Hedersförtryck ”under slöjan” I Saudiarabien // Kao

Det som vi kvinnor i Väst tar som en självklarhet, såsom att klä oss hur vi vill, kunna resa vart vi vill, äta vad vi vill, prata med vem vi vill, välja vår egen partner osv osv – är långt ifrån självklart för miljontals andra kvinnor.

(Den som anser att det är ett val, inte ett tvång att t.ex bära slöja även här i Sverige bör tänka efter en gång till efter att ha läst detta.)

Det är en berättelse av en ung kvinna som rymde från Saudiarabien med risk för sitt liv. Hon tog sej hit till Sverige och här är hennes berättelse:

https://www.forortsfeministen.se/under-hedersfortryck-och-sharia-i-saudiarabien/

6 svar till “Hedersförtryck ”under slöjan” I Saudiarabien // Kao

 1. Det här skulle man kunna tro var en självklarhet bland kvinnor, inte minst här i väst. Men allt det som allt som man ofta har tänkt som vore det en självklar sak, visar sig i stället va något helt annat.

  • Desom kom hit på 60-70-80-talet hade inte alls den pressen å sej. Muslimerna från Balkan har t.ex inte slöjor och är fria även på många andra sätt. Det är de senaste 10, 15 åren, allt efter som segregationen har ökat, som är så ofria. Åker jag till Iran så är det en självklarhet att jag har en slags sjal på mej. Det är att respektera de seder och bruk som finns i landet. Även om jag inte delar den uppfattningen som är rådande där. Att klä ut små flickor i sjal är att tala om för omvärlden att flickan har fått mens…. Det är knappast att skydda barnet. Det gör det i stället utsatt för ovälkomna blickar. Nä, ingen kan få mej att tro att sjalen är helt igenom frivillig. // Kao

 2. Visst är slöjan ett tvång det är jag helt övertygad om och som du säger åker vi ner till dessa muslimska länder så jag då får vi skyla håret och det är bara att följa det landets regler..Så varför ska det vara så förbannat svårt att göra detsamma här våra regler bör efterföljas och kan dom inte acceptera det så kan dom återvända hem..

  Såg häromdagen att Ikea har börjat införa bönerum vid toaletterna knappast till för oss antar jag.. jag åker dit för att köpa möbler..

  Såg också en stor skylt som önskade välkommen till Gävle med ett foto på en beslöjad kvinna, samtidigt går en kvinna från Iran ut med att hur kan vi bete oss på det sättet att hedra beslöjade kvinnor hennes egen syster sitter i fängelse i Iran för att hon hade gått ut på gatorna utan slöja.. Hon tyckte Sverige va konstigt jag håller med….
  //Kram Nicki…

  • Mja, det finns inga regler att man inte ska bära slöja i Sverige men jag fattar vad du menar. Däremot har vi inte slöja i vår kultur. Vill man absolut ha slöja så får man finna sej i att folk kanske glor på en. Man smälter knappast in i mängden. Så om slöjan är till för att skyla sej mot männens kåt-blickar som är det i allra högsta grad kontraproduktivt.
   —–
   Jag läste också om den där kvinnan från Iran och jag begriper precis vad hon menar.

   // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s