Att Medvetet Skada Sina Barn – Munchhausens Syndrom (och M. By Proxy) // Kao

 
Med tanke på kvinnan som dränkte sina barn och sen inte själv vågade ta sitt liv.  Där en person når vägs ände i sin egen sjukdom. Jag har ingen rätt att diagnosticera en person jag inte känner eller har träffat, men jag har mina funderingar och skriver idag om:
 
MUNCHHAUSENS SYNDROM OCH MUNCHHAUSEN ‘BY PROXIE’.
 
*  Baron von Munchhausen, kallad ”ljugarbaronen”, var  mytoman och fick alla läkare att tro att han var allvarligt sjuk. (Han for som en kanonkula mellan olika  läkare och behandlingar och ljög om sin hälsa. Han for även mellan olika krig, där han påstod sej varit vid ett och samma tiklfälle, trots att det var omöjligt i både tid och rum….Därför avbildas han också sittande på just en kanonkula…:-) Det var just själva uppmärksamheten kring sin egen person han var ute efter. Grundad på en stark inre ångest. Men hans handlingar var medvetna, till skillnad från hypokondrikern – som verkligen tror h*n är allvarkligt sjuk

* Man tror syndromet kommer ur personlighetsstörningen bordeline – som dock har ett mycket stort spektra av symptom och syndromet  är inte särskilt vanligt. Tack och lov, ska man kanske säga. Men det röner stor uppmärksamhet, som är just syftet. Men man ska absolut inte sätta ett likhetstecken mellan borderline rent generellt och Munchhausens syndrom!

* En person med Munchhausen syndrom kör med s.k ‘sjukdomsimitering  och det kan gå så långt att de blir opererade för t.ex en ‘svår’ magåkomma efter att ha uppvisat alla symptom på smärtor i buken. Ofta sker inläggning och operation med föregående stor dramatik med ambulans, och efter operationen med intensivvård, då de vid utskrivning inte alls anser sej blivit ‘friska’. De återkommer och / eller byter läkare och sjukhus, efter att ha krävt att journalernas högsta sekretess och att dessa inte får föras vidare ens till andra läkare och sjukhus – ett medvetet drag för att dölja sina avsikter; att fortsätta i all oändlighet tills någon ser igenom bluffen och sätter stopp!

Munchhausen själv tog med sej grisblod till sjukhuset och imiterade blödande magsår och blev just opererad. Flera gånger. Detta lindrar ju ångesten! Men en person med syndromet nöjer sej inte med detta. Så länge ångesten pockar på och när den är som starkast, är det dags igen.

Numera är man tack och lov mer uppmärksam, har mer kunskaper om detta och patienten’tas om hand på annatsätt; genom stark  ångestdämpande medicin och långvarig samtalsterapi och lär sej på så vis ett annat sätt att hantera sin ångest. Sjukdomshistorien kartläggs och uppgifter om patienter vidarebefordrats till andra sjukdomsinstanser, som annars kan få patienten på halsen och allt fortsätter runt runt utan stopp.

Men det värsta är  det s.k ”Munchhausen by proxie” (= ‘genom ombud)’, då ombudet är barn eller en nära släkting eller vän som  övertalas vara den sjuka och tror på den med syndromet. Inte alltför ovanligt att t.ex en mamma sticker hål på sitt barns trumhinnor eller petar in saker i örat eller i andra kroppsöppningar på barnet (medvetet skadar detta) för att  själv få uppmärksamhet. Barnet litar ju på föräldern, som säger att ‘det finns något här som måste ut’, trots att det är de själva som satt dit det som orsakar svåra smärtor! Det handlar alltså om svår BARNMISSHANDEL!

Föräldern utsätter sitt barn för svår sjukdom, även livsfara  pga sitt sjuka beteende,  sin svåra ångest. Man räknar med att 25% av de barn som utsätts för Munchhausen By Proxie har ett eller flera syskon som tidigare dött oförklarligt och en del av barnets syskon  är begravda utomlands för att dölja faktum. Så stark är drivkraften hos en muchhausen-patient. Vid diagnos omhändertas vårdnaden över ett barn till en sådan förälder omedelbart vid förlossningen eller i annat fall ö.h.t misstanken finns.

Man räknar med att ca 3-10 barn/år dött av förälderns Munchhausen-by-proxie-syndrom i Sverige. I USA har man konstaterat runt 1200/år.

Tråkigt nog misstänker man  både här och i USA att  mörkertalet  är mycket mycket stort.

Är du intresserad av både förövare och offer för Munchhausen / Munchhausen By Proxie? Läs mer här:

http://www.bing.com/images/search?q=muchhausen+by+proxie+abuse&view=detail&id=1D738B4DBF0300A0DD33B295F85EE4CA3811D731&first=0&FORM=IDFRIR

(Bilden  kommer från ovanstående  länksida)

Vill du läsa ännu mer i detta  ämne?  (Det är både intressant och skrämmande.)

Se länken nedan.

http://www.crimeandclues.com/index.php/criminal-investigation/criminal-profiling/36-child-abuse-munchausens-syndrome-by-proxy

16 svar till “Att Medvetet Skada Sina Barn – Munchhausens Syndrom (och M. By Proxy) // Kao

  • Jag visste att du känner till detta.
   Visst är det hemsk`t?
   DEssa mödrar (oftast) har ju en stor längtan att tillhöra världen och ha ett socialt nätverk, vilket de ej har.
   Då är det lätt att de försvinner i fel funderingar, o.s.v. Muchhausen är ett svårt syndrom, men det är behand-
   lingsbart.

   Men tänk hur en sån mamma ska tänka när hon vaknar upp ur sin halvpsykos – om hon någonsin gör det. Får veta att det hon misstänkt är sant _ att hon mördat sina egna barn!
   En PSYKOS är ju ett skydd mot en hemsk verklighet för de som ej kan skydda sej mot den på annat sätt. Som ej fått normala socialisering hemma, en kaotisk barndom där man ej lär sej de grundläggande reglerna för socialt samspel. De som sitter så grundläggande i uppväxten hos s.k ‘vanligt folk’.

   Bästa kramarna
   Kao

 1. Känner till detta, bra skrivet !

  BS Tack, tycker som du att snorungar på 13 ska sova innan 24.
  Tror inte min barndom räcker som preferens för dagens uppfostran, det var på ett annat sätt då.
  Försöker göra allt för att få styr på den här ungen, men det är en jävla kamp hela tiden. Tur att lillprinsen finns så man kan glömma annat för en stund. Han känns verkligen som en gåva och visst är jag/vi lyckliga som har honom i våra liv nu.

  Kramar

  • Han måste var trygg nu, ha tillit till er. Eller hur?

   Vad som är rätt eller fel gällande andras saker är däremot inte en självklarhet.Hade ju min plånbok igår. Inga kort, tack och lov. 50 euro och runt 400:-Men körkortet och en del andra viktiga saker däri. Är nästan övertygad om att de försvann på ett ställe jag gästade en kort stund. Har frågat där, men noll napp. Kanske blev jag bestulen.

   Kram och sköt om din familj (som jag är övetygad du gör på bästa sätt, men skriver det ändå9

 2. – Sjukdomen Münchausens syndrom är ny för mig genom vad du skriver, eller jag tror att du skrivit om den tidigare också. Man fylls av fasa som ofta inför människans sätt att handla mot andra. Men baron Münchausen var en skojig romanfigur, en mytoman och skälm. Kanonkulorna som sköts med svartkrut rörde sig omvittnat sakta, det låter som en omöjlighet att något tungt kan röra sig sakta genom luften, men kraften var enorm bakom tyngden och en kula plöjde som en kniv genom smör genom människorna utan att ramla ner av motståndet. Tanken att kunna hoppa upp på en kula och på så vis slippa undan fasorna är alltså inte så dum som man kunde tro. Men allt detta är andra saker än det du tar upp. Jag hoppas att kvinnan kan botas.

  • Ja, han var en märklig typ, baronen – och naturlagarna säger ju sitt. Kul det du berättar här.

   Ville inte skriva för mycket om just honom, eftersom mitt ämne ju handlar om den tragiska störningen. Som ju är extra tragisk när barn är inblandade (-by Proxy).

   Hoppas verkligen hon kan botas. Tror inte uppklarningsprocenten är så låg. En annan störning ligger oftas bakom, ett psykiskt trauma som drivit fram detta. Tids nog får vi veta det.

   Ciao
   Kao

 3. Grabben är så trygg att han för ett jävla liv som vilken ”egen” unge som helst, det är ett friskhetstecken fast man blir sjuk av det, hahaha.

  BS Tack Kao, du är rar !
  Man gör så gott man kan, eller hur ? Klart syskon har olika roller, jag var ju hemma längst så jag såg mest och hade det värst. nej, trygg har jag aldrig varit, konstigt nog har mina barn alltid varit trygga med mig.
  Trots allt har jag gjort nåt bra med mitt liv, inte fallit ner i självömkan och blaha som mamma, anser mig vara en stark person. Ingen orkar vara stark jämt, det trodde jag att jag kunde.

  Ha det gott !

  Kram kram

  • Du har rätt – för självömkan är en människas värsta fiende. Om det pågår länge. Det leder till bitterhet och det sliter på själen. Tycker du är otrolig som ändå kan förhålla dej såpass positiv till livet. Trots svåra fysiska problem.

   Men man utvecklar en slags konstig humor mitt i allt elände, det märker jag själv. Det är befriande att kunna se på sej själv och all skit som händer, utifrån. Och inifrån.

   Ha en underbar helg.
   Kramar

 4. BS har absolut ingen aning vilket telebolag som är bäst, men jag fordrar att ha åtminstone lägsta Mbit jag betalar för och inte under det som det är nu.

  Du har helt rätt, jag har mina sammanbrott i ensamhet emellanåt, då bara orkar jag inte !!!! nej, tapper är jag inte alls, jag bara knogar på som jag alltid har gjort. Det är väl så man gör ?????

  Massa kramar

  • Visst är det så man gör, för vad har man för val?

   Det där med bredbandsbolag blir jag inte klok på. SERVICE är ett okänt begrepp i Sverige. MAMMON ligger hela tiden på lur och säger tyst: ”HAH! Nu lurade jag dej”.
   Så jobbigt med alla samtal och papper. Vill bara det ska funka. Men COMHEM, som jag har nu, är inget vidare. Priserna höjs ändå, trots avtal. Det är alltid en massa ‘dolda avgifter’ som tillkommer.

   Kramar
   PS. Såg du delar av rättegången mot mamman som dränkte sina barn? Trots att hon bott här i 8-10 år kommer hon utvisas till Kenya efter avtjänat straff….

 5. Ditt svar här ovan om COMHEMS service, har hört att de som har dom klagar på : dåligt bemötande, usel service mm osv. Dom är som tur är inget alternativ som erbjuds oss.

  Trevlig helg !

  Kramar

  • COMHEM ska väck så fort jag flyttar, vilket jag hoppas blir snarast.

   (Har ytterligare en lägenhetsvisning om drygt en timme, men det är ett 3-byte,
   så man vet ju aldrig. Börjar ruttna på det här nu, det tar sån evig tid).

   Ha en bra helg du också.
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s