Idag blir det vegetariskt. Annars äter jag det mesta.
———-
Kidneybiffar ca 6 st(ca 3 personer om man tar 2 biffar var):
* i burk kidneybönor
* en halv hand havregryn
* en halv hand vetemjöl
* en halv hand skorpmjöl
* 1 ägg
* en halv hand avspolade inlagda rödbetor, finhackade eller en färsk riven
* en riven vitlöksklyfta
* en riven gul lök
* en skvätt grädde, havremjölk eller vanlig mjölk
* salt och peppar
* lite matolja till stekning
——-
Blanda allt med hjälp av en potatisstomp, mosa och forma till biffar och stek några minuter på varje sida.
——-
Rotmos:
* tre delar kålrot i bitar
* en del potatis
* en liten bit morot
* halv buljongtärning i lite av kokvattnet
* en klick smör eller margarin (kan uteslutas)
* salt och peppar
(* Eventuellt en skvätt grädde)
—–
Koka ca 15 minuter och stompa till mos. Späd med buljongen.
Krydda efter smak.
—–
Ät gärna en grönsallad till
VOILA! Jättegott!
Rotmos händer det inte så ofta att vi äter. Rätt lustigt, det smakar ju inte alls illa.
Inte illa alls? Det är supergott! Är du korvätare kan du ha falukorv. Men allra godast är det ju med fläsklägg.
🙂
// Kao
Ja, men fläskkorv är inte så dumt det heller. 🙂
Precis. Eller köttkorv, så slipper man äta fläskkött, Jag gör det ytterst sällan.
// Kao
Om man tar bort rödbetor låter det ju jättegott. Är inte säker på om jag gillar kidneybönor. Har aldrig vågat smaka. Tror du det funkar lika bra med sojabönor eller kikärtor?
Vet inte. Men kidneybönor är gott, fast ska man laga den här rätten så ska bönorna inte vara de i chilisås enligt mitt recept.
—
Va? Gillar du inte rödbetor? 🙂
// Kao
Fniss, bläääää!
Har du provat? 🙂
Helst äter jag kyckling eller fisk, men även kött (främst köttfärs) i olika former. Är verkligen inte heller överförtjust i viss veg.mat. Särskilt gillar jag inte linser. Där säger även JAG bläääää och det tänker jag inte ens prova igen.
🙂 //Kao
Så är det. Jag vägrar rödbetor, även röda ochgröna linser.
Finns ett antal saker jag heller aldrig skulle äta pga lukt smak och konsistens – och enbart av den anledningen: blodpudding, marmelader och andra former av behandlad frukt. Samt faktiskt lingon, vet ej varför. Gällande drycker är det starksprit, rödvin och kaffe.
🙂
// Kao
Lingon gillar jag att ha i yoghurt. Rödvin och kaffe går också bra. Ja inte att ha i yoghurten förstås! Krångligt är det när det finns massor man inte kan äta….då kompisar vill bjuda på mat! Eller att ens hitta en restaurang där det går att få en specialrätt utan det mesta som ska vara i maträtten.🙁
Ja, alla ska ju ha specialvarianter numera. Är de inte känsliga för gluten och socker eller annat så är de veganer, vegetarianer och allt annat. Är bara blodpudding jag ogillar som maträtt, men det serveras ju inte heller på restaurang 🙂
// Kao
Aha, jag äter inte heller blodpudding. Men ditt matrecept ska jag testa utan rödbetor och kidneybönor!
Prova då kidneybönor i chilisås (på burk). Det kanske är gott det också. Har inte provat, men gillar stark mat.
// Kao
Nej, Huvva ingen chilisås eller annan konstig sås ……..😀…..lite krånglig är jag
Håller med.
Chili och starka smaker associerar jag mest med typ sånt som kyckling och kött.
Ibland lagar jag t.ex kyckling med ingefära, bland med curry. Ibland med chili.
Det beror på vad jag vill ha just för dagen.
Just idag lagar jag faktiskt kycklinglår. Marinerade i soja, olja och olika örtkryddor. Wokar med lite gul paprika, rödlök i klyftor och broccolibuketter. Till det har jag couscous, som är så fantastiskt enkelt att laga. Supergott och billigt!
Mitt motto är: snabbt, enkelt, gott, billigt och nyttigt!
// Kao
Låter gott. Curry är jättegod krydda. Den får gärna vara stark tycker jag!
kyckling med rödlök, paprika och haricot verts massa curry och grädde är myyyycket gott.
🙂
// Kao
Om vi utesluter paprika så håller jag med dig!!😀🤗
🙂
…Jo: Godis äter jag inte heller eftersom det är alldeles för sötsliskigt för mej. Med undantag för choklad, men det händer nästan aldrig att jag äter det heller. Samma med glass; gillar det iofs, men äter det ytterst sällan.
// Kao
Fniss tror jag har hittat en till som jag, som bara kan äta några fåtal saker. Tyvärr hör godis till dem!
Sött är för sliskigt för mej. I teet har jag däremot honung.
// Kao
Och där hoppas jag över honungen
🙂
Låter gott!
Äter själv mest vegetariskt. Blev tvångsvegetarian (men åt kött i smyg 🙂 ) när min dotter var tre år gammal. Hon såg de grillade kycklingarna på Coop och började gråta – sedan dess har hon varit vegetarian.
Använder mest linser och kikärtot. Fan va billigt det är. Man får stora påsar torkade linser/kikärtor (900 gram) för runt 20 kr på Willys på Götgatan. Kikärtorna måste man låta ligga i blöt men linserna (jag brukar köpa gröna och röda) kan man koka grytor av direkt – och det blir hur mycket som helst! Gott blir det också!
Jo, hel kyckling ser ut som nackade bebisar, så jag förstår henne att hon började gråta.
—–
Gillar inte linser särskilt, men bönor och ärtor går bra.
Ja, på veg kan man leva superbilligt.
—
Ibland äter jag på samma maträtt i upp till 3 dagar. T.ex köttfärssås eller just grytor. Helt ok för mej.
// Kao
Det låter jättegott Kao 😀 testar det gärna.. Tack för tipset kram Nicki…
Jättegott blev det. Superbilligt dessutom – och nyttigt till 1000. blev 6 biffar = mat i 2 dagar och frös ner 2.
// Kao