Mat: Snabbt Enkelt Och Otroligt Gott // Kao

Idag blir det renskav med potatismos för ca 2-3 personer: Kanske ser det ut som många moment och många ingredienser här nedan, men det går fort att laga den här rätten. Allt som allt med potatisen: ca 30 minuter. Är man lite slö kan man köpa färdigt mospulver. Då tar det hela ca 20 minuter.

Brukar lägga ut recept där ingredienserna är billiga, nyttiga och goda. Men idag blir det renskav (som är oförskämt dyrt) men som är så himla gott! Blandar man ut köttet med goda grönsaker så räcker det till flera personer eller måltider för den som är ensamboende:
———
* ett paket hel- eller halvtinad renskav (ca 240 gram)
* en gul lök
* ca 2-3 hg champinjoner (eller annan svamp)
* ett par nävar ärtor
* 2-3 dl grädde (gärna tjock)
* salt och svartpeppar
(* Lingon för den som gillar såna)

Till moset:
* ca 600 gram potatis
* lite mjölk
* lite smör eller bregott
———————————-
* Skala och koka potatisen i bitar (ca ½:a medelstora) ca 15 minuter
* Lägg renskavsblocket i stekpanna i smör/bregott på medelvärme och använd 2 gafflar för att raka av köttet. Vänd ibland.
* Skär svampen i halvstora bitar och lägg i
* Hacka löken och lägg i den också
* Koka frysta ärtor i ca 2 minuter, spola dem i kallt vatten och låt stå en stund innan du silar av vattnet och lägger dem i stekpannan.
* Blanda alltihop och häll på grädden (gärna ett par droppar soja också).
* Salta och peppra
* Låt puttra ca 10 minuter på svag värme.
———-
* Mosa potatisen och häll på mjölk lite i taget till önskad konsistens, salta och peppra och lägg i en klick smör eller bregott. Mosa med potatisstomp.

Vill man förenkla kan man ta vanlig kokt potatis eller ris.
——
Jättegott!

2 svar till “Mat: Snabbt Enkelt Och Otroligt Gott // Kao

  1. I min mans familj åt man alltid renskav med gräddsås kryddad med köttbuljongpulver. Med spagetti. Stor favorit även i vår familj, men nu har vi glömt bort det. Får testa på barnbarnen.

    • Ja det finns ju en hel del olika varianter. Lät gott med pasta, har aldrig provat det. Ja gör det, testa på barnbarnen. Det är ju så med viltkött: antingen älskar man det eller avskyr det. Himla synd att det är så dyrt bara.

      Kram // Kao

Lämna en kommentar