Amerikanen Möttes Av En Skur Av Pilar // Kao

En kaxig amerikan som tog sej iland på ön Norra Sentinel i ögruppen Andamanerna i Bengaliska Viken, dödades omedelbart av befolkningen genom ett pilregn så fort han satte sina fötter på ön. Det är strängt förbjudet att gå iland där. Indien, som har öarna, har varnat alla för att göra det och det borde inte ha undgått amerikanen. Folket på ön, ca 150 stycken, är ett av de sista urfolken på Jorden och är skyddade i lag av Indien.

På vissa platser på Andamanerna (och även på Nicobarerna) kan man dock gå iland och även simma med elefanter (!) men det är strängt kontrollerat och man får inte ge sej iväg på egen hand.

Lite om ön där amerikanen klev iland, efter att ha paddlat dit i en kajak från en fiskebåt:

Citat:”Urbefolkningen på Norra Sentinel i ögruppen Andamanerna är en av de sista folkgrupperna på jorden som inte har kontakt med omvärlden.

Ingen utomstående behärskar språket på ön och öborna behärskar inget annat. Varken lingvister eller antropologer har kunnat studera sentineleserna på plats.

Den tillbakadragna befolkningen tros uppgå till runt 150 personer. Sentineleserna är kortväxta, under 150 centimeter, och har mycket mörk hy.

De är oklart hur befolkningen klarade tsunamikatastrofen 2004, som slog mycket hårt mot Andamanerna. Satellitbilder visade kraftig påverkan på Norra Sentinel som lyftes ur havet så att omgivande korallrev torrlades.

Andamanerna är ett unionsterritorium i Indien. Bara 26 av ögruppens närmare 550 öar är bebodda. Lilla Norra Sentinel är till största delen skogbeklädd, omgiven av korallrev och utan naturliga hamnar.

Liten video ca 6 minuter om att simma med elefanter på Andamanerna. Se den, den är underbar:

https://www.youtube.com/watch?v=pcTVv6GlK5E

Folket på Norra Sentinel:
https://www.youtube.com/watch?v=j7BNwmVvk6g

8 svar till “Amerikanen Möttes Av En Skur Av Pilar // Kao

  • Självklart är han en övermodig dåre. Kanske trodde han att han, eftersom han är amerikan, att han kunde göra vad han ville, var som helst. Han fick varningar han också. Alla i regionen vet att man inte får gå iland på ögrupperna över huvud taget och alla turister får veta det.

   // Kao

  • …efter tsunamin försökte ett hjälpteam i en indisk helikopter se om de kunde hjälpa invånarna på Andamanerna på nåt sätt, men helikoptern möttes av pilar de också och tvingades fly.

   //Kao

 1. Påstås att han var missionär. I så fall från någon knäpp USAmerikansk sekt antar jag. Undrar om han tänkte omvända folk som han över huvud taget inte kunde prata med? Minns en sann historia om en USAmerikan som skulle missionera i Indien. Visserligen hade han inte rätt kunskaper, men han var övertygad om att bara han kom dit så skulle Gud se till att han blev förstådd. Det gick dock inte så bra, utan han fick lära sig språket själv.

  Intressant med språken på Andamanerna för övrigt. Folk kom dit för bortåt 80.000 år sedan när det var lågvatten i Bengaliska viken under kallaste tiden av senaste istiden. En del dröjde sig kvar när vattnet steg när isarna smälte och hade inte kontakt med yttervärlden på väldigt länge. Då tror en del forskare att rester av väldigt gamla språk kan finnas kvar på öarna, och de vore intressanta att studera. Men en del av dessa människor verkar inte vara särskilt positiva till att sätta sig ner och prata, om man säger så.

  Såg på en svensk sajt där många ”invandringskritiker” håller till att öbornas initiativ hyllades och sågs som efterföljansvärt. Tja, vi kanske skall samlas med våra pilbågar vid Öresundsbron och dra iväg en salva ifall någon utlänning försöker ta sig över?

  • Hahaha!!! Ja, vissa tycker ju att vi inte ska ta in folk utifrån. Kanske ska vi alla klä ut oss till vikingar? Hoppsan! Jag ”glömde” ju att de for i både väst- och österled…Så kanske vi alla ska leva som renägande samer i stället? Men vissa gillar ju inte dem.
   ———
   Gamla kulturfolk är intressanta. Att de fortfarande finns kvar är mycket intressant och mycket bra att Indien skyddar och tar hänsyn till andamanerna och nicobarerna av främst kulturella skäl. Det närmaste jag själv har varit naturfolk var under övernattning i djungeln på Borneo 2007. Orangutanger och andra djur och i långbåt på en av alla de 10.000-tals floder som finns på ön. Hettan och luftfuktigheten.
   ——–
   I amazonas finns ju en hel del naturfolk fortfarande som inte ens har mött en vit man. Kolla här på ett möte på Papua Nya Guinea. Det är fantastiskt:

   —-
   Tack för infon om istiden i den delen av världen…
   …och ha en bra dag, Björn.

   // Kao

   • Somliga tror att små folkgrupper ”som aldrig sett en vit man” i själva verket har gjort det (åtminstone vad det gäller grupperna i Amazonasdjungeln), och på grund av de tråkiga erfarenheterna har gjort sig oanträffbara ute i ödemarkerna.

   • På filmen kan man se på den inföddes ögon- och kroppsspråk att han aldrig mött en vit man förut. Däremot har han säkert mött folk från andra, moderna samhällen på ön med samma hudfärg. Bl.a har flera av dem skyddstäcken, som antagligen är till för att skydda främst barnen mot moskiter, skulle jag tro.

    // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s