Sjuk // Kao

Förra lördagen fick jag extremt ont högt upp i magen, alldeles under brösten. Då det bara blev värre och värre tog jag taxi till akuten och där hänvisades jag direkt till hjärthörnan. EKG, blodtryck och en massa prover. Dropp. De trodde först jag hade fått en infarkt, men det var det inte. Men sen steg först blodtrycket till 150/80 och bara ett par minuter senare sjönk det till 90/30 och jag hade fortfarande jätteont. Fick frossa och kramper. Hörde att akutlarmet satte igång men förstod inte att det gällde mej själv

Som i en dimma såg jag en massa personal runt mej. Deras röster lät som i en burk och en snabb färd till skiktröntgen. Samarbetet dem emellan var imponerande, alla visste vad de skulle göra. I det läget trodde de att problemet var aortaaneurysm (en risp på stora kroppspulsådern), ett akut livshotande tillstånd som måste opereras omedelbart. 50% överlever. . Men det var det inte heller, tack och lov.

Inte heller fel på bukspottskörtel, gallan eller levern.

Hamnade på intensiven där jag låg ett dygn. Ultraljud. KOnstant övervakning och provtagning. De kom fram till att jag har lungemboli (blodproppar i båda lungartärerna) och jag proppades med blodförtunnande medicin. På ronden berättade doktorn om just propparna men att de även såg ”något annat” på lungorna och att jag ska till Lungmedicin för ”inom en vecka”. Fick inte veta vad det där ”andra” är för nåt.

Efter ca 3  dygn blev jag utskriven, trots att jag knappt kunde gå och är nu hemma med höga doser blodförtunnande och väntar på remiss från Lungmedicin och Hematologen (som har hand om blodet). Värken i magen är så gott som borta. Skönt!

Undrar just hur lång tid det kommer ta innan jag får komma dit eller om jag hinner dö innan.


Sjukvården i ett nötskal: bra vård när det verkligen gäller, men däremellan enorma väntetider. Alla kliniker har sin egen budget och den vaktar de noga så att ingen åker snålskjuts på ens egen. När jag jobbade på ett akutsjukhus för en massa år sen så hade jag skjutsats direkt från kirurgen till Lungmedicin. Man hade samarbetat. Tyvärr är det inte så längre och det är bl.a därför köerna är så himla långa trots att det inte skulle behöva vara så. Patienten kommer i andra hand.

Ynkligt.

 

25 svar till “Sjuk // Kao

 1. Så dramatiskt, tur att det inte var aortaaneurysm, min mans unga moster dog nyligen av det. Hoppas nu att du snart får komma in och kolla lungorna ordentligt och att du sen kan läka och må bra. Sköt om dig!
  Kram

  • Så himla tråkigt för henne och dej och resten av familjen – och så ung! Ja det är ruskigt. Sånt chockar släkten, särskilt om den som dog även hade barn.

   Känner en man som klarade livhanken vid ett aortaaneurysm med nöd och näppe. Säkert närmare 20 år sen.

   Tycker det känns lite oroväckande att doktorn inte ville berätta vad de hittade i mina lungor, förutom lungembolin, då.

   Slutade röka för drygt 2½ år sen men vet att det ej är en garanti för någonting. Hade en patient en gång som aldrig hade rökt men ändå dog av lungcancer. Likaså min morfar som jag aldrig har träffat. Han rökte inte, men startade en skofabrik med sin kompis och dog endast 36 år ung av limångorna som orsakade sjukdomen.

   Kände ett par personer som hade slutat röka men ändå dog av lungcancer.

   Man vet aldrig när och hur man kommer att dö. Jag tror inte på ödet, jag tror på otur och tillfälligheter.

   Kram
   // Kao

   • Svärfar opererades för aortaaneurysm och det gick bra, det var inte akut, men han hade en utbuktning stor som en tennisboll. Även han som vi köpte torpet av klarade en operation, två gånger, men jag känner flera som har dött när aortan brast, även om det sägs vara ovanligt. Det där med lungorna kan vara vad som helst, man vill inte uttala sig innan man är säker, men jag förstår att du är orolig. Jag har en förändring i ena lungan, man vet inte varför. Rökning är föstås en bov i dessa sammanhang, jag har dock aldrig rökt. Hoppas att du får komma in snart och bli lugnad – och behandlad om det behövs.

   • Bara väntar på det. ”Denna vecka”, sa kirurgdoktorn. Det var alltså förra veckan. Nu undrar jag givetvis när jag ska få en undersökning och få veta vad det där andra är för nåt.

    Typisk otur att det sker under en semestermånad.

    En manlig bekant drabbades av aortaaneurysm. På honom tog de vener från benen och opereade in, för att ersätta den trasiga aortan. Ser jättekonstigt ut på hans bröstkorg, som Hydrans huvud. Tjocka ”slangar” kors och tvärs. Hur det ser ut inuti kan jag inte ens föreställa mej. Operationen kallas också för Hydra-op. Vener och artärer kors och tvärs.

    Ha en fin dag 🙂
    // Kao

   • Sökte på operationen men hittade mest bra operation Hydra under kriget, haha. Ja, det är ju oftast från låren man tar blodkärl, även till bypassoperationer. Skickliga kirurger nu för tiden.

 2. Det är skönt att du skriver att du blev väl omhändertagen i akutläget!
  Du kommer säkert in på kontroll av lungorna inom rimlig tid, om inte så ring och fråga på ett förväntansfullt men oroligt sätt, undvik att vara arg i telefonen. Jag garanterar också att du mår bättre om du inte grämer dig över att du inte kom dit direkt då som du önskade.
  Hoppas du får snar hjälp!
  Hälsar Agneta

  • Tack. Nej, jag är inte arg och grämer mej inte åt hur det är just nu för egen del. ården jag fick var suverän, det gick blixtsnabbt. Är bara förvånad över att jag inte har hört ett pip sen jag skrevs ut, trots att de sa att det skulle gå mkt fort. Men jag ska ringa i morgon måndag . Brukar ha ett gott samarbete med sjukhus och myndigheter och vet hur jag ska uppträda 😉 Det ska mkt till innan jag hamnar i den sitsen att jag ”grämer” mej. Förbannad kan jag bli, men försöker vara diplomatisk och det lyckas så gott som alltid.

   // Kao

   • I dina ögon verkar alla som inte röstar på Valsamverkanspartiet vara idioter eller ”en del av problemet”. Kan inte tolka det på annat vis än att alla svenskar utom de 7 som enligt dej röstade på ditt parti, är idioter.

    Eller?

    // Kao

   • Jo. Jag tycker nog det. Logiken är enkel. 8-partiet är för EU som är elefanten i vardagsrumssoffan och alternativen valsamverkar inte mot 4%-spärren.

    Folket som röstar på 8-partiet röstar för det problem som de gnäller på, därför är allihop idioter som inte inser denna idioti, tycker jag.

    Ta det inte som nedsättande! Innan man kan bli intelligent, måste man inse sin idioti. För det krävs ganska hög intelligens.

    http://convertinmp4.com/youtube.php?video=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DXcAgIN7GpsA

   • Och intelligent blir man alltså först när man röstar på 7-rösterspartier Valsamverkanspartiet? Antingen underskattar du människor eller också är du en narcissist. Du får välja själv mellan dessa 2 alternativ.

    // Kao

   • Din vision med endast superintelligenta personer i toppen, som gillar alla ideerna i Valsamverkanspartiets program (verkligen inte många) och övriga samhällsslavar som inget begriper – Det är ett samhälle jag inte skulle vilja leva i. Liknar fascism. / Jo, du gillar det. Märks på det du skriver.

    Farligt! Europa och även sydamerika har för inte alls länge sen upplevt detta och endast ett fåtal vill ha tillbaks den politiken.

    // Kao

   • Nej. Jag tycker definitivt INTE att Valsamverkanspartiet är ett fascistiskt parti. https://sv.wikipedia.org/wiki/Fascism

    Alla är inbjudna och demokratiska val kommer gälla enligt svensk vallag. Visserligen är de som kallar sig fascister och kommunister också inbjudna, precis såsom Valmyndigheten ger alla partier rätt att gå till val idag. Vi följer svenska lagar.

    Det där med att vi ska ha en superintelligent politik är nog mer Vetenskapliga partiets vision. Om många i samhället gynnas av det och röstar för detta så ser jag inget direkt problem med det.

    Vill du verkligen ha en fortsatt dummerjöns-politik och fortsatt EU-vurm där V sitter i knät på S,C och L? Varför då?

   • Själv fick jag hjälp omedelbart eftersom de först trodde jag hade fått en hjärtinfarkt. Sen sjönk blodtrycket som en sten och jag hade jätteont. Då gick allt jättefort för å trodde de att det kunde vara aortaaneurysm, men det var det inte heller. Det var blodproppar i lungartären. Men också det där ”andra” som de ska kolla 23e och sen ska jag prata med doktorn 26e. Då får jag veta vad det är.

    // Kao

   • För övrigt: Jag delar uppfattning om främst fördelningspolitiken med (V). Men definitivt inte deras invandrar- och flyktingpolitik.

    // Kao

   • Enig. Rösta på exakt vad du vill ha om du överlever till 2022! 🙂 fram till dess kan du prata med folk överallt och varje dag. Då påverkar du maximalt. Då kanske vi kommer fira dig och din energi varje år i evigheten. 😉 Håll ut! Du behövs! Hjälp världens alla barn! Riktiga barn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s