Varför En 15-åring Blir Mördad Med Flera Skott. Funderingar över detta. Tillägg en bit ner // Kao

SKVITT skriver på sin blogg om 15-åringen, som mördades i Malmö och jag hakar på:

Naturligtvis är det hemskt att en 15-åring mördas, men han var inte alls den trevliga, oskyldiga lilla pojke som hans släktingar ville göra gällande. Tvärtom hade han ett digert brottsregister av våld, misshandel och narkotikabrott bakom sej.
Någon eller några ville bli av med honom, helt klart. Han var så besvärande för andras liv att någon hatade honom till döds. Kanske en person med liknande problematik, som kände sej trampad på tårna? Vem som helst mördar inte en annan med flera skott – inte ens med ETT skott.

Men hur kan en så ung pojke bli så här? Vad har hänt honom under uppväxten? Man blir inte en våldsman utan anledning. Nu vill jag inte, och SKA INTE, diagnosticera den här 15-åringen. Men jag vill ändå visa ”hur det kan gå om inte haspen är på”:

Jag citerar ur det diagnostiska ‘instrumentet’ = boken ”MINI-D IV / DSM IV”, som alla psykiatrer, psykologer, terapeuter, psykoterapeuter och andra med behörighet måste använda vid diagnosticering av såna här ungdomar:

”312.8 UPPFÖRANDESTÖRNING – F91.8” heter den diagnos som jag närmast tänker på, och de kriterier = punkter som ska uppfyllas, som man kollar:

”Ett upprepat mönster av kränkningar av andras grundläggande rättigheter eller för åldern grundläggande sociala normer och regler och tar sej uttryck i minst tre av följande kriterier under en 12-månadersperiod, med minst ett av kriterierna uppfyllt under de senaste 6 månaderna:

*AGGRESSIVT BETEENDE MOT MÄNNISKOR OCH DJUR, A) Hotar och trakasserar andra, förödmjukar. B) Påbörjar ofta slagsmål. C) Har använt något vapen som kan orsaka allvarlig skada på andra (slagträ, tegelsten, trasig flaska, kniv, pistol). D) Har visat fysisk grymhet mot människa och / eller djur. E) Stöld under direktkonfrontation (rån, väskryckning med eller utan fysiskt våld eller vapenhot). F) Har tilltvingat sej sexuellt umgänge.

*SKADEGÖRELSE, A) Har stuckit något i brand med avsikt att orsaka allvarlig skada B) Har avsiktligt förstört andras egendom (på annat sätt än genom brand).

*BEDRÄGLIGT BETEENDE ELLER STÖLD. A) Har brutit sej in i någon annans lokal, bostad eller bil. B) Ljuger ofta i syfte att uppnå fördelar eller undvika skyldigheter mot andra (d.v.s ”slå blå dunster i ögonen” på folk). C) Har tillförskaffat sej värden utan direktkonfrontation, t.ex snatteri och förfalskning.

*ALLVARLIGA NORM- OCH REGELBROTT. A) Ofta ute på nätterna före 13 års ålder, trots föräldrarnas tillsägelse B) Har rymt från föräldrahemmet eller fosterhemmet och stannat borta över natten minst 2 gånger (eller en gång om det rör sej om en längre tid) C) Skolkar ofta från skolan (med början före 13 års ålder).

*BETEENDESTÖRNINGEN orsakar kliniskt signifikant funktionsnedsättning socialt eller i arbete/studier.
*OM PERSONEN ÄR 18 ÅR ELLER ÄLDRE får kriterierna för antisocial personlighetsstörning (det vi i dagligt tal kallar psykopat. = Min anmärkning) inte vara uppfyllda.

Man specificerar formen efter debutålder för Uppförandestörningen så här:
* Debut i barndomen: Minst ett av kriterierna ovan är uppfyllt före 10 års ålder.
* Debut i ungdom: Inget av kriterierna är uppfyllda före 10 års ålder.

MAN SPECIFICERAR SVÅRIGHETSGRADEN:
* Lindrig: T.ex ljuger ofta, stannar ute nattetid, skolkar.
* Måttlig: Stjäl utan direktkonfrontation, vandaliserar.
* Svår: ett flertal beteendeproblem. Förutom de nyss nämnda: Orsakar stor skada för andra, t.ex tilltvingar sej sexuellt umgänge, visar fysisk grymhet, använder vapen, rånar, gör inbrott under åverkan. ” (SLUT CITAT)
————–
Alltför många unga idag är vinddrivna och känner ingen TRYGGHET och TILLIT till vuxenvärlden som på något vis har svikit dem. Kanske genom att inte ha tid för dem och blunda för problem som uppkommer. Då kan det gå så här.

TILLÄGG 4/1-12:

SKADOR PÅ PANNLOBEN VID FÖRLOSSNING ELLER PGA MISSHANDEL KAN OCKSÅ GE DE HÄR BESVÄREN. PROBLEM MED TILLFÖRSEL / STRYPNING AV SEROTININHALTEN I FOSTERLIVET AV DIVERSE ORSAKER, GÖR ATT DEN SKENAR IVÄG EFTER FÖRLOSSNINGEN OCH ORSAKAR PSYKOPATI eller annan personlighetsstörning. INDIVIDENS INTRYCK AV SEJ SJÄLV OCH OMVÄRLDEN BLIR FÖRVRÄNGDA, HJÄRNAN KAN INTE SILA INTRYCKEN INIFRÅN OCH UTIFRÅN OCH DETTA HINDRAR BL.A IMPULSKONTROLL OCH EMPATI.

I ÖVRIGT: SE SKVITTS KOMMENTAR OCH MITT SVAR EN BIT NER I KOMMENTARSFÄLTET.
—————
Det finns mycket mer att skriva om det här problemet och i många familjer tar den äldsta sonen på sej rollen som familjens överhuvud, om pappan är borta ur bilden. Men jag nöjer mej med att visa detta, tills vidare.

På AB-bloggen skrev jag mycket om såna här saker för några år sen, men tyvärr är allt borta, eftersom jag inte lyckades exportera bloggen hit till WordPress.

5 svar till “Varför En 15-åring Blir Mördad Med Flera Skott. Funderingar över detta. Tillägg en bit ner // Kao

 1. Bra skrivet.
  Men sen finns ju psykopati också, även om diagnosen inte ställs på barn och ungdom. Men orsaken att man inte gör så är att man vill undvika att det kan handla om annat, mognadsstörning och bokstavsdiagnoserna.

  Men en vuxen som får psykopatidiagnosen var ju psykopat redan som barn.

  Om AB-bloggen. Texten ligger kvar, men du kan inte skriva på bloggen längre. Kolla upp det så kan du alltid hänvisa till den ändå. Kanske kan du även exportera den fortfarande.
  Jag kikade just på min egen AB-blogg, Åhh!-sikt, men jag hade dig tydligen inte bland mina favoriter. Men att min gamla AB-blogg fortfarande är åtkomlig ser du ju här: http://blogg.aftonbladet.se/ahh-sikt

  Kram!
  /Skvitt

  • Tack för dina kunskaper och åsikter. Trevligt att ha gjort din bekantskap lite närmare.

   Håller med om första stycket du skriver. Som jag skrev finns mycket mer att skriva om orsakerna. Man har länge tvistat om ifall psykopati (antisoc.pers.stöprning eller narcissism med olika grader av empatistörningar)är arv eller miljö. Medfött eller ej. Skador på FRONTALLOBEN i hjärnan vid förlossning eller vid skada, typ misshandel eller annat som barn, kan helt klart leda till utvecklandet av psykopati. Skada i fosterstadiet kan medföra rubbningar i serotoninhalten i hjärnan hos fostret, men det märks inte förrän barnet är fött och då kan personens hjärna inte sila intrycken på samma sätt som hos övriga.

   Har själv haft ett 1½-årsförhållande med en antisocial personlighetsstörd man med empatistörningar och sadistiska drag (såg hans journal på en arbetsplats jag hade, utan att han visste om det). Hans pappa var kriminell, satt bl.a i fängelse för mord. Vad jag har hört berättas av mitt ex:s syster var han fullständigt oberäknelig och livsfarlig! Mitt ex hade två söner, varav den ena nu tillhör ett mc-gäng och även han har mord på sitt samvete. Om han nu lever. Den äldsta sonen körde ihjäl sej på mc i 20-årsåldern. Arv eller miljö?

   Klart är att utvecklingen/forskningen gått starkt framåt sen 2001 då jag tog min examen…..
   ————
   Tack för tipset om bloggen.

   En lite mer kunnig person på datorer än jag ska vid tillfälle försöka hjälpa mej med det här. Det finns mycket där jag skulle vilja ha tillbaks. (Inte minst min serie ”Alliansmaffian – Sveriges sönderfall / en skröna” som jag började skriva strax innan valet 2006…Den är viktigast av allt. Samt en berättelse i 3 delar om min tid med psykopaten.

   Kao

  • @ SKVITT: En annan sak: För ca ett år sen såg jag ett program om extremt våldsamma barn med ”dr.Phil”. Man hade smygfilmat 3-4-åringar med helt onormala beteenden. Ett av barnen hade både försökt dränka och kväva sin lillasyster och ställt till med en massa oreda och hemskheter i familjen. Oprovocerat huggit gaffeln i benet på pappan, bitit (hårt!) osv.

   Till synes vanliga barnfamiljer.

   En läkare i publiken hade dock specialiserat sej på såna barn, var speciellt inbjuden till programmet. Han hade en klinik där han tog emot dem. Hur behandlingen gick till i detalj fick man tyvärr inte veta. Men det skulle vara intressant.
   ———–
   Vid alzheimers sjukdom (som min mamma hade i 13 år innan hon äntligen dog) är det också skador på frontalloben. Ibland även vänster tinninglob. Dessa personer blir helt sjövilda i början, har ingen som helst känsla för annat än sina egna förvirrade tankar och bryr sej inte det minsta om ens barnbarn. Undrar om man har gjort jämförelser där? Personer som skadat dessa hjärnlober vid olyckor kan också visa upp den här typen av oberäknelighet och ”känslokyla”.
   ————
   Den förmodade palmemördaren Christer Pettersson hade skador på frontalloben, som man efter intervjuer med honom förmodade härrörde från misshandel han blev utsatt för i barndomen…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s