kao

 2. Jag undrar vart vi är på väg egentligen…se bara på äldreomsorgen där t.om kommunala boenden ska spara och gå med vinst. visst man ska vara rädd om även kommunala pengar men det ska inte gå med vinst. Pengarna som man tillhandahåller ska man ju ha för att det ska gå runt. Löner är den största utgiften det är självklart att det är så det är ju vi personal som driver hela verksamheten runt.
  Man har effektiviserat sönder hela meningen och glädjen med att jobba inom vård och omsorg.
  Inte konstigt att det är svårt att få tag i personal…det är för slitigt. jag är kvar ändå för de äldres skull..för hur känner de då de får höra att många slutar och söker sig någon annanstans för att det inte är värt att slita ut sig.
  Vi får hela tiden höra att vi ska vara flexibla..ok vi är så flexibla att vi slår knut på oss själva snart eller behöver klona oss för att hinna med alla sysslor.
  Jag känner oxå så att det är som en modernare variant av fattigauktion när man ska göra ett bra jobb så billigt som möjligt.
  Vi har ett datasystem som ingen litar på..där vi måste dubbelkolla för att se efter att vi får rätt lön ..vi har TES ett program som delar ut alla beviljade tider som de äldre har så rättvist det bara går..på så lite personal som möjligt. Inte konstigt att man tappar sugen då man ska få in så mycket så att dygnets timmar borde vara fler.
  Vi på natten går inte på detta schema som tur är för vi samarbetar och bestämmer ihop inför varje arbetspass hur vi ska jobba utefter rådande läge. Tesen skickade oss hit och dit så vi fick springa benen av oss.
  Lyssna här då…vi har ett rapporteringsprogram som oxå ska bytas för den person som införde det ska sluta ..och ingen annan kan det så vi ska få ett nytt rapporteringsprogram i vår kommun. Hur låter det i tider då vi ska spara pengar och springa fortare och fortare?
  Jag fattar ingenting ibland om hur de som bestämmer tänker..om de ens tänker!
  // Otto

  • Känner igen det du beskriver, det är vidrigt och det är inte konstigt att folk slits ut i massor med rådande system. Bland annat den evinnerliga omorganisations- och dokumentationshysterin tar knäcken på folk och skapar stark irritabilitet, och såna som aldrig har jobbet ”på golvet” ska bestämma över dem som gör det – och de verkar ju älska att göra det. Det är ju liksom deras jobba att krångla till det för andra….så ser jag det.
   ———-
   På min dotters arbete, på ett försäkringsbolag, har ledningen dragit ner från fem till två tjänster på ett par avdelningar. Allt för att dra in på personal och tjäna mer förbannade pengar åt företaget. Men samma arbete ska ändå göras.
   ——-
   Sen undrar man varför så många blir sjuka av sina jobb.
   —-
   // Kao

   • Visst är det konstigt att de inte ser sambandet ..men jag tror att de gör det egentligen ..och de som bestämmer bryr sig inte nämnvärt för vi människor är utbytbara. In med en ny och slit ut nästa.
    Vi har blivit en del i en slit och släng slogan.
    Du förstår nog varför jag jobbar natt? Då slipper man den värsta stressen med alla beviljades tider och så slipper man alla intriger..de är värst ..missnöjd personal som inte trivs med sitt jobb som intrigerar om allt mellan himmel och jord. Vi blir inblandade ändå ibland även om vi inte jobbar samma skift.
    När det är för jäkligt rent ut sagt så ska vi dessutom själva lösa problemen som är så banala att man kan skratta åt dem.
    Det blir bara en enda soppa av allt..för det går inte att lösa utan en objektiv utomstående som inte tar någons parti.

    Så låg nivå har det blivit..men det är ändå något som man måste ta tag i.
    Min läkare sa till mig då jag var på nattkontroll att fortsätt jobba natt så länge det går ..för det som håller på att hända på dagen är inget att föredra. Det har han rätt i ..vi håller mestadels på med det vi ska ..omvårdnad och pyssel med våra vårdtagare som vi är där för. Inte en massa annat dravel.
    Allt handlar om att tjäna pengar..sen kvittar man i om den vård man ger är bra nog..bara den görs i tid och fort nog så att man hinner med så mycket som möjligt på kortast tid verkar det som de som bestämmer är det bästa.
    Allt handlar inte om pengar..men det har blivit så tyvärr.
    Jisses då vi tycks ses som maskiner och de vi vårdar likaså.
    Vet inte hur många system som vi har fått lära oss under de senaste åren..bara för att effektivisera och spara pengar åt arbetsgivaren.
    Suck!!
    Ottokram

   • Jag är också glad att jag arbetade natt, av samma anledning som du. Dessutom är jag inte särskilt social, faktiskt.
    ——-
    Alla omorganisationer och personalnedskärningar är ju självklart anledningen till att folk mår dåligt på jobbet och går in i väggen. Sen undrar politikerna varför det är så många som är långtidssjukskrivna. (Grrr)

    // Kaoskram

   • Tror visst de förstår, men de bryr sej inte hur verkligheten ser ut. De har redan bestämt sej för hur det BORDE vara, enligt sina egna beräkningar.
    // Kao

  • Säkert så vet de om och bryr sig men de bestämmer ändå det som är bäst för ekonomin. Människor är utbytbara inte så himla värdefulla så dem kan man slita ut utan att ha dåligt samvete alls. Samvete behöver man inte ha då man är i den positionen.

 3. Ja vi får väl hoppas på att det inte blir detsamma här som i Neapel..
  Och sopåkare ja min käre sambo kör sopbil ibland på Ragn Sells men dom kör inte hushållsavfall bara grovsopor papper med mera..
  Där vi bor är det ingen strejk alls… // Nicki

  • Där ser man. Ragn Sells är ju ett gammalt beprövat företag.
   Här har det varit omöjligt att stänga locken på soptunnorna sen ett par dagar tillbaks. Vet inte hur det ser ut just idag, men föreställer mej att det inte är någon vacker syn. Eller skön lukt…
   //Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s