”The Shining” Med Jack Nicholson Och Lite Om Psykvården // Kao

Om du har kanal elva; kolla då The Shining med Jack Nicholson ikväll (20/2-16) kl. 23.00, om du av nån anledning inte har sett den förut – och se en skådespelare som är oerhört skicklig och kan skapa vilken stämning som helst. Missar du filmen kanske du kan streama hem den senare? Jag kan verkligen rekommendera den här filmen för den som inte sett den och törs se sånt här 😉

Själv har jag sett filmen ca 3 ggr förut, men tänker se den igen.Gillar s.k ”psykiska filmer”, ganska läskiga, men utan en massa skjutande. De handlar mer om människors psyken.

—————-

Men han har gjort en annan film som slår allt annat i genren: Nämligen ”Gökboet” = ”One flew over the cocos nest” som handlar om den sjuka psykvården på 70-talet, där inga friska fläktar accepterades i det rigida systemet.Även där spelar Jack Nicolson huvudrollen. En riktig kultrulle där han gör en enastående insats. Precis som i kvällens film.

Ungefär  lika sjuk som det var här i Sverige i psykvården vid samma tid, då piller och psykoanalys var den ena rådande ”religionen” och som störtade många psyksjuka i fördärvet genom felaktiga diagnoser och behandlingar. Jag jobbade själv några år inom psyk/missbruksvård på den tiden, men fann det hela absurt redan då – och slutade med dunder och brak. Och gick tillbaks till akutsjukvården.

——————

Vem minns förresten inte ”Elisabet” som satt inspärrad på Långbro Sjukhus utanför   Stockholm i 40 år som ”Sveriges farligaste kvinna”? Tills man kom på att hon var autistisk. Nu är hon fri sen många år och bor själv, med hjälp av flera assistenter. Men hon har förlorat så många år av sitt liv.

Mer om Elisabet här:

http://bloggen.fi/psykiatri2000/2013/02/23/kommer-ni-ihag-elisabeth-fallet-i-sverige-och-vad-kan-man-lara-av-detta/

 

17 svar till “”The Shining” Med Jack Nicholson Och Lite Om Psykvården // Kao

  1. Gökboet var långt ifrån verkligheten, i vart fall den verklighet som då rådde i Sverige. USA kan jag inte uttala mig om, men jag tvivlar på ett den ens skildrade verkligheten där.
    Men det är ju klart att ska man skapa en film i avsikt att dra in maximalt med klöver så måste man ta till starka dramaturgiska knep.

    Filmen fick stor uppmärksamhet och påverkade folks uppfattning om psykiatrin.

    ”Gökboet (originaltitel: One Flew Over the Cuckoo’s Nest) är en amerikansk dramafilm från 1975 i regi av Miloš Forman, baserad på romanen Gökboet från 1962 av Ken Kesey.” / Wikipedia

    Från 1962 till 1975 hände kolossalt mycket inom psykiatrin och det kan ju hända att boken var mer verklighetsförankrad än filmen 13 år senare.

    En vanlig psykiatrisk behandlingsmetod som vid denna tid fasades ut och ersattes med nyframtagna mediciner var lobotomi. ”I förhållande till befolkningen låg de skandinaviska länderna i topp när det gäller att utföra detta ingrepp. I mitten av 1960-talet upphörde i stort sett alla former av lobotomi.” https://sv.wikipedia.org/wiki/Lobotomi

    Den tidens psykiatri är den som visas i filmen, inte den psykiatri som praktiserades 1975. Det är viktigt att komma ihåg. Folk fick alltså en skev bild av psykiatrin tack vare filmen och det är djupt tragiskt.

    Fallet ”Elisabet” minns jag väldigt väl. Det gjordes ett långt TV-reportage (Uppdrag granskning?) om henne. Hon låg mestadels i bälte som enda patient på en psykiatrisk avdelning. Det var väl svensk psykiatris värsta missgrepp efter lobotomeringarna. Men de sistnämnda kan ”försvaras” med att man då inte visste bättre och saknade verktyg för att hantera våldsamt utagerande patienter. Psykiatrin måste ses som en vetenskap i utveckling precis som alla annan vetenskap. Den har prövat sig fram. Man har lagt patienter i insulinkoma. Man har använt varma och kalla långbad. Man har använt metoder som närmast måste liknas vid tortyr. Karusellen, t.ex., där man lät patienter rotera runt tills de blev så yra att de svimmade av, men det är tidig historia.

    Den tidiga historien rymmer även inlåsning, där patienterna var nakna och bara hade halm att sova på, ”Bracka” t. ex.

    Men det finns också bra exempel på behandling av psykiskt sjuka så långt tillbaka som på medeltiden där munkar och nunnor tog väl hand om patienterna efter den tidens bästa förmåga. Och en del psykiskt sjuka fick status som heliga och respekterades i allra högsta grad av ett samhälle där tron styrde allt. Samtidigt kunde andra råka ut för att stämplas som varande i förbund med djävulen och brändes på bål.

    Psykiatrins historia är verkligen både intressant och i vissa fall ruskigt skrämmande.

    En revolution inträffade på 50-talet när man uppfann mediciner som t. ex. Hibernal. Plötsligt blev det en hype att hitta på läkemedel och till och med LSD prövades, dock utan framgång.

    Nu tas nya preparat fram, som tyvärr inte är bättre, men svindyra. Och varje psykiatriker med självaktning hoppar på vartenda nytt svindyrt preparat för att visa att han/hon är i forskningens framkant. Ingen vill ju framstå som förlegad och omodern. Priset får patienterna betala med ständigt nya skov och nya långa inlåsta år. Till detta kommer Socialstyrelsens instruktioner om lägsta möjliga medicineringsnivå, med den goda avsikten att undvika övermedicinering. Resultatet blir det samma, nya skov!

    Genom att ta fram nya svindyra mediciner som all erfarenhet visar har sämre effekt än de som togs fram för 30 – 40 år sedan tjänar läkemedelsbolagen storkovan. Det är psykiatrins i dag värsta missgrepp och kostar livskvalité för patienterna och skjortan för skattebetalarna.

    Det är inte fel att försöka ta fram ännu bättre läkemedel. Framför allt lika bra läkemedel, men med lindrigare biverkningar, som därmed kan få patienterna att bättre godta medicineringen.
    Ett stort problem, som ofta får patienterna att avbryta behandlingen är medicinernas libidohämmande effekt och negativa inverkan på den sexuella förmågan (manlig impotens, kvinnlig frigiditet).
    Men de nya preparaten har inte nämnvärt löst dessa problem och har som sagt sämre antipsykotisk effekt men är hundratals gånger dyrare. En behandling kan i dag kosta upp till 20.000 kronor per månad istället för kring 100 kronor! Uppgiften kommer från en psykiatriker som jag känner och som behandlar en del patienter med en kombination av två läkemedel som ges i injektionsform. Den ena injektionen ges var fjortonde dag á 7000 kronor. Den andra injektionen ges varje vecka á 3000 kronor. Räkan själv!
    Klirr i kassan hos läkemedelsföretagen!

    Som jag skrev i en annan kommentar kan inte mina påståenden om kostnaden kontrolleras genom en titt i FASS, för efter avregleringen av apoteken sätter apoteken sina egna priser och därför finns inte kostnaderna med i FASS. Men den som tvivlar på mina uppgifter kan säkert fråga en psykiatrisk klinik vad de betalar för olika läkemedel. Be i så fall att få en prisjämförelse med Cisordinol, Trilafon och Haldol å ena sidan och de nyaste preparaten!

    Kram!
    /Skvitt

    • Tack för din innehållsrika kommentar.
      Nej, Gökboet skildrar inte verkligheten men den ställer frågor om psykiatrisk behandling på sin spets. Men framförallt är det en fantastiskt bra film. Både rolig och sorglig.
      ——
      Många som äter psykofarmaka lider av svåra biverkningar. Både med de äldre och de nyare preparaten. Då finns det preparat att ta till som mildrar biverkningarna, som t.ex Disipal vid schizofreni. Men sen krävs ibland ytterligare mediciner för att ta bort biverkningarna av Disipalen.
      ———
      Jag är ytterst tveksam till läkarnas dubbelspel i sina roller som just läkare, men också som levande reklampelare för nya mediciner.
      ————
      Ett exempel på läkemedelsbolagens girighet är malariamedicinen. Det finns en billig gammal sort att tillgå. Om man inte vägrade sälja den (medel mot malaria är inte särskilt dyrt) så skulle man utrota den hemska sjukdomen som skördar miljontals liv per år.

      Kram
      Kao

      • Disipal och t.ex. Akineton behöver man inte ge biverkningsmediciner emot. Där har du faktiskt fel. Men rätt är att dessa mediciner ges mot biverkningar av antipsykotisk medicin. Framför allt hjälper det mot muskelstelhet och myrkrypningar, men har ingen effekt på biverkningarna på libido och annan sexuell dysfunktion.

        Läkare är som alla andra. De vill skaffa sig meriter och därmed bättre status och högre lön. Båda har ju sjunkit under mer än ett halvsekel.

        För att meritera sig engagerar de sig i forskningsprojekt och vilka står för dessa? Jo, läkemedelsföretagen! Och just därför utsätts patienterna för behandling av de nya svindyra preparaten och just därför bryr de sig inte om alla de indikationer de får om att patienterna inte fungerar bättre utan snarare sämre. ”Man vill ju inte framstå som förlegad!”

        Till detta kommer Socialstyrelsens ifrågasättande av ”gammeldags” behandling av patienterna, vilket sätter press på läkarna. Har de inte civilkurage så viker de sig.

        —-

        Malaria kan utrotas om man föder upp hannar av malariamyggor i enorma mängder och steriliserar dem och släpper ut dem i naturen. Då parar de sig med honorna som lägger ägg som aldrig utvecklas. Det är alltså bara en fråga om vilja och pengar och pengarna finns, bara inte USA lägger alla sina pengar på krig och stöd till och underhåll av de nu så framgångsrika islamisterna. Tänk vad det kostar i alla dessa vapen, men framför allt i vad de förstör och skapar lidanden och behov av vård, samt hjälpbehov vad gäller livsmedel, förstörd infrastruktur, kaos etc.

        Kram!
        /Skvitt

        PS
        Snälla, rätta i min kommentar ovan där jag kastade om bokstäverna och råkade skriva ”Räkan själv!”. Det skulle ju stå ”Räkna själv!”
        Ta sen bort detta PS.

      • Disipal vet jag inte om det ger biverkningar. Det är ett medel mot biverkningar av psykosmedicin.
        ———–
        Apropå myggor: man försöker nu göra som du skriver här, med myggan som bär på zikaviruset; sterilisera hannarna. Men vilket helvetiskt jobb :S

        Kao

      • I och för sig är allt giftigt och dödligt och därmed i högre doser uppstår biverkan (som ju är detsamma som icke önskvärd effekt).

        Biverkningar är alltså dosberoende. Sen finns ju även genetiska skillnader som leder till att vissa tål och andra inte.

        Men som sagt, allt kan vara giftigt. Dricker man för mycket vatten får man hjärnödem och dör. Vid en tävling i USA där det gällde för deltagarna att på viss tid dricka så mycket vatten de kunde inträffade ett dödsfall. Minns jag rätt så åtalades arrangörerna. Om de dömdes minns jag dock inte.

        Rent syre ger andningsstillestånd! Det beror på att hjärnan signalerar till det autonoma nervsystemet att syrenivån är OK. Samtidigt ansamlas koldioxid i sådana mängder att det är oförenligt med fortsatt liv. Hjärnan prioriterar alltså fel för den är inte konstruerad för sådant som inte existerar naturligt.

        Å andra sidan används rena gifter som mediciner i låg koncentration. Väldigt många mediciner är framtagna från giftiga växter och djur, men används på ett kontrollerat och terapeutiskt sätt.

        Alltså: en hel förpackning Disipal eller Akineton lär säkert ge allvarliga och oönskade effekter.

        Akineton är ett attraktivt missbrukspreparat bland en del av psykiatrins patienter. Det har därför i många fall på senare år ersatts av Pargitan, vilket dock också är bergärligt av samma anledning.

        Bekämpningen av zikaviruset lär ju inte SD gilla. Förkrympta hjärnor kan ju bara gagna deras popularitet. 😉

        Kram!
        /Skvitt

      • 😉

        Intressant är ju varför Disipal har fasats ut ur psykiatrin, medan de mera missbruksbegärliga Akineton och Pargitan finns kvar.

        Man kan ju undra vad som ligger bakom.

        Tyvärr har jag inget svar.

        Kram!
        /Skvitt

      • Sånt frågar jag mej också. Allt som handlar om att ersätta billiga funktionella mediciner mot nya. Eller: det undrar jag ju inte alls. Läkemedelsbolagen vill ju att läkarna skriver ut de nya dyrare medicinerna. Därav smörjningen med lyxresor och ekonomiska ersättningar. Läkemedelsbolagen ser i första hand till sin egen vinst. Efter fem år på marknaden är det ju fritt för andra bolag att kopiera. Du minns väl tjafset med magmedicinen Immodium för ett par årtionden sen?

        Kao

      • Tyvärr minns jag inte det om magmedicinen.

        Var det möjligen det att man upptäckte att magsår har med helicobacter att göra och inget med det som de då traditionella magsårsmedicinerna skulle bota?

        Kram!
        /Skvitt

      • Ja, det var magmedicinen.
        Nu finns en massa andra mycket billigare och fullgoda mediciner. 5-årsregeln är jättebra. Ett enda bolag ska inte få dominera hela marknaden. Nu när vi har en sån.

      • Vanlig sur mage kureras billigast med bikarbonat som säljs i matvarubutikerna. Det är samma sak som Samarin, som kostar mera.
        På apoteken kan man köpa läkemedel som kostar ännu mycket mera, men utan att vara effektivare.

        /Skvitt

      • Det har jag märkt….
        En äldre norsk släkting till mej, numera död, hade magvärk i 20 år innan han fick Samarin av min pappa – och blev bra. Jag var bara barn då, men minns ändå detta.
        Bikarbonat har jag inte provat. Man kan ju ha olika typer av magproblem och bikarbonat motverkar väl surhet? Så även om det är bra mot det ena så kanske det inte är bra för det andra. Annars kan jag ju nämna plommonpure’ för de so m har motsatt problem mot det du nämner.
        Men tack för tipset.

        Kao

      • Alltså bikarbonat är samma sak som Samarin! Om Samarin hjälper så hjälper också bikarbonat, men till en lägre kostnad.

        /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s