Träningsmani (ortorexi) // Kao

Det är ju jättebra att folk vill vara hälsosamma och hålla sej i form, men för vissa personer kan det gå för långt och bli som en mani. Träningen och tankar på träning går före allt annat och personen mår mycket dåligt av ett uteblivet träningspass. Precis som vilket annat missbruk som helst, alltså.

Hjärtsäcksinflammation och till och med plötsligt hjärtstopp är dödliga följder av missbruket.Flera toppidrottare har dött oförklarligt i unga år. Vid obduktion har man då sett att det har varit just hjärtat som inte orkat med. Dessa personer har ofta tränat hårt, trots att de har haft infektioner och förkylningar som inte har varit utläkta och det är livsfarligt!

Läs här:

Det kännetecknar träningsmani

Träningsmanin kombineras ofta med ätstörning. Ortorexi är ingen diagnos men har i Sverige blivit ett begrepp som betecknar fixering vid hälsosam livsstil präglad av exempelvis träning och en överdriven upptagenhet med ”rätt” ätande.

Du kan lida av träningsmani om:

– du ljuger om din träning och säger att du inte har tränat trots att du har det.

– din träning styrs av tvång snarare än vilja och glädje.

– du blir personlighetsförändrad.

– du tycker att du bara kan gå på en fest eller middag om du har tränat först.

– du tränar trots att du är sjuk, något som kan innebära risk för hjärtsäcksinflammation.

– du är besatt av att äta ”rätt”, något som du själv definierar och inte behöver innebära att du äter sunt. Du kan ha svårt att gå på middag utan en lång lista över vad du kan äta.

Källa: Riksföreningen mot ätstörningar Frisk& Fri och Kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS).

Vill du veta mer? I dagens Aftonbladet 30/7-16 står det mer i ämnet i följande länk:

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article23253191.ab

19 svar till “Träningsmani (ortorexi) // Kao

 1. Träningsmanin blir värre och värre. Den är dock inte ny. Minns att den kände (från TV! stort på den tiden) doktorn ”Moltas” Eriksson för många år sedan yttrade att ”när det svenska folket dör kommer det att dö med dj-t goda testvärden”. Med andra ord: tränad eller ej, slutet blir detsamma!

   • Nå, den gode Arne blev i alla fall 89 bast, vilket är rätt mycket. Min mor blev dock 90, utan några särskilda träningsprogram utom livets hårda skola!

   • Hahaha!! Ja där ser man.
    Kanske det hänger mer på arv och å vettig kost? Och att ha något vettigt att göra, att vara delaktig i livet även som gammal? Att behövas för sina medmänniskor. Eller i.a.f att respekteras och inte bli bortglömd. Tänker på de jättegamla japanerna.

 2. Jag skrev en C uppsats om just ortorexi ..och anorexi hos män..min kusin hamnade i detta maniska tillstånd och jag ville veta mer om vad som sker i kroppen. Hos män är det oftast att man vill bygga mer muskler och hamnar därför i fällan att äta mindre och tränar kopiöst mycket. Det får ju motsats effekt då man svälter sig och övertränar. De äter och kräks och tränar om vart annat.
  Min kusin blev inlagd på psyket ..och blev som tur var frisk efter ett tag.
  Vem som helst kan hamna i denna onda cirkel..av olika anledningar ..som tex ett trauma eller så börjar det med att man vill banta.

  • Jättespännande att du har stora kunskaper i ämnet. Tack för att du delar med dej av detta. Skriv gärna ett blogginlägg i ämnet. Det är så många som har fastnat i träningselände och de ser ju inte glada ut. Det börjar nog bra, men eskalerar allt mer. Kan tänka mej att dåligt självförtroende och en märklig självbild kan vara ett par av orsakerna. Plus en stor skopa prestationsångest för att nå något ideal i fjärran.
   Idag finns ju många dieter där man inte bantar men som är väldigt hälsosamma ändå. Det enda matprogram jag står ut med att titta på är Jamie Oliver. Nu är han i en serie ute i världen och letar efter de personer som blir äldst i världen. Förutom Okinawa i Japan är det en liten del av Guatemala och andra mindre mer eller mindre isolerade orter. Men varför ska man bli så gammal? Hua! Har man ett meningsfullt liv så är det väl ok, men knappast annars. Jag kan garantera att det är hårt arbete och bra mat som ligger bakom deras enorma livslängd. Knappast träning.
   Kao

 3. Träningsmani var verkligen rätt ord.. Det tränas joggas springs vart man än kommer och får man en fråga om man tränar och säger nej då får man höra..
  Vaaaa tränar du inte herregud vad konstigt”
  Jag är ärligt talat less på skiten.. Och maten jag tänker äta kött fisk fågel och allt jag gillar så länge jag lever.. är så trött på alla vegetarianer veganer med mera som förfasar sig över vad jag äter.. Jag bryr mig inte om vad dom äter eller inte och tycker jag förtjänar lite respekt tillbaka.. Kram Nicki

  • Likadant är det om man inte dricker alkohol. Man blir ifrågasatt. Jag drack ingen alkohol alls när min dotter var liten. Fram till hon blev 18 år. Vissa blev rent ut förbannade för att jag inte drack alkohol så till slut slutade jag gå ut. Man ville ha en redogörelse för VARFÖR jag inte drack. Jag brydde mej ju aldrig om varför DE drack och sa aldrig ett ord om deras val att dricka. Det var märkligt.
   Kram
   Kao

   • Håller med samma här jag dricker mycket sällan något kanske har att göra med att min pappa var en periodare.. jag avskydde brännvinsflaskor på soffbordet på helgerna usch… men när jag inte vill dricka då får jag höra är du sur eller vad är det för fel med mera så ja jag är väl konstig då ha ha.. kram Nicki

   • Mina föräldrar var nykterister så jag har sluppit allt sånt och det är jag evigt tacksam för.
    ————–
    Tror att de som resonerar så kanske själva har alkoholproblem som de inte vill erkänna? ALLA reagerade ju inte så, men många gjorde det.
    Kram
    Kao

   • Jag känner en hel del som tycker att jag är konstig som inte vill festa loss som dom säger ju mer tjat desto mer irriterad blir jag.. ja många har nog en hel del att dölja.. Kram!!

   • Alkoholism är en skammens sjukdom för den som drabbats. Ska skriva om psykologiska försvarsmekanismer idag. Tror jag. Det är väldigt intressant och ger många aha-upplevelser.
    Kao

   • Bra då kan jag få läsa det efter helgen.. Nu ska jag slita mig från denna härliga apparat och göra lite nytta hemma.. Stor kram Nicki

   • Ett rimligt svar på ”varför dricker du?” skulle ju (om det är ärligt) bli ungefär som ”det är kul att bli packad!”. Men det törs väl drinkaren inte säga. Tror det är en typisk reflex för folk med exempelvis drogberoenden att skjuta över ansvaret till andra. ”Det är nykteristernas fel att jag super.” ”Jaha, om du super trots att nykteristerna säger att du inte ska göra det så kanske felet ligger hos dej i alla fall. Om någon säger åt dej att inte lattja med tändstickor, men du gör det på pin kiv och bränner ner hela huset, vems är felet då?”

   • Hej Björn.
    Hahaha!!! Precis så är det. Jag har ju arbetat som alkohol/drogterapeut och har ganska bra kunskaper om missbrukare.” Projicering” kallas den försvarsmekanism som en person använder för att själv komma undan en stark och obehaglig känsla, och då i stället kastar tillbaks den till personen som orsakat den, genom t.ex påpekande om alko-intag. Så att mottagaren får tillbaks allt i knät.
    Tror nog jag ska skriva ett inlägg om försvarsmekanismer. Det är väldigt intressant…
    Kao

   • Man kan ju också formulera det som ”lymmelns sista försvarslinje”. Antag att en hederlig medborgare anklagar en tjuv för att stjäla eller en missbrukare för att förstöra för sig själv och andra. Om inget annat svar på detta finns kan ju tjuven/missbrukaren med harmsen röst (eller ”kränkt” är väl den moderna termen?) utropa: ”Men du då, tycker du att du är bättre va!?” Det blir en sorts känsloparasitism. Lymmeln försöker på detta sätt lasta över sina brister på den som kritiserar bristerna. En del låter sig luras av det knepet.

   • Just precis.
    Projicering är väldigt vanligt och jag ska skriva mer om detta lite senare idag. Just nu ska jag ta tag i verkligheten en stund 😀
    Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s