Klimatflyktingar (bilder)// Kao

Många av oss tycker att vi lider i värmen. Men då ska vi tänka på att på andra håll i världen finns det länder där torkan och värmen ständigt är närvarande. Ibland 40-50 grader varmt. Inget kan längre växa där. Det råkar dessutom vara på de håll i världen där flest människor bor.

Så jag gissar att världen i framtiden kommer se 100-tals miljoner klimatflyktingar söka nya platser att bo på för att överleva.Inte ens deras djur har bete, de dör och därför har människorna heller ingen försörjning. Ingen mat.

På andra håll finns Jordens lungor = regnskogarna. Men även dessa håller på att huggas ner i en väldig fart pga snöda ekonomiska intressen för en liten del av mänskligheten. Resten tvingas stå ut och beskåda eländet.

2007 var jag på Borneo och kunde med egna ögon se hur det går till.

(Privat bild på näsapshonor med unge i det vilda. Borneo 2007)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Orangutanger hotade av  skogsavverkningen, privat bild)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Avverkning av regnskog, privat bild)

(Privat bild) Stora bilar i en strid ström med laster av nedhuggen regnskog. Den malaysiska staten har sponsrat skogsföretaget med hälften av kostnaden för att anlägga såna här  vägar så att skövlingen ska gå smidigt till… Vi mötte flera såna innan vi kom till den riktiga djungeln – det som finns kvar av den Folket som bor på Borneo? De får inte en enda krona av malaysiska staten. Dessutom har de inga som helst rättigheter.

Borneo är Jordens 3e största ö.

Kanske är jag lite väl dystopisk? Men jag tror att det kommer bli så här i framtiden och ingenting kommer längre vara som vi är vana vid. Särskilt kommer i-länderna tvingas lära sej att leva på ett mycket enklare sätt än nu.

Samt att dela med sej till dem som lider. På ett helt annat plan än nu.

22 svar till “Klimatflyktingar (bilder)// Kao


 1. ”Det är vår befolkningstillväxt som ligger bakom nästan varenda ett av de problem som vi har tillfogat planeten. Om det endast fanns några få av oss, så skulle de otäcka saker som vi gör egentligen inte spela någon roll och Moder Natur skulle ta hand om det – men det finns så många av oss.”
  / Jane Goodall

  • Jane Goodall – var det hon med bergsgorillorna? Hon tänkte nog på Afrika då hon skrev det där. I Europa ynglar vi inte av oss på samma sätt. Tack vare att kvinnor här kan bestämma själva om de vill ha barn eller ej.(Än så länge). I många afrikanska länder har kvinnor i snitt 5 barn, vilket givetvis är för många. Men de ser också barnen som en garanti för försörjning på sin egen ålderdom. Det gäller att även de kan få tillgång till preventivmedel.

   I Italien föds det alldeles för få barn och det har blivit en stor obalans där. Plus att de äldre blir allt fler.

   Ska befolkningspyramiden se givande ut så ska en familj helst föda 3 barn. Pyramiden ska vara ”tjockast” på mitten….

   // Kao

   • Nej. Nu tänker du på Dian Fossey
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Dian_Fossey

    Jane Goodall räknas bland världens främsta experter på schimpanser. https://sv.wikipedia.org/wiki/Jane_Goodall

    Jodå. Människor med sekteristiska fantasier ynglar ofta av sig som kaniner, även i Europa.

    Kommer INTE populationerna ur sekterna så kan det gå illa för varje land som drabbas, endast på några få generationer, detta p.g.a. att den mänskliga rasens största tillkortakommande är oförmågan att förstå exponentialfunktionen, d.v.s. att förstå vad tillväxt faktiskt betyder i realiteten. https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-population-2/

    Jo. Sekter som förtrycker kvinnan är givetvis det största hotet. De får inte välja själva. Tvångets symbol är väl synlig i Sverige idag.

    Population Matters arbetar mot överbefolkning och många intelligenta människor i Afrika har förstått problemet, men det hjälper ju föga om de ointelligenta inte förstår. Då får ju framtidens generationer ännu svårare att förstå, men Kofi Anan har uttryckt det bra:

    ”Tanken att befolkningstillväxt garanterar ett bättre liv – ekonomiskt eller på annat sätt – är en myt att bara de som säljer blöjor, barnvagnar och liknande har någon rätt att tro.”
    /Kofi Annan.

    Problemet med preventivmedel är att det inte fungerar mot extrem sekterism. Man måste skapa politiska lösningar som faktiskt löser problemet.

    Vissa anser att det är ett problem om det föds ”för få barn”, men det behöver inte vara ett problem alls. I både Kina och Japan är det alls inga problem, tvärtom bra för dem att de lyckats minska befolkningarna.

    Obalanser kan regleras med automatisering, rationalisering, pensionsålder och arbetstid.

    Jag ser inte befolkningspyramidens form som det viktigaste för naturen, men att mänskligheten kommer i ekologiskt hållbar balans med sin natur i varje nation i hela världen, samt att de som är smartare än genomsnittet verkligen inser sin uppgift och hjälper de som är för osmarta för att inse sin egen belägenhet.

   • Det är därför utbildning = skolan (för både pojkar och flickor, män och kvinnor) är så viktigt. Men alla regeringar tycker inte det. De är rädda för att folk ska förstå ”för mycket” och göra revolt. Ett land som är strängt religiöst men där både män och kvinnor får studera på hög nivå är Iran. Det är också därför det modiga folket protesterar mot det religiösa förtrycket… // Kao

   • Kolla detta klipp. I våra ögon fullständig galenskap men är för dem helt normalt. Klippet är från Nepal men det ser likadant ut på flera platser i världen. Inte minst i Indien och Bangladesh. Har själv åkt tåg i Indien och det var en mycket märklig (och högst irriterande) upplevelse.

    I många, kanske de flesta av dessa länder är över 50% under 25 år. Man behöver bara åka till Egypten för att se vansinnet. Men här – Nepal:

    // Kao

   • Här är en video från en av världens 10 farligaste järnvägsbroar. Jag åkte över den med tåg 1981 från Indien ( delstaten Tamil Nadu) till Sri Lanka (Talaimannar) men visste inte då hur farlig bron var. Då hade jag knappast åkt där….tog flyget tillbaks, men enbart pga av all trängsel på tåget. Då flyget från Colombo (S.L) till Trivandrum (Ind).
    🙂 // Kao

   • Jodå. Själv har jag egna bisarra minen från överbefolkade länder såsom Egypten och Indien. Kanske ren tur att jag överlevde. Vi får kanske prata om dem någon dag, Kao. 🙂

   • Visst är det så, men man tänker inte så när man är där. Då kan man ju inte resa till såna länder om man ska vara ängslig hela tiden och ha en massa krav på komfort, och det kan inte heller de som bor där och ej kan ta sig därifrån till ett bättre liv nån annanstans.

    Ha det bra.

   • Jag är ingen ängslig person och har själv inga höga krav på komfort. Jag lever likt någon slags munk jämfört med de allra flesta. Jag kan cykla 120 kilometer på en dag. Det gör ont i arslet, men det är bra för hälsan i övrigt och för miljön. Jag är heller inte så rädd för döden genom medveten matförgiftning eller nötter kryddade med sömnmedel från en kvinna utklädd till nunna.

    Det är enbart ett konstaterande att överbefolkning och ojämlikhet skapar desperata människor och är en reell fara, särskilt för turister. Det är en reell fara även i västs ”särskilt utsatta områden” numera.

    De som bor i detta elände bör inse att problemet är att de röstar för tillväxt-politiker, tillväxt-ekonomer och tillväxt-sekter som skapar eländet, SAMT propagera för och välja ett bättre politiskt alternativ som leder till det bästa för framtidens generationer istället. Det vore anständigt beteende av folk.

    Som en annan munk som bor i Indien sade:

    ”Befolkningstillväxten är väldigt mycket förknippad med fattigdom, och fattigdomen plundrar i sin tur jorden. När mänskliga grupper dör av hunger, äter de allt: gräs, insekter, allt. De hugger ner träden, de lämnar landet torrt och kalt. Alla andra angelägenheter försvinner. Det är därför de problem som vi kallar ”miljömässiga” under de närmaste 30 åren kommer att vara de svåraste som mänskligheten har att bemöta. ”
    /Dalai Lama (Tenzin Gyatso)

   • Felet är att nuvarande system med kapitalismen faktiskt skapar girighet, eller i a. f en önskan om att ha det bättre. Kanske inte så konstigt då, om man inte har tillgång till att utveckla andra ideal, som man kanske redan har i sej inombords. De flesta vill givetvis leva ett gott liv men vissa vill ha ”det goda livet” omedelbart. Det ser man inte minst i våra egna s.k utanförskapsområden. De fattigaste ser vad andra har och vill ha det likadant. Att jobba, spara och sen köpa det man kanske vill ha finns inte på kartan för många. Dagligen översköljes folk av att läsa om andra, som de tror har ”allt”. Det är därför man kan läsa om en fattig snubbe i förorten som lyckas vinna 250.000kr på Lotto och köper en bil (!!!) för pengarna. För att visa upp, skryta inför andra och låsas vara rik. Köper guldsmycken och glassar med dem. Eller så skaffar man pengar genom kriminalitet, för man vill uppnå det ideal av meningslösa prylar som man blivit itutad sen barnsben ger nån slags lycka och man har glömt sin egen inre kärna. Genom kriminellt leverne tappar man respekten för pengarnas egentliga värde och man fortsätter, för en vanlig lön i ett hederligt arbete kommer aldrig räcka. Man är van med att ha tiotusentals kronor på fickan ena dan och noll nästa. Men man kan köpa folks gillande – inom sin egen krets. Man kommer aldrig ur det livet. Visst, de flesta riktiga skurkarna sitter i samhällstoppen men de har en annan syn på pengar. Framförallt vill de inte dela med sig, men inser inte och vägrar se att det oftast är andra som har jobbat ihop deras förmögenheter…..
    ——-
    De människor vi ser på våra resor i världen kommer aldrig ur sin fattigdom såsom världen ser ut idag. Alla barn de har skapar och låser fast dem i fattigdom. Självklart vore det bättre om de inte skaffade så många barn, men vad har de att välja mellan? Fick kvinnorna ett fungerande preventivmedel skulle de ha ett bättre liv.

    På det viset var den kinesiska ett-barns-politiken väldigt bra (numera får man ha 2 barn). Befolkningsexplosionen stannade av i Kina. Nu har man fått ordning på de – och folket får preventivmedel gratis.
    ——-
    Såg nyligen ett inslag där kvinnor med förtvivlade rörelser slet upp de få grässtrån som fanns, för att ö.h.t ha nåt att äta. Det är så hemskt att jag knappt har ord för det.
    ——
    Jag gör själv i det lilla vad jag kan för miljön och skulle önska att även andra gjorde detsamma. Miljöpartiet var bra en gång i tiden, men nu har de svikit sina egna å det grövsta och de har svikit sina egna ideal, allt för makten.

    Skulle kunna fortsätta skriva om detta hur långt som helst men väljer att stanna här.

    // Kao

   • Att fattigdomen plundrar Jorden hade jag aldrig trott att en så klok person som Dalai Lama skulle säga. De som plundrar Jorden är storföretagen!

    // Kao

   • Folk behöver inte vara ointelligenta för att de är analfabeter! Det beror som sagt på brist på skolgång att de inte kan utvecklas. Sen finns det folk som är belästa, eller om man vill kalla dem intellektuella, men inte är intelligenta och därför inte kan använda de kunskaper de skaffat sej på ett vettigt sätt. Känner (har känt, har träffat) flera såna individer.
    ———–
    Glömde lägga in videon från bron. Kolla:

   • Riktigt. Ojämlika system skapar enligt vetenskapen högre mordfrekvens.

    De behöver inte ha så många barn alls i Indien. Utvecklingen går framåt. Indien erbjuder sterilisering och även andra saker gratis till människorna, men de skulle givetvis kunna göra mer även där, precis som de gjort i Kina.

    Jo. Tragiskt med människor som tvingas äta gräs. Kollade på nätet. De har trots detta många barn…

    Jo. Miljöpartiet var bra en gång i tiden men det är nog precis som du säger.

    De som plundrar jorden är visserligen storföretagen, men vilka konsumerar produkterna? Det är inte munkens fel att han beskriver verkligheten som den faktiskt är.

   • Om det är verkligheten han beskriver och inte vad han personligen anser så har dalai Lama helt rätt.
    —–
    Det någorlunda nutida verkliga svineriet av storföretagens rofferi i fattiga länder måste vara Sudan (där Carl Bildt var/är delägare). Man ville åt naturfyndigheter där, men det bodde folk där. Man fördrev 100.000-tals människor från platsen. Folk som hade bott där i generationer och hade sitt levebröd där blev plötsligt hemlösa. De som vägrade flytta blev ihjälslagna, ihjälhuggna. O Carl Bildt någonsin sätter sin fot i Sudan/sydsudan eller i Kongo så kommer han gripas och ställas inför rätta för folkmord.

    // Kao

   • Jag är numera en ”politisk vilde”, om man nu kan kalla sig så utan att sitta i Riksdagen :-). Som jag skrivit förut så vill jag se ett parti mellan S och V. Ska fundera på Vetenskapliga partiet lite till.
    ——-
    Partiet jag tänker rösta på måste sätta klimat- och miljöfrågan högt, kanske högst? Men frågan om fördelningpolitiken är viktigast. Utan fattigdom blir det mindre kriminalitet. (Se Sverige på typ 60-70-talet). Som du vet så är kriminal- och bostadspolitiken mina främsta intressen, men för den skull betyder det inte alls att klimat- och miljöfrågan kommer på 3e plats. Tyvärr ä’r alla länder inte intresserade av miljöfrågor och ensamma kan Sverige inte klara målen.
    Vi ska absolut inte vara med i NATO, det är också en mycket viktig fråga. Vi ska föra budskapet om fred som vi gjorde förr, då vi var respekterade för den inställningen. Mycket tack vara Palmes engagemang. Med inblandning i krig är vi inte längre trovärdiga. Även ”de blå hjälmarna” har gjort bort sej. Främst i Afrika där individer ur den gruppen har begått övergrepp på barn.

    // Kao

   • Visserligen sätter vi inte klimatfrågan högst, eftersom vi saknar evidens för den. Vetenskapsmän vet enbart att vi inte vet hur klimatet kommer bli i framtiden. Plötslig nedkylning tycks vara det största hotet mot mänskligheten när vi tittar på temperaturdiagram, men vår politik leder ändå till sänkta CO2-utsläpp, eftersom Vetenskapliga partiet, till skillnad från ALLA andra partier, faktiskt verkar för ekologisk hållbarhet.

    Fortsatt stora uttag av fossil energi och ökade CO2-utsläpp är helt evident inte långsiktigt hållbart eftersom dessa resurser är ändliga.

    Att verka för ekologisk hållbarhet är givetvis att sätta miljöfrågan högst. Det gör vi.

    Vetenskapliga partiet sätter fördelningspolitiken högre än vad V gör idag, eftersom vi driver Ut ur EU aktivt. Det gör inte V.

    Utan sätta stopp för frihandels-racet mot bottnen först, kan man inte bedriva en bra fördelningspolitik, utan att sluta likt Grekland i nationalekonomiskt kaos inom frihandelsunionen. V:s munväder är därför inte trovärdigt idag, tyvärr, även om jag misstänker att de inte kan förstå detta.

    Kriminaliteten kommer sjunka och vi kommer kunna ha kraft att bygga billiga bostäder i kommunal regi när vi kan beskatta kapitalet progressivt utan att det kan fly till andra EU-länder. Fördelningspolitik kräver nämligen beskattning av kapitalet.

    Det är riktigt att Sverige ensamma inte kan klara den ekologiska hållbarheten, men vi kan i alla fall sätta målet att vi ska kunna beskatta fossil energi hårt i Sverige och vid gränsen, så att vi åtminstone tar vårt eget ansvar. EU gör detta svårt. Därför måste vi ut ur EU.

    Riktigt. Om vi ska kunna föra budskapet om fred, som vi gjorde förr, och bli respekterade för den inställningen, så kan vi givetvis inte ingå i EU/NATO som har en imperialistisk utrikespolitik och vänder uppochned på land efter land i världen.

    Riktigt. Med dagens inblandning i krig så är vi inte längre trovärdiga. Det är helt riktigt även sorgligt att ”de blå hjälmarna” har gjort bort sig. Man hade hoppats på högre moral hos just FN-soldater. Något måste ha gått fel i rekryteringen. Psykologer borde kanske kunna göra en bättre uttagning? Hjärnscanning borde också kunna spärra en hel del problemindivider.

    Så länge orättvisor, utsugning och misär råder kan ingen verklig fred och avspänning i världen uppnås.

   • Precis. Och fördelningspolitiken är en förutsättning även för att kunna hantera klimat- och miljöfrågor på ett bra sätt./ Sånt måste läras ut i skolorna redan från 1a klass – att man inte kastar skräp osv osv. Det fick i.a.f vi lära oss i skolan och den lärdomen sitter bergfast och den har jag fört över till min dotter.

    Men nu anses det kanske ”kränkande” att säga ifrån till ett barn eller en vuxen att plocka upp sitt skräp och lägga det i närmsta papperskorg…”Det gäller inte mej”-inställningen eller ”det trodde jag aldrig skulle hända i min lilla stad”-syndromet är vida utsträckt gällande det mesta och de flesta i Sverige. ”Jamen JAG vet hur man grillar säkert” – trots eldningsförbud – är ett exempel.

    Särskilt verkar det som att nyanlända bara får veta sina rättigheter, men inte informeras om sina skyldigheter. Finns massor mad frivilliga, mest tanter, som skyddar även kriminella individer in absurdum och dem är jag förbannat trött på. Inte minst på Twitter stöter man ihop med såna. Det irriterar mej att jag inte får tycka på ett annorlunda sätt än dem och att kallas rasist av den anledningen. Mina argument för hur integration ska kunna fungera i verkligheten viftas bort. Men deras egna argument hyllas av en enig kör av tantröster och en och annan vilsen man.

    // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s