(Bild: Google)
Den kära falukorven är namnskyddad som enda charkuterivaran i EU och den måste innehålla minst 45% kött (nöt-, fläsk- eller hästkött) för att få heta just Falukorv. Ibland innehåller den mer kött än så. Förutom kött innehåller den också lök, potatismjöl, fett, salt och andra kryddor, t.ex kryddpeppar.
Vid Falu koppargruva användes tvinnade linor av oxhud för att hissa upp malmen med hjälp av oxar. Djuren vars hud användes till linorna slaktades vid framkomsten och köttet togs om hand. Melkers Chark i Falun började röka köttet i sitt enkla slakteri. På 1800-talet ansågs Falukorv vara ”arbetarmat”.
Härom dagen lagade jag falukorv enligt detta enkla recept:
- En bit falukorv som jag skar skåror i, ned till hälften.
- Mycket tunna skivor tomat och lök ner i skårorna.
- Ringlade senap och ketschup över korven samt riven ost och på toppen lite ströbröd.
- In i ugnen 200 grader ca 30 minuter.
- Serverade med potatismos och ärtor.
Låter supergott det ska jag testa..
det jag gjort är bara med ost och senap i och ströbröd över alltihop..
En annan supergod rätt ta en ungs säker form ha i skivad purjolök i botten sen skivade tomater efter det skivad falukorv överst riven ost gärna tex mex..
in i ugnen efter en stund häller du på 1 dl mjölk eller buljong det är så gott..
Kram Nicki
Låter gott. Jag älskar purjolök!
Kram
Kao
Glömde Happy Halloween 🙂
Har helt missat att det är/har varit Halloween….