Trepanation / Trepanering Mot Yttre Våld Mot Huvudet?// Kao

Redan för flera tusen år sen förstod man hos naturfolken det som man gör idag inom neurokirurgin: man borrar ett hål i huvudet på en person med en viss typ av huvudskador då hjärnan har svullnat pga att huvudet har utsatts för yttre kraftig påverkan.

För mycket länge sen kallades det trepanering och utfördes och utförs än idag av medicinmän i de yttrsta utposterna av de trakter vi knappt ens känner till, av dem som vi kallar urfolk eller vissa kallar ”ociviliserade”…

Såg en video om trepanering i djungeln för länge sen men kan tyvärr inte hitta filmen just nu. Kanske du kan hitta den? Man åkte ut på en flotte i floden med den sjuke, bad till gudarna, trepanerade den sjuke och paddlade sen hem och lät den sjuke vila. Patienten överlevde oftast, med eller utan komplikationer. Hjärnsvullnaden lättade.

Dessa naturfolk förstod och gjorde rätt långt före oss, vi som stred mot fiender eller tilltänkta fiender utan minsta kunskap om hur man skulle sköta de skadade i den mån man ens brydde sig.

Kanske är och var vår omsorg om de skadade på sätt och vis mindre nu än då? Men dessa urfolk med ytterst primitiva verktyg förstod. Varför har vi så mycket att lära av såna personer som vi utrotar eller tvångsciviliserar? Dessa personer lever än idag främst i syd- och sydostasien,inte minst på stora öar såsom, Borneo och Nya Guinea. (Har själv träffat några av dem och glömmer dem aldrig.)Även i Amazonas djungler hittar man folk med stora kunskaper.

Idag är trepanering vedertaget som operationsmetod här i Västvärlden och används överallt.

(Även akupunktur hör till det som väst har tagit mycket lång tid på sig stt sccepteras som botemedel och /eller lindring mot både det ena och det andra.Det var i Kina man uppfann akupunkturen. Inte minst curare som idag används i preoperativt syfte.)

Så vad kan vi nu lära oss av detta?

Här är en länk;

https://fof.se/tidning/2014/2/artikel/tusenarig-hjarnkirurgi-ofta-lyckad

10 svar till “Trepanation / Trepanering Mot Yttre Våld Mot Huvudet?// Kao

  1. Intressant inlägg Kao.. Och ja man visste nog en hel del om olika behandlingar långt tillbaka i tiden även om jag är glad att jag lever nu och inte då.. vill önska dig en fin hel nu kram // Nicki

  2. Om det ändå skulle hjälpa för alla som ”har utsatts för yttre kraftig påverkan” via fulmedierna. Folk är likt hundar som äter avföring. De slickar i sig skiten, glada i hågen, stolt viftandes på svansen, som om om de just har ätit chokladpudding.

    Dessa bajsätare gör sig lustiga över Vetenskapliga partiet och intelligenta naturfolk som tänker på framtidens generationer i 17 led. Tyvärr så tror jag inte att yttre våld mot huvudet hjälpa dem att kabla om i hjärnkontoret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s