Krim: Mordet På Peter Plax Och ”Allvarlig Psykisk Störning” // Kao

Det ofattbara och tragiska mordet på 16-årige Peter Plax och rättegången har nu nått vägs ände och domen har fallit: Man har kommit fram till att den jämnårige pojken Jack ska ha rättspsykiatrisk vård och sålunda ingen rättslig påföljd. Det verkar helt riktigt. Jack har inte kunnat ge något motiv till dådet, troligen för att det är så banalt att t.o.m han kanske förstår det själv?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Xg3KQ7/tonarspojken-doms-for-mordet-pa-peter-plax

Allvarlig psykisk störning är en juridisk term, inte medicinsk och innebär med enkla ord att gärningspersonen ”inte hade alla hästar hemma” varken vid gärningstillfället och när han undersöktes.

Jack var svårt fascinerad av dödsvåld på internet. De flesta klarar av att se sånt utan att agera utåt, men alla gör alltså inte det. De lever i en slags pseudovärld som ingen känner till – och som heller ingen inbjuds till att dela med gärningspersonen.

(Två andra mördare som lider av nåt liknande är Edvin Gyllensvan, Mantorpmorden – och Johan F som tillsammans med en 14-årig kompis(!?) mördade och våldtog Nella OLander för ett år sen.)

Tydligen lider Jack av en blandstörning av dels något ur autismspektrat, dels av tvångstankar som är mycket värre än tvångsmässig personlighetsstörning. Här kan du läsa lite om hur den, tillsammans med andra svåra ångestsyndrom såsom OCD = obsessiv compulsive disorder, håller en person i ett järngrepp och får denne att till slut agera utåt:

https://vadardepression.se/tag/tvangsmassig-personlighetsstorning/

Marianne Kristiansson, professor och överläkare i rättspsykiatri vid RMV=Rättsmedicinalverket förklarar i länken nedan vad detta innebär i realiteten. Jag har varit på en föreläsning av henne och hon är helt suverän på att på ett enkelt sätt förklara svåra störningar som i värsta fall kan leda till såna fruktansvärda dåd som mordet på Peter Plax samt de övriga 2 jag nämner i förbifarten:

https://www.rmv.se/aktuellt/allvarlig-psykisk-storning/

Den smärta som både Peters och Jacks föräldrar och övriga släktingar känner idag går väl knappast att föreställa sej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s