Är Sjuk – Sjukvården Är Näst Intill Otillgänglig // Kao

Det är otroligt frustrerande med den havererade sjukvården. Det måste vara ett stort systemfel att det inte fungerar. Vi har en helt vansinnig akutsjukvård där man måste vara frisk för att stå ut med att sitta i uppemot 15-20 timmar för en undersökning, utan mat och dryck och ett eventuellt recept som tar 5-10 minuter att fixa fram. Personalen springer fram och tillbaks och ingen lyssnar på de gamla som jämrar sej i korridorerna. Allt ska dokumenteras till höger och vänster, men ingen läser sen det som personalen har skrivit. De blir också frustrarede eftersom sånt stjäl tid från själva kärnverksamheten = patienterna.

Man borde återinföra de forna läkarsekreterarna.

Mer än en gång har jag sett förvirrade gamlingar som har slitit av sej kläderna och irrar runt nakna i korridorerna, då personalen bara springer förbi dem. Så fruktansvärt förnedrande för dem! (Har jobbat på akuten en gång i tiden, så jag vet. Det var precis likadant då.)

Så jag har inte sökt upp akuten för egen del nu, med mina egna problem som bara blir allt värre och värre och jag mår riktigt jäkla dåligt. Blir bollad runt mellan olika sorters läkare och allt tar en sån himla tid!

Sen har vi vårdcentralerna. Ingen svarar i telefonen när man ringer. Det tar minst en månad att få en tid till husläkaren – och då kan de ändå inte hjälpa en. De skriver i bästa fall en remiss till en specialist – och då måste man vänta minst 1-2 månader igen. Ibland ännu längre. Kanske får man ett recept på ytterligare någon medicin. Kanske tar de prover.

Konstigt nog verkar vården fungera utan några större problem ute i Europa, ja även utanför. Har besökt sjukvården i både Spanien och Thailand och det var inga problem där. Så varför är det problem här kan jag fråga mej.

Det borde finnas någon typ av mellanakut där de kan gipsa armar och ben (som inte har en öppen fraktur och måste opereras). Ett mellanting mellan akuten och vårdcentralen. De kan ha en röntgenavdelning för misstänkta lunginflammationer och annat. Ultraljud och ekg-apparat. Plus en liten avdelning för de patienter som behöver vila upp sej några timmar eller en dag eller två innan hemgång. Blir patienten sämre där så ska de skickas till akuten på akutsjukhuset.

Äldre multisjuka patienter kan också skickas till ”mellanakuten” såvida det inte är något väldigt allvarligt – och sen skickas vidare till sk B-sjukhus för eftervård och behöver inte ta upp akutplatser. Många äldre söker hjälp på akutsjukhusen flera gånger i månaden för diverse besvär, men ofta ligger det ensamhet och ångest i botten. De borde i stället få en plats på eftervårdens geriatriska avdelningar.

Jag begriper inte hur vården kan vara så seg och otillgänglig. Man måste tänka om, tänka nytt och se till att det fungerar ordentligt. Som det är nu så slits personalen ut och patienter, oftast äldre t.o.m dör i korridorerna. Det är helt ovärdigt.

Men när man till slut får vård så är den oftast mycket bra.

6 svar till “Är Sjuk – Sjukvården Är Näst Intill Otillgänglig // Kao

 1. Jag har helt andra upplevelser av vården, men visst är det orimliga väntetider på akutmottagningar. Man måste naturligtvis ändra på en massa saker i organisationen och ge personalen bättre förhållanden så de vill bli kvar. Att lägga en massa administrativt jobb på läkare etc är korkat och håller med dig om att läkarsekreterarna borde tillbaka.
  Agneta

  • En annan sak som är oerhört viktigt för all sorts sjukvårdspersonal (förutom lönen) är hur arbetsschemat ser ut.

   // Kao

 2. Jag upplever det exakt som du Kao.. Rent kaos överallt.. Ska snart göra ett inlägg om vad jag varit med om och även min sambos så vi har det precis som du och jag hatar sjukvården. jag undviker dom så mycket jag bara kan men ska berätta mer om det sen.. Hoppas du i alla fall får eller har fått någon typ av hjälp nu Kram // Nicki

  • Ser fram emot att du berättar om hur även du blivit behandlad (eller obehandlad?) av vårde.

   Ha en fortsatt fin helg.
   Kram// Kao

 3. Om de verkligen vill förändra vården, privatisera, måste ju villkoren för dess gamla funktion försvåras så att reformerna till förändring verkligen känns nödvändiga. Givetvis är försämringen redan på väg för de privata sjukförsäkringarna breder ut sig och kräver kortare väntetider för de priviligierade. Den som betalt för en sådan vill inte behöva vänta.. Det är ju det de betalt för, prioriteringen..

  • Ja, det är inget nytt men däremot är det intressant att en S-regering kan låta det ske. Att marknadskrafterna får ta över en så viktig samhällsfunktion. Att de med pengar ska få bättre vård. Så ja, det är där vi är nu. Hur kan och hur gör S-regeringen för att förklara att det har blivit så?

   // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s